Блог

etsy грешки

6 Etsy грешки, които да избегнеш на всяка цена

Онзи ден получих покана за интервю в известна дигитална медия. Разглеждайки въпросите, видях, че в тях отново присъства класическият….

Коя е най-голямата и често допускана грешка в Etsy?

Разбира се, всеки желае да е наясно с правилните и неправилните действия в Etsy, за да не допуска грешки, които ще му костват средства, усилия и време и в крайна сметка ще потиснат вдъхновението му и ще доведат до разочарование.

Не е лесно да се даде еднозначен отговор, защото най-честата грешка не е една, а цели ПЕТ.

В съзнанието ми изникват няколко конкретни проблема, които ще се опитам да обхвана и обясня в тази статия. Тя ще бъде полезна както за тези от вас, които тепърва ще се впуснат в Etsy приключение, така и за онези, които вече са създали свое арт-гнездо в платформата.

Вярвам, че споделеното от мен ще помогне на читателите да избегнат известни грешки. В същото време си давам сметка, че дори аз, а и ветераните от Etsy Суперзвезди, сме попадали в такива „капани“.

И така, кои са основните „препъни-камъни“, които могат „да обърнат колата ни“ по пътя към успеха в Etsy?

Неправилно ценообразуване

Посветих цяла статия на ценообразуването, където подробно са разгледани различни негови аспекти – елементите на цената, формулата, по която да изчисляваме крайната цена в Etsy и т.н.

Когато го правите, никога не забравяйте, че целта на присъствието ви в Etsy е да изкарвате пари и реализирате печалба!

Твърде ниската цена, по-ниска от тази на конкурентите ви, ще навреди не само на собствения ви бизнес, но и на индустрията като цяло.

Защо ли?

Представете си, че хлябът навсякъде се продава за 1лв, но някой реши да сложи цена от 50 стотинки. Разбира се, при равни други условия, потребителите ще предпочетат да пазаруват от този производител. Но колко дълго би могъл да поддържа това ценово ниво, ако себестойността на продукцията му е 40 стотинки?

Отговорът е категоричен: много кратко!

А това е основателна причина да не подбивате цената!

Тази грешка е често срещана – немалко магазини се опитват да подобрят резултатите от бизнеса си, предлагайки ниски цени. След първоначалния растеж на продажбите обаче, си дават сметка, че не могат да поддържат това ценово ниво. С времето разходите растат и свиват печалбата /а нерядко я „изяждат“ напълно/.

Затова, когато решите да продавате в Etsy, първо се запознайте с пазарната им цена там, както и с разходите си. Не пренебрегвайте таксите на платформата, включително бюджета за реклама.

Обърнете специално внимание на транспортните разходи. Ако се изкушите да предлагате безплатна доставка, това може да снижи приходите ви и да влоши ранга ви: заради включването на този разход в цената тя нараства, а по-скъпите листинги имат по-нисък ранг.

Е, да, безплатната доставка е сериозен фактор в решението за покупка за 40% от потребителите, но категорично ви забранявам да отстъпвате собствената си печалба на куриерски фирми, които използвате!

Друга сериозна грешка, свързана с ценообразуването, е разпространеното вярване, че трябва да предлагаме изделието си на една и съща цена в отделните онлайн платформи в българския сайт, в Etsy, Amazon, Facebook и т.н.

Това обаче съвсем не е необходимо!

Търговската верига H&M използва диференцирани цени в различните точки на света. Ако посетите техни магазини в България, Русия, САЩ, Холандия, ще видите, че цените силно варират. Това е обяснимо по ред причини, една от които е, че разходите за тази компания е различна при всеки отделен пазар.

Затова не се чувствайте длъжни да залагате на една цена в няколко платформи.

Както виждате, има сериозни основания да подхождате сериозно към ценообразуването и да го използвате в своя полза!

Продуктова фотография НЕ Е художествена фотография

Няма две мнения по въпроса, че във виртуалния свят визуалното представяне на стоката е от решаващо значение! Ето защо хубавите снимки и видеата са абсолютно задължителен елемент на всеки листинг.

Но какво се има предвид под „хубава снимка“ в случая?

Продуктовата фотография е дял от фотографията и цели да стимулира потребителите да купят. Затова под добра продуктова снимка се има предвид тази, която би изкушила потенциалните клиенти да извадят кредитната си карта.

Оттук следва, че далеч не всяка снимка, макар и издържан по каноните на естетиката, е непременно добра продуктова такава.

За да искат хората да купят, снимките трябва да дават отговор на всички въпроси на клиента:

  • Как изглежда продуктът отгоре?
  • Как изглежда отдолу?
  • Как изглежда в движение?
  • Как би изглеждал на масата или друго място от интериора ви? И т.н.

Ако изображенията в обявата пробудят силно желание у потребителя да притежава изделието ви, значи разполагате с добри продуктови снимки!

Щастие при липса на конкуренция

Когато някой от вас се обърне към мен с думите „Това никой освен мен не го изработва и предлага в Etsy!“, в съзнанието ми светва червена лампичка.

Знам и приемам, че българите сме изключително креативни и творчески ориентирани. Но нека сме реалисти: на този свят има няколко милиарда души и колкото и оригинална идея да имате, едва ли сте първият, на когото е хрумнала и който я е реализирал!

ЩОМ НЕ ОТКРИВАТЕ ДАДЕН ПРОДУКТ В ETSY, НАЙ-ВЕРОЯТНО ХОРАТА НЕ ГО ТЪРСЯТ ТАМ

Абсолютната липса на конкуренция обикновено е знак, че артикулът или е неподходящ за тази платформа, или е напълно нов за пазара. Друга вероятност е просто да не сте го формулирали правилно и да не сте търсили по подходящ ключов израз.

Вероятно си мислите: „Добре, де, Тонка винаги ни е насочвала към ключови думи и ниши с ниска конкуренция, а сега твърди, че липсата на такава е сигнал за проблем!“

Замислете се и няма да откриете противоречие в думите ми!

Разбира се, че изразите с по-малък брой конкурентни обяви са правилен избор. Но липсата на каквато и да било конкуренция може да означава, че никой не е чувал или виждал подобен продукт. В този случай ще трябва да започнете от нулата, а именно да запознаете пазара с функциите и ползите, които ще им донесе артикулът, а това отнема време, средства и усилия.

Вместо да откривате топлата вода, се съсредоточете върху създаването на свой собствен отпечатък върху това, което вече съществува и хората го търсят!

Представете си ръчно изрисувана чаша, която се отличава от конкурентните предложение по това, че дори дъното й е оцветено.

Така ще постигнете златната среда: ще работите в условия на ниска конкуренция, но дори да е висока, наличието на магазини с многобройни продажби и ревюта е добър знак!

А как да разберете кои продукти се търсят и какво продават конкурентите? Вижте тук в обучението
ПРОУЧВАНЕ И АНАЛИЗ ЗА ETSY. 

Ограничаващи тагове

Не мога да измисля цели 13 тага!

Чувам това почти всеки ден...

Не можете да очаквате да измислите една дузина ключови изрази, ако те отговарят на един-единствен въпрос: какво продавам?

Когато работим по оптимизацията на нов магазин в Etsy и искаме да обхванем възможно най-голяма аудитория, таговете ни трябва да са разнообразни и да отговарят на различни въпроси:

  • Какво представлява продуктът? /какво точно продаваме/
  • За кого е предназначен? /мъж, жена, дете, приятел, шеф, родител, брат, сестра и т.н./
  • Какви са размерите му? (голям, малък, огромен, миниатърен, S, M, L)
  • Какъв цвят е? /син, червен, светъл, тъмен, ярък, неутрален и т.н./
  • Какъв стил е? /бохо, елегантен, спортен, ежедневен, луксозен, минималистичен и т.н./
  • За какво може да се използва? /за подарък, за подкрепа, за успокоение/
  • Къде може да се използва? /в градината, в спалнята, в кухнята, в хола, във фитнеса, на верандата, в офиса и т.н./
  • Какъв е ценовият му диапазон? /под 25 долара, над 25 долара, евтин, скъп и т.н./
  • За какви поводи е подходящ? /дипломиране на студент или гимназист, детски рожден ден, годишнина, Коледа, ден на майката, Св. Валентин и т.н./

Отговорите на всички тези въпроси могат да бъдат част от вашите тагове!

Продажба на Copyright стоки 

 Под copyright продукти разбираме всяко изделие, което съдържа елементи, регистрирани като собственост на търговска марка. 

Горещо ви съветвам: не предлагайте тениски със щампа Мики Маус /който е регистрирана търговска марка/ или друг продукт с популярно изображение/форма, видяно и копирано от някой екран!

Преди време, с молба за консултация към мен се обърна собственик на магазин със стоки, част от които бяха именно такива. Веднага предупредих да бъдат премахнати въпросните листинги, защото те го излагаха на риск. 

Etsy има право да затвори всеки магазин, предлагащ в платформата артикули - обект на закон за авторско право.

Нещо повече, IP адресът ви и името ви ще бъдат включени в черен списък и ще бъдете лишени от възможността да регистрирате дори потребителски профил в платформата!

Същото важи, например, за листинги, съдържащи логото на Etsy. Макар създадената от мен фейсбук група да носи името Etsy суперзвезди, аз нямам право да продавам какъвто и да било продукт с логото на платформата.

Няма значение, че другите го правят–има много хора, които карат с алкохол в кръвта и се разминават без катастрофа или взета книжка, но заслужава ли си риска?

Сляпо следване на съвети

Интернет и свързаните с виртуалния свят технологии и процеси са изключително динамични. Etsy не прави изключение – алгоритъмът се мени, пазарните тенденции също, появяват се нови опции, други отпадат...

Затова, когато търсите статии, обучения и други материали за платформата, проверявайте кога са публикувани.

Качената преди 2021 - 2022 информация, касаеща маркетплейса, може да се смята за остаряла по някои теми.

За съжаление, повечето търсачки ви показват най-популярните блогове и YouTube видеа, а те често са от 2019-а. Това може да бъде подвеждащо, когато търсим най-актуалната информация.

Да, основите не се променят, но понякога нюансите са най-важното.

Ето защо в началото на всяка година, през януари, обновявам обучението ETSY СУПЕР СТАРТ–за да го направя най-актуалното и най-пълното Etsy обучение на български език.

За мен и вас е изключително важно то да съдържа най-новите и полезни сведения. Понякога се налага част от съдържанието да отпадне, но добавям ново, за да бъдете в крак с последните тенденции в развитието на платформата.

Тя непрекъснато се развива и усъвършенства и ако желаем да успеем, трябва да я следваме!

Ако сте допуснали някоя от тези грешки, не се тревожете.

Истината е, че ВСИЧКИ (да, и аз разбира се!) допускаме една или повече от тях. Понякога я осъзнаваме навреме, но понякога тя може да означава бавната смърт на нашия магазин.

Надявам се да съм ви спестила много нерви и главоболия :)

Ако е така, споделете статията в социалните медии за да помогнем заедно и на други собственици на магазини в Etsy.

Желая ви творческо вдъхновение и вътрешен мир!

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!