Блог

etsy 2023 прогнози

Etsy Прогнози: какво ще се случи в Etsy през 2023 и има ли смисъл да отваряте магазин там

Пиша тази статия през един от последните мрачни декемврийски следобеди на 2022.

Време, в което по правило правим равносметка на постигнатото през последните 12 месеца и определяме целите си за следващите 12!

Etsy магазина ни не прави разлика.

За да имаме успех обаче, трябва да изградим стратегии и тактики, съобразени с условията на пазара, който е постоянно променящ се.

За да ви помогна в планирането на 2023 в ви споделям моите прогнози за това какво ще се промени и какво ще остане същото в платформата през следващата година.

Не, нямам кристална топка. Само наблюдения над стотици магазини и около 12 години опит в Etsy! Така че се обзалагам, че поне част от тези 16 предсказания ще се сбъднат.

Това е моят подарък за вас, придружен с пожелание за успешно сбъдване на вашата Etsy мечта!

Повече внимание за продавачите

Etsy е единствената платформа, която не само казва, но и показва, че цени потребителите, които пазаруват колкото и създателите на магазини.

Винаги съм вярвала, че това е платформа, на която и пука за нас. И макар че през последните няколко години Etsy често ме караха да се съмнявам в това, през 2022 се появиха някои неща, които ми върнаха доверието в това място.

Едно от тях е Purchase protection program, по която Etsy възстановява сумата по поръчки до $250, ако са загубени или повредени не по вина на продавачите. И ние не плащаме нищо, Etsy плаща!

Силно вярвам, че през 2023 тази тенденция ще продължи и ще усетим още по силно обичта и загрижеността на Etsy. Как? Не знам точно, но си пожелавам повече външна реклама и повече ограничения за нови магазини.

Explore ще стане достъпен навсякъде

Explore е функция, подобна на Shop updates в Etsy, но с видеа, сходни с reels в Instagram.  Все още функционира само в Щатите и то на някои устройства, но прогнозирам, че това ще се промени през 2023.

Представете си комбинация между Etsy и Tik Tok… Но преди да се стреснете от „образа“, изникнал в съзнанието ви, си припомнете колко въздействащи са видеата и колко голяма роля имат при визуалното представяне на даден продукт. Безспорно е, че в сравнение със снимките и текста те са много по-успешни в привличането и задържането на потребителското внимание.

С други думи, Etsy се опитва да бъде едновременно маркетплейс и социална мрежа. А това, според мен, няма как да се увенчае с успех. Хората, които желаят да гледат видеоклипове, така или иначе го правят в Instagram, Pinterest и др.

Ето защо, макар да предвиждам „възход“ на Explore, допускам, че ще наблюдаваме и неговото „падение“. Нещо подобно се случи с Shop updates, които не оправдаха очакванията на създателите си. Публикуваните там постове така и не успяха да придобият значимост за потребителите и собствениците на виртуални магазини.

Разбира се, с казаното дотук не целя да ви демотивирам да се възползвате от функцията Explore, когато стане достъпна в България. В крайна сметка видеото си остава най-добрият начин да покажете изделието си онлайн. Дерзайте!

Още видео, моля!

Независимо от развитието на Explore, видеото, което прикачваме към листингите си, ще играе все по-голяма роля при взимане на решение за покупка.

Когато разглеждаме резултатите от търсачката и разположим курсора на мишката върху избрания листинг, започва възпроизвеждане на видеото, представящо артикула. То въздейства и ангажира вниманието в много по-голяма степен, поради което всички социални мрежи поддържат и поощряват използването на този формат, независимо от неговия размер и продължителност.

Дори очаквам тематичните страниците с подбрана селекция от продукти, които правят от Etsy да съдържат видеата на продуктите, а не само техни снимки.

Ето защо е изключително важно да не създавате посредствени, а качествени видеа с максимален ефект върху потенциалните  купувачи.

Разбира се, не сте длъжни да продуцирате и заснемете индивидуални клипове за всички 300 продукта в магазина си, но се постарайте да разполагате с добро рекламно видео, което да убеди потребителите, че артикулът си заслужава и ползите от него ще надминат многократно похарчената сума.

Направете това една от целите си за 2023г!

Предимство за продукти с ниски цени

Според данни от 2022 най-продаваните продукти в Etsy са в ценовия диапазон между $10 и $40.

За да увеличи вероятността от продажби, Etsy вече дава и ще продължи да дава предимство в резултатите от търсачката на продукти със сравнително ниски цени.

Дали това вещае катастрофа за творците, чиито продукти са от по-висок ценови клас? Съвсем не! Те биха могли да обмислят нова продуктова линия, с която да разнообразят ценовия спектър, в който работят.

Да вземем за пример производител на скъпи палта. Той би могъл да създаде допълващи изделия като колани, допълнителни джобове, качулки и т.н., чиито цени са значително по-ниски от тези на основните му артикули.

Собственик на магазин за висококачествени домакински дъски за рязане, произведени от масивно дърво и струващи стотици долари, би могъл да създаде и предложи други, значително по-дребни и евтини предмети от същия материал като ефектни поставки за чаши, пепелници, свещници и т.н.

Схванахте идеята, нали? Целта е дори основните ни продукти да са във висока ценова категория, да предложим и такива, чиято цена да е ниска. Тези продукти ще имат по-предна позиция в резултатите от търсачката и съответно по-висок ранг, което ще помогне за ранга на целия магазин.

Пазаруване директно от страницата с резултати

Макар нововъведението да е активно само за някои профили и листинги, което означава, че все още е в етап на тестове, скоро всички ще могат да добавят продукти в количката си директно от страницата с резултати.

Точно така, купувачите няма да губят време в кликове и разглеждане на всички детайли на обявата. Все по-рядко ще се налага да влизат в магазина, за да пазаруват, все по-често ще  разчитат на този вид директна продажба.

В момента тази фунция е активна за рекламирани продукти, но скоро може да бъде стандарт б Etsy.

Какво означава това за нас като продавачи в Etsy? Ще трябва да предадем възможно най-много информация чрез: 1. първата снимка, 2. цената, 3. времето за доставка и 4. първите 3-4 думи от заглавието! Те трябва да бъдат толкова добре изпипани, че потребителят да възкликне убедено: „Точно това търся!“ и премине директно към поръчка.

С две думи, време е да добавите информативни баджове или текст към началната снимка на листинга си. Ще направите услуга на купувачите и, разбира се, на себе си!

Търсене по снимка

Очаква се в платформата да бъде въведена функцията „търсене по снимка“, която вече познаваме и ползваме в Google. Потребителите ще могат да качват снимка на изделие, каквото търсят, а Etsy ще им предлага подобни артикули.

Това е още една причина да приложите към обявите си не шедьоври на фотографското изкуство, а добри продуктови снимки /да, има разлика!/

Стремете се да използвате колкото се може по-изчистени снимки, на които ясно се вижда и разбира какво точно представлява вашият продукт. Това обаче не означава крачка назад към скучните бели фонове!

Място за естетика ще има, стига да премахнете от фотографията излишните елементи, които разсейват и могат да доведат до объркване. Потенциалните купувачи трябва да са наясно какво именно предлагате. Все пак желаете да продадете керамичната купа, която сте изработили, а не приборите за хранене, аранжирани край нея.

Резерви

Към настоящия момент Etsy налага „резерви“ на някои нови магазини при първа поръчка, рязко нарастване обема на поръчките, при недоставени пратки, при данни за нарушения на интелектуалната собственост и т.н.

Това означава, че сумата от продажбата остава във виртуалния портфейл на магазина в Etsy до 45 дни (вместо да се изпраща веднага към банковата ви сметка).

Допускам, че резервите ще се превърне в стандарт за маркетплейса, защото работят много добре за ограничаването на измами и не-етични практики.

Причината за това е проста: „резервите“ са начин да установи легитимността на новите магазини.

Забавеното плащане обаче не би трябвало да се окаже сериозен проблем и ако проверката не установи нарушения от ваша страна, просто ще получите задържания процент от плащането след изтичането на 45-дневния срок.

Повече контрол над Etsy Ads

В момента Etsy събира данни за причините и целите, с които собствениците на магазини ползват Etsy Ads.

Защо ли платформата се интересува от тази информация?

Вярвам, че през 2023, в резултат от това допитване, на продавачите ще бъде предоставена възможност за повече контрол върху рекламите. Възможно е да можем най-накрая да настройваме рекламните си кампании според целта им – повече трафик, повече продажби и т.н.

Привилегии за Star sellers

До сега се борехме за Star Seller само за чест и слава, за онова гъделичкащо егото чувство, че сме някак си по-добри от другите.

До този момент единствената привилегия, която имаха Star Sellers беше опцията „директен чат“ с Etsy съпорта.

Предполагам обаче, че скоро Etsy ще започне да мотивира награждава магазините със значка Star Seller с привилегии като по-ниска цена на клик в Etsy Ads.

Фабричните продукти: край или ново начало

Въпреки, че Etsy е платформа за продажба ръчно създадени изделия, винтидж продукти и консумативи за ръчно творчество, за никой не е тайна, че там присъстват и много продукти извън тези категории.

Според мен, вместо да се опитва да ги изолира и да спре нахлуването на още „фабриканти“, през 2023 Etsy ще ги приветства с нова категория, НЕ-ръчно направени продукти.

Etsy се стреми към максимална печалба. Това предполага привличането на все повече търговци, включително на фабрично произведени стоки.

Възможно е да бъде въведена отделна категория, която макар и в периферията на платформата, да легитимира именно този вид магазини.

Рано е да гадаем какви ще бъдат последствията за собствениците на хендмейд магазини, но за свое успокоение не забравяйте, че посетителите на платформата пазаруват тук, защото търсят нещо различно и уникално, което не се предлага в масовите магазини. А то рядко може да бъде предмет на серийно производство в завод.

Фрагментация по категории

Etsy е в процес на постоянно развитие и подобрения. Предвид растящия брой на продуктовите категории и все по-осезаемото им сегментиране, вероятно ще се задълбочават промените в наличните опции и инструменти във всяка от тях.

За тази вероятност говорят въведените различия в атрибутите по категории /атрибутите за дрехи се отличават от атрибутите, налични при картините/. Фрагментацията и спецификацията ще се задълбочават по отделни секции и това би било логично следствие от стремежа на платформата да направи преживяването на своите потребители още по-персонализирано. Това може да касае начина, по който качваме видеа и пишем заглавие, рекламата и много други инструменти, с които разполагаме.

Засилен растеж в търсенето на малки персонализирани продукти

Дори сега на всички е ясно: Etsy е мястото, където могат да бъдат открити уникални, персонализирани изделия, ориентирани и изработени според предпочитанията на конкретен клиент.

Така че едва ли следващото ми предположение ще бъде новина за някого: през 2023 ще се търсят още повече нестандартни, специфични и персонализирани артикули. А това е вероятно единственото място, където могат да бъдат намерени и закупени подобни стоки.

Ако изработвате персонализирани кучешки корони или друг също толкова необичаен продукт, не губете време и отворете магазин в Etsy!!!

Новото ще бъде, че размерът на тези продукти ще става все по-малък. Ще се търсят малки, но значими и неповторими продукти, с които потребителите могат да направят живота си по интересен, забавен и цветен.

Цялостно организиране на събития

Друга категория, която ще се радва на високо търсене и продажби, са тези, е всичко свързано със създаване на цялостна визия в подготовката и декорацията на различни събития – сватби, кръщенета, годишнини….

За клиентите (а и организаторите на събития), е много по-лесно (често и по-евтино) да поръчат от един доставчик всичко нужно за празника - от поканите и салфетките, до декорациите от цветя.

Ето защо предполагам, че ще бъде създадена отделна категория в Etsy за магазините, посветили се на сътворяването на цялостна визия за специалните моменти в живота на клиентите си.

Обединяване на продукти в един листинг

Забелязвам тенденция към обединяване на няколко продукта в един листинг. Бързам да уточня, че тази тактика е подходяща за вече разработени магазини, които не се стремят да бъдат тепърва забелязани, а целят създаването на листинг-бестселър.

Когато отваряте магазин, разнообразието от артикули е от голямо значение. Ако този етап е вече зад гърба ви, сливането на различни обяви в една крайна с няколко вариации може да се окаже успешен ход.

Представете си, че продавате в отделни листинги комплекти сламки, като всеки комплект е в различен цвят. За потребителите ще бъде по-времеемко да търсят из магазина ви листинг с желания цвят. Колко по-удобно е да поръчат през обява, в която са налични няколко цветови вариации.

Този прост трик увеличава вероятността за продажба и горещо ви съветвам да го приложите!

Възможно е немалко опитни продавачи в Etsy да се ориентират към описаната горе стратегия, което би довело до намаляване на броя листинги в магазините им. Колкото по-малко обяви имат, толкова по-висок ще е рангът и конверсията на всеки отделен листинг.

Важно уточнение: тактиката е ефективна само когато става дума за успешен продукт/листинг и когато магазинът вече има добър ранг и резултати.

Не забравяйте, че в началото трябва да се стремим да имаме поне 100 продукта за да започнат редовни продажби.

Връщащи се клиенти = успех 

Лоялните клиенти, които се връщат във вашия магазин, може да се окажат от решаващо значение за успеха ви като Etsy търговец.

Затова положете усилия и стимулирайте клиентите си да пазаруват отново при вас, било с уникален и качествен продукт, който никой друг не предлага, било чрез намаления, отлично обслужване и т.н.

Една от възможните стратегии, които може да приложите в случая, е да специализирате в изработването на изделия, подходящи и необходими по време на целия живот на вашите клиенти.

Отново ще дам пример с нишата за консумативи, свързани с организиране и декориране на тържества. Ако бъдеща булка закупи от вас покани за моминското си парти и остане доволна от цялостното преживяване, свързано с тази покупка, много е вероятно тя да се върне при вас, когато организира самата сватба. Ако и този път се справите отлично, едва ли ще е изненада решението й да прибегне към вашите услуги и за …бебешкото парти, празненството за първата годинка на детето, годишнина от сватба и т.н

Секция с устойчиви продукти

Все повече хора, компании, институции и др. възприемат екосъобразния начин живот като основен приоритет. Etsy също се стреми да бъде в крак с тези тенденции.

Едно от доказателствата за това е въвеждането на атрибути за устойчивост в някои категории. Чрез тях можете да уточните дали продуктите ви са произведени от рециклирани материали, дали могат да се използват многократно и т.н.

Те нямат задължителен характер и все още не са видими за потребителите, но съвсем скоро потребителите ще могат да търсят по тези атрибути. Очаквам през 2023 да има цели страници и секции с устойчиви продукти.

Това бяха моите прогнози за Etsy през 2023 година! Убедих ли ви, че все още е страхотна идея да отворите магазин в платформата?

Ето тук ще разберете как да го направите по най-добрия начин.

А сега е ваш ред: коя прогноза ви накара да се усмихнете и коя да се уплашите? Какви са вашите прогнози и какво мислите, че ще стане с платформата?

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!