Пролетни Etsy семинари

Блог

Как да изберете правилните заглавия и тагове за продуктите си в Etsy

Как да изберете правилните заглавия и тагове за продуктите си в Etsy

Всеки нов член в групата От Творци в Etsy Суперзвезди трябва да отговори на няколко въпроса, преди да получи достъп.

Един от тях е… Кое ви затруднява най-много в Etsy?

И кой е най-често срещаният отговор?

Таговете, разбирам се!

Надявам се с днешната статия най-накрая да разсея всички мистерии по темата.

В тази статия ще си говорим как да откриете правилните ключови изрази за вашите продукти в Etsy.

Това може да ви се струва като нещо страшно и непознато, но ако разберете основата на оптимизацията, тя е интересна и забавна, както споделят много мои клиенти.

Когато сглобяваме заглавия от ключови думи имаме избор. Този избор е стратегически, а също и творчески  – с безброй много начини за описване и представяне на продукт пред клиентите, на които би бил интересен по различен повод.

Ние избираме за какво да оптимизираме продукта си. 

Например: Аз съм с тениска, която ако реша да купя в Etsy мога да потърся по цвят, по стил, по апликация…

oversized t-shirt

typography t-shirt

dark blue t-shirt

positive affirmation t-shirt

boyfriend t-shirt

Нашата цел е да намерим всички начини, по които различните хора биха търсили нашия продукт, и да оптимизираме за тях.

Добрата оптимизация започва с анализ на ключови изрази, тагове, изрази, които е най-вероятно да ни докарат потенциални посещения и клиенти.

В началото може да ни се струва трудно да изберем какво точно да включим в заглавието си, кое би ни донесло повече посещение. Един от първите въпроси, които си задаваме е…

Тагове или заглавия? Кое е по-важно?

Двете са еднакво важни, зависи от гледната точка.

От гледна точка на оптимизацията: тагове и заглавия за Etsy sa еднакво важни.

По официална информация, алгоритъмът и ботовете, които обхождат листингите и помагат да се определи ранга, обръщат еднакво внимание и на заглавието и на таговете.

Затова е важно да имате добре проучени, разнообразни, описателни ключови изрази в заглавия и тагове. 

Има една друга гледна точка, и тя е тази на потребителя.

От неговата ‘’камбанария’’, заглавието е в пъти по-важно.

Един потребител вероятно никога няма да види вашите тагове, които в момента са скрити (както и повече от половината заглавие на мобилната версия на сайта, затова първите 3-4 думи от заглавието са така важни–те казват и на Etsy и на потребителя какво е това). 

Потребителите не го интересуват таговете, те не носят никаква полза за него и не би ги разглеждал. 

Вашите тагове са важни единствено за алгоритъма.

Заглавието – и за потребителя. 

Той иска да разбере какво представлява продуктът, а снимката може да не е достатъчна. Инстинктивно когато ние гледаме в търсачката резултатите, ние виждаме първо снимката и после – заглавие и цена.

Това е начинът, по който действа homo sapiens. Ако заглавието не е достатъчно ясно и не казва какво е продуктът, по най-описателния начин, хората много често могат да се поколебаят да кликнат. Всичко това се случва на подсъзнателно ниво за части от секундата.

Заглавието трябва да се чете лесно, да става ясно веднага за какво иде реч, да не е натъпкано с думи без словоред и да не е подвеждащо. 

От гледна точка на оптимизация, и заглавие и тагове са важни.

От гледна точка на потребителя, пригледното, ясно заглавие е печелившо – с него е много по-вероятно той да кликне на даден продукт. 

Но какви ключови изрази трябва да присъстват и на двете места?

Специфични или популярни ключови изрази

Какви ключови изрази е по-добре да използваме, специфични, които са с по-ниска конкуренция, но и по-малко търсения, или популярни, с висока конкуренция и милиони търсения месечно?

Използвайте ключови изрази, които биха използвали вашите клиенти.

Преди да решите специфични или общи, най-важно е да знаете кой е вашият клиент, какво търси, какво ще напише в търсачката. Няма правилно и грешно, всичко е много субективно в оптимизацията. 

Ключът към това да знаете кои са правилните ви изрази е да познавате клиентите си.

В началото това е трудно, когато стартирате, отнема много време да ги опознаете. Но когато лека полека натрупате продажби и трафик, вие имате тази информация в статистиките си – какви изрази карат хората да намират вашия магазин. Водете се от там. Най-важното е да знаете какво търси клиента ви.

А как да разберем кое работи? Аз обичам да правя SEO тестове. 

Как се правят тестове ли?

Аз копирам даден продукт и правя различна оптимизация, за различни ключови изрази.

Слагайки различни ключови изрази в заглавието и таговете, аз тествам кои от тях отговарят на търсенето на потребителите. След около 30-40 дни можем да видим реално кое работи по-добре. 

Ако видим, че хората намират нашите продукти по даден израз, ще можем да оптимизираме всички наши продукти по този начин. Съответно с това ще си осигурим повече трафик и посещения. 

Давам ви това като насока за тестване, за да разберете сами какво работи за вас и кое е правилното за вашия магазин. Нещо, което никой не може да ви каже без тестове и анализи. Направете го, ще се радвам да споделите резултати!

Дайте време на оптимизацията да проработи, за да имате статистически резултати. 

А дали не е добра идея да взаимстваме ключови изрази от магазини, които вече продават добре? Няма ли така да спестим време от тестове и проучване?

Защо копирането на тагове и заглавия от конкурентите в Etsy е груба грешка

На всички ни е минало през ума да “заемем” заглавие от продукт, който има добър ранг и държи първата страница.

Някои дори може да го е направил, мислейки си, че е надхитрил системата.

В крайна сметка, ако заглавието и таговете работят за друг, те би трябвало да работят и за вас, нали?

Истината за съжаление е друга.

Много е съблазнително да отидеш да копираш заглавията и таговете на своите конкурентите и със сигурност, когато следим и се съревноваваме с конкуренцията е желателно да видим кои са таговете, които те използват, какви заглавия са писали, какви думи има в тях.

Но идеята да ги копираме не е много добра.

Защо е голяма грешка да копирате таговете и заглавията на конкуренцията?

Когато влезеш в Etsy и видиш, че един магазин има 10 000 продажби в твоята ниша и си казваш ‘’те правят всичко правилно, организирали и отимизирали са добре продуктите си‘‘ отиваш към заглавието, копираш всички тагове и си мислиш, че и ти ще получиш много добър ранг със своите продукти, и ще се появяваш на предни позиции в търсачката.

Голяма грешка.

Копирайки тази информация си вкарваме автогол.

Да оставим настрана това, че не е окей да се възползваме от труда на някой друг да проучи и сглоби оптимизация. Вие не бихте искали някой да открадне модела ви и да го продава като свой, нали?

Можем да се вдъхновяваме, да вземем идеи за думи, но да копираме цялото заглавие, цялото описание, всичките им тагове–за мен просто е мързеливо свършена работа.

Това е първата причина, която за някои от вас може би е достатъчна.. за тези от вас, за които не е, има и още една.

Този магазин с 10 000 продажби вероятно вече има много добър ранг за определени ключови изрази. Ранг, който се определя от много фактори и оптимизацията е само един тях. Никой нов магазин не може да придобие същия ранг само с оптимизация.

Този магазин, който има добър ранг, може би има трафик и продажби от тези тагове, но това не означава, че и вие ще имате.

Да вземем например ключов израз black dress. Магазин с 10 000 продажби се появява на 1-ва страница. Магазин, който е отворил току-що, се появява на 25-та страница, използвайки същият израз.

Не можеш да копираш оптимизация и да очакваш да имаш същите резултати като на магазини с 5-6 години опит. Това са резултати, които зависят не само от оптимизацията. Не забравяйте, че таговете и заглавията са само част от факторите, които определят вашия ранг и това, къде ще се появи даден продукт.

Освен това, няма как да знаете дали този израз носи именно тези продажби. За да разберете от къде идват е необходимо по-задълбочено проучване.

За съжаление може да се заблудите и да тръгнете в грешната посока.

Говорила съм много пъти за ключовите изрази като за врати и прозорци към магазина ви.

Намерете вашите прозорци, които работят за вас и вашия магазин.

Много по-ефективно от копирането е да използваме платени или безплатни начини за проучване на ключови изрази.

Например, търсачката на Etsy е най-лесният и ефективен начин за мен, защото дава наистина необработена информация от първоизточник. Колкото и да е точен един инструмент, той не е Etsy.

Ако все пак искате повече информация, пробвайте Koalanda, аз използвам от месеци за анализ и проучване и съм впечатлена!

Най-важното, което трябва да знаете е, че няма как да постигнете резултатите на разработен магазин само чрез копиране на оптимизацията им. По-добре използвайте времето си за да създадете своя.

Има много фактори, определящи ранга, много канали за трафик.

Резултатите няма да са същите, а това води до много негативни емоции, загуба на вяра в себе си и в платформата.

Една скоба. Единственото, за което препоръчвам да проучвате много подробно таговете и заглавията на конкуренцията е, че английският език не ни е майчин и понякога е трудно да знаем кои точно  думи се използват за назоваване на дадени продукти .

Всички чнаем, разбира се, че черна рокля е black dress, но специфичните начини, по които се описва даден продукт от американците може да не ни е ясен, например black bodycon dress. Конкуренцията може да ни помогне да видим различни синоними на това как се нарича даден продукт.

Препоръчвам ви да използвате таговете на конкурентите просто за да се ориентирате лингвистично по-скоро отколкото за оптимизация.

Проверете ги,  може пък някой да са подходящи за вас. Но безсмисленото копиране ни носи повече негативни емоции и загуба на време, отколкото ползи.


Надявам се тази статия да е отговорила на повечето ви въпроси за оптимизацията на магазина ви в Etsy!

Ако все още има нещо, което ви тормози, ще се радвам да споделите в коментар под статията за да помогна 

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!