Тази статия е част от обучението 12 Стъпки към Успешен Магазин в Etsy и е само малка част от него.

Преди да прочетете за стъпка №10, започнете със стъпка 

№10 тук

№9 тук

№8 тук

№7 тук

№6 тук

№5 тук

№4 тук

№3 тук

№2 тук

№1 тук.

Достъп до цялото обучение 12 Стъпки към Успешен Магазин в Etsy можете да получите тук. 

Колкото и да ви е приятно и уютно, колкото и успешен да е магазинът ви, неминуемо идва и моментът, в който трафикът от Etsy не е достатъчен.

Или просто ви е омръзнали от тагове, заглавия и видеа.

Тогава е време да се обърнете към маркетинг извън платформата.

По-долу ще намерите някои насоки как да го направите така, че да не губите време и пари и да имате възможно на-бързи резултати.

Социални мрежи

Не слагайте линкове към профилите си в социалните мрежи в магазина си – искате хората да стоят в магазина и да купуват, а не да се разсейват от известия във Фейсбук. Ако обаче има какво да покажете там или имате акаунт с хиляди последователи, той би могъл да се впише в стратегията ви.

Не се опитвайте да правите всичко едновременно – поддръжката на един профил в Инстаграм, например, изисква толкова работа, колкото и на втори магазин в Etsy. Не размивайте енергията си – първо усвоете една платформа, после другите – една по една. Ако вече имате популярен акаунт в социалните мрежи, обаче, използвайте го като добавите линк към магазина си в Etsy навсякъде в него.

Ако все пак смятате, че на социалните мрежи им е дошло времето, препоръчвам две от тях: Pinterest и Instagram. По данни на Etsy, те предлагат най-добри резултати в сферата на креативния бизнес, тоест ще можете най-лесно да си докарате допълнителни посещения в магазина.

Когато развивате нов акаунт, помислете каква ще бъде целта на този профил и подходете стратегически, а не експериментално.

Мейл

Може би ще се учудите, но email все още е най-ефективната маркетинг тактика онлайн.За съжаление, Etsy не ви позволява да използвате мейлите на клиентите си за маркетинг цели (въпреки че можете да ги видите в поръчката).Но пък вие можете активно да събирате мейлите на клиенти и потенциални клиенти и да изпращате маркетинг и рекламни съобщения, ако сте малко по-креативни.Ето една моя любима стратегия:

Създайте банер, в който предлагате код за безплатна доставка за всеки, който се регистрира на даден линк. Сложете линка в банера (или в описанието на продукта, ако е дълъг или сложен за преписване). На линка създайте форма, която ще събере името и мейла на клинета и след регистрация ще му даде код за отстъпка или безплатна доставка.

И ето, вече имате email адреса на човек, който иска да купи или дори е купил продукт от вас и можете спокойно да му предложите още артикули или да споделите нещо интересно за магазина си в следващ мейл.

Личен сайт

Ето един съвет за милион долара: никога, никога не промотирайте магазина си в Etsy на личния си сайт, ако продавате от него.

Ако сайтът ви е само блог, със сигурност добавяйте линк към релевантни продукти към всеки пост.

Дългосрочната ви цел трябва да бъде един ден да сте толкова популярни, че да преместите магазина си само на своя сайт и да нямате нужда от Etsy.

Но това ще отнеме няколко години в най-добрия случай.

Засега, ако имате сайт или блог със солиден брой последователи и не продавате от него, използвайте го, за да добавите линкове към продуктите си, където е удачно.

Това ще помогне не само на посещенията от сайта, но и на ранга на магазина ви, защото в „очите“ на Etsy вие реално водите трафик към цялата платформа.

Блогове и инфлуенсъри

Те са светият граал на маркетинга извън Etsy. 

Защо ли?

Представете си блогърка със 100,000 последователя да се появи в Инстаграм пост с ваша чанта и да сложи линк към магазина ви. Или още по-добре, Били Айлиш да си купи ваша раница!

Мисля, че знаете какво могат да донесат тези партньорства.

Винаги, когато се опитвате да мислите стратегически за марката си и да планирате маркетинг кампании, се стремете да го правите използвайки платформата, която други вече имат.

Това е много по-лесно и бързо, отколкото да се опитвате да създадете своя.

Например, развитието на един Инстаграм акаунт със 100,000 последователя може да отнеме години къртовски труд, а партньорството с такъв може да се случи още утре срещу $300.

Както вече споменах по-горе, блогърите и инфлуенсърите активно търсят партньори в Etsy. Ако сте си свършили добре работата до тук, те сами ще ви открият.

Но, можете и да обърнете нещата и да се свържете с такива, които допадат на стила и аудиторията ви и да инициирате партньорство.

Това е най-лесната тактика, с най-голям ефект, която можете да приложите за развитието на магазина и марката си.

А вие какво правите за да привлечете клиети извън Etsy в магазина си?

Достъп до цялото обучение можете да получите тук.

Ще се видим вътре!

Не спирайте да творите!