Блог

В блога ще намерите подробни дискусии на интересни теми за Etsy и интервюта с любими мои магазини, които обръщат представата ни за успех.

Успешни Etsy магазини: За Мария от WoodArtWorld и куража да намериш своя собствен път

Успешни Etsy магазини: За Мария от WoodArtWorld и куража да намериш своя собствен път

Много често творците се терзаят за това кой продукт е най-подходящ за продажва в Etsy. Повечето от нас имат много таланти и страсти и понякога разкъсвани между хиляди възможности се подлъгваме, че трябва да направим един избор веднъж завинаги.

Мария от WoodArtWord ни доказва, че това съвсем не е така и експериментирайки с уникална концепция за магазина си в Etsy, жъне успехи по свой собствен път.

Мария премина обучението Етси Супер Старт още миналата година, но и до сега е един от най-активните участници в групата От Творци в Etsy Суперзвезди и не спира да споделя интересни въпроси и да помага когато може.

А съвсем скоро ще ви представя и общия ни проект, който мисля от две години и се радвам, че най-накрая намерих човека, който да го осъществи!

И така, представям ви вторият епизод от серията за успешни магазини в Etsy, с Мария.

Интервю с Мария от WoodArtWord

Представи се, моля.

Аз съм Мария Вълева от Димитровград. Тук съм израснала и тук избрах да живея и творя.

Завършила съм средното си икономическо образование в Хасково и висше „Промишлени изкуства – мода“ в Благоевград. Обичам предизвикателствата. Винаги съм смятала, че човек трябва да следва сърцето си
и това, което му подсказва.

Именно затова след икономиката въпреки почти нулевия си опит кандидатствах с рисуване, защото усещах че това искам. Не бях завършила още когато знаех, че ще се занимавам с реклама и си намерих агенция, в която да работя без заплащане, само и само да натрупам опит и стаж. След което, от работата в няколко фирми и града придобих достатъчно знания и самочувствие, за да работя за себе си.

И така към днешна дата имам над 15 години стаж в графичния дизайн, последните 10 от които са на свободна практика. През годините съм приемала и други предизвикателства.

Занимавала съм се с външна реклама, работа с цифрово програмна фреза, проекти и производство на изделия за интериор, стъклопис, 3Д проектиране и т.н.

Открих какво означава freelancer през 2011 г. и оттогава участвам в международни конкурси и състезания. Беше удоволствие да открия че мога да работя и общувам с хора от цял свят. 

Разкажи накратко историята на твоя магазин в Etsy.

За платформата Етци разбрах от сестра ми , тя също е творец и има магазин там.

Доста отдавна ми каза , че това е място за творчески натури като мен и ме подтикваше да отворя дигитален магазин там. Тъй като аз имах доста ангажименти тогава, не обърнах сериозно внимание. Мина време, доста време …. може би няколко години и след като приключи майчинството ми, след дълго отсъствие трябваше да започна отначало.

Тогава след кратко проучване на пазара реших да се захвана с създаването на сувенири от дърво. Etsy ми се стори прекрасна възможност за изява и чудесно ново предизвикателство. Започнах да чета по форуми и да търся повече информация. Така открих Тонката, за което съм безкрайно щастлива. В нейно лице срещнах не само добър маркетинг специалист, но и опора и голяма мотивация. Толкова се въодушевих и заинатих да си развия магазина, че въвлякох и съпруга си в това начинание. Той има страст към винтидж предмети и така решихме да обединим усилия за да успеем.

Двете ни „страсти“ и хобита са на път да се превърнат в сериозен бизнес!

Имах и моменти на колебание, разбира се. Като всяко ново нещо, онлайн търговията и маркетинга са сложна материя и бяха напълно непознати понятия за мен.

В началото ми се струваше твърде сложно, но с течение на времето ставаш все по-добър и по-добър, също както всичко останало….иска се постоянство и упоритост.

Все още имам много да уча и много да работя по магазина ни, но е факт, че досегашните ми усилия започват да дават доста добри резултати.

Което ме мотивира още повече да работя по него!

Дай един съвет на творците, които искат да отворят магазин в Etsy.

Etsy дава много възможности и наистина условията на платформата спрямо други подобни са доста добри. Разходите и таксите по магазина наистина са минимални, за възможносттите които ти дава международният пазар и имиджа на платформата.

Просто е престъпление да не се възползвате! Покажете таланта си на света! Сигурно си мислите “не съм достатъчно добър, има много по-добри от мен” или нещо подобно.

Повярвайте ми света е много голям и има място за всички под слънцето. Учете се от по-добрите, помагайте, ако можете на тези които сега започват…..

Важното е да го правите с удоволствие !

Защо смяташ, че творците в България трябва да имат магазин в Etsy?

Българските творци имат едно голямо предимство. Често сме подценявани и незнайни.

Българите имат много история, култура, занаяти, които се ценят по света, но не ги свързват с България. Тъкачество, грънчарство, кожарство, и още много! Занаятите са ни в кръвта, както се казва.

Голямата ми мечта е повече и повече творци да се прочуят и да са успешни в чужбина. Мили творци! Бъдете последователни. Съставете си план за действие и го следвайте!

Може да го промените, ако нещо не ви се получи, но не спирайте, не се отказвайте!

Няма начинание, което да е осеяно само с успехи.
Всеки атлет е падал и търпял много поражения, преди да стане олимпийски шампион.

Всички милионери са фалирали по няколко бизнеса преди да забогатеят неимоверно. Може да звучи като клише, но е така.

Успява само този, които не се отказва.

Коя е най-голямата трудност, която преодоля за да заработи магазина ти?

Най-голямата ми трудност беше да не се откажа, да съм постоянна.
Понеже аз всичко ново започвам с голям ентусиазъм и ако не се получи, бързо се оттегчавам и го сменям….
Просто осъзнах, че наистина всяко нещо за да заработи си трябва време и усилия ама не когато ти кефне, ами все едно си е работа. Поне по 2-3 часа на ден.

Дали ще са за да прочетеш стратегия или информация, да гледаш видеото на Тонка или друго. Да правиш снимки или проучвания. Трябва да се отделя по-малко време, но редовно и постоянно за да растеш и да вървиш напред.

Кое е най-хубавото нещо в това да имаш магазин в Etsy?

Много ми е готино като отворя в eRank статистиката и да гледам в кои кътчета на света има мои неща. Все едно и аз съм била или съм там по някакъв начин. Понеже повечето творци влагат част от душата си когато създават нещо все едно така оставят следа. Особенно сега когато сме ограничени и по-затворени вкъщи, сякаш това ти дава свобода да пътуваш по целия свят с творчеството си.

Какво правиш за да поддържаш и развиваш магазина си?

Повярвайте ми като започнат продажбите , не спира работата, напротив….
Аз постоянно мисля как да подобря нещо. Да направя по-хубави опаковки, по-интересни Thank you! картички. Да създам трафик от социални медии. Да подбера или създам интересни продукти, следя празници и тенденци и т.н. Уча се и ми е интересно.

Коя е продажбата, която няма да забравиш?

След като решихме да включим винтидж продукти беше много интересно как продажбите вървяха по две. Една винтидж и една на дървен сувенир, но и двете за Щатите. Доста се набутах с доставките и бях на косъм и да не се откажа….но добре че не го направих, защото това беше само началото на един
много успешен месец. Вярвам, че ще има още много такива и занапред.

Какво ще пожелаеш на всички творци?

Пожелавам им да вярват повече в себе си! Да имат куража да се занимават с нещата, които им харесват и обичат. Помнете когато една врата се затваря други две се отварят.

Също така, помагайте си и се подкрепяйте с колегите, от всеки може да научиш нещо.

Нека има общност от креативни и успели хора, които се вдъхновяват едни от други, правят общи проекти и се подкрепят.

Ако искате да споделите вашата успешна история тук в блога, ще се радвам да го направим. Просто ми пишете на [email protected]

Още не сте се записали за безплатното обучение 12 Стъпки към Успешен магазин в Etsy?

Още можете да го направите тук!

Станете част от

Etsy Суперзвезди  

Запишете се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснете всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Понякога е искрено и лично, понякога доста техническо, понякога просто полезно и смешно и винаги безплатно... Ще се радвам да се "видим" вътре!