Пролетни Etsy семинари

Блог

Успешни Etsy магазини: За Мария от WoodArtWorld и куража да намериш своя собствен път

Успешни Etsy магазини: За Мария от WoodArtWorld и куража да намериш своя собствен път

Много често творците се терзаят за това кой продукт е най-подходящ за продажва в Etsy. Повечето от нас имат много таланти и страсти и понякога разкъсвани между хиляди възможности се подлъгваме, че трябва да направим един избор веднъж завинаги.

Мария от WoodArtWord ни доказва, че това съвсем не е така и експериментирайки с уникална концепция за магазина си в Etsy, жъне успехи по свой собствен път.

Мария премина обучението Етси Супер Старт още миналата година, но и до сега е един от най-активните участници в групата От Творци в Etsy Суперзвезди и не спира да споделя интересни въпроси и да помага когато може.

А съвсем скоро ще ви представя и общия ни проект, който мисля от две години и се радвам, че най-накрая намерих човека, който да го осъществи!

И така, представям ви вторият епизод от серията за успешни магазини в Etsy, с Мария.

Интервю с Мария от WoodArtWord

Представи се, моля.

Аз съм Мария Вълева от Димитровград. Тук съм израснала и тук избрах да живея и творя.

Завършила съм средното си икономическо образование в Хасково и висше „Промишлени изкуства – мода“ в Благоевград. Обичам предизвикателствата. Винаги съм смятала, че човек трябва да следва сърцето си
и това, което му подсказва.

Именно затова след икономиката въпреки почти нулевия си опит кандидатствах с рисуване, защото усещах че това искам. Не бях завършила още когато знаех, че ще се занимавам с реклама и си намерих агенция, в която да работя без заплащане, само и само да натрупам опит и стаж. След което, от работата в няколко фирми и града придобих достатъчно знания и самочувствие, за да работя за себе си.

И така към днешна дата имам над 15 години стаж в графичния дизайн, последните 10 от които са на свободна практика. През годините съм приемала и други предизвикателства.

Занимавала съм се с външна реклама, работа с цифрово програмна фреза, проекти и производство на изделия за интериор, стъклопис, 3Д проектиране и т.н.

Открих какво означава freelancer през 2011 г. и оттогава участвам в международни конкурси и състезания. Беше удоволствие да открия че мога да работя и общувам с хора от цял свят. 

Разкажи накратко историята на твоя магазин в Etsy.

За платформата Етци разбрах от сестра ми , тя също е творец и има магазин там.

Доста отдавна ми каза , че това е място за творчески натури като мен и ме подтикваше да отворя дигитален магазин там. Тъй като аз имах доста ангажименти тогава, не обърнах сериозно внимание. Мина време, доста време …. може би няколко години и след като приключи майчинството ми, след дълго отсъствие трябваше да започна отначало.

Тогава след кратко проучване на пазара реших да се захвана с създаването на сувенири от дърво. Etsy ми се стори прекрасна възможност за изява и чудесно ново предизвикателство. Започнах да чета по форуми и да търся повече информация. Така открих Тонката, за което съм безкрайно щастлива. В нейно лице срещнах не само добър маркетинг специалист, но и опора и голяма мотивация. Толкова се въодушевих и заинатих да си развия магазина, че въвлякох и съпруга си в това начинание. Той има страст към винтидж предмети и така решихме да обединим усилия за да успеем.

Двете ни „страсти“ и хобита са на път да се превърнат в сериозен бизнес!

Имах и моменти на колебание, разбира се. Като всяко ново нещо, онлайн търговията и маркетинга са сложна материя и бяха напълно непознати понятия за мен.

В началото ми се струваше твърде сложно, но с течение на времето ставаш все по-добър и по-добър, също както всичко останало….иска се постоянство и упоритост.

Все още имам много да уча и много да работя по магазина ни, но е факт, че досегашните ми усилия започват да дават доста добри резултати.

Което ме мотивира още повече да работя по него!

Дай един съвет на творците, които искат да отворят магазин в Etsy.

Etsy дава много възможности и наистина условията на платформата спрямо други подобни са доста добри. Разходите и таксите по магазина наистина са минимални, за възможносттите които ти дава международният пазар и имиджа на платформата.

Просто е престъпление да не се възползвате! Покажете таланта си на света! Сигурно си мислите “не съм достатъчно добър, има много по-добри от мен” или нещо подобно.

Повярвайте ми света е много голям и има място за всички под слънцето. Учете се от по-добрите, помагайте, ако можете на тези които сега започват…..

Важното е да го правите с удоволствие !

Защо смяташ, че творците в България трябва да имат магазин в Etsy?

Българските творци имат едно голямо предимство. Често сме подценявани и незнайни.

Българите имат много история, култура, занаяти, които се ценят по света, но не ги свързват с България. Тъкачество, грънчарство, кожарство, и още много! Занаятите са ни в кръвта, както се казва.

Голямата ми мечта е повече и повече творци да се прочуят и да са успешни в чужбина. Мили творци! Бъдете последователни. Съставете си план за действие и го следвайте!

Може да го промените, ако нещо не ви се получи, но не спирайте, не се отказвайте!

Няма начинание, което да е осеяно само с успехи.
Всеки атлет е падал и търпял много поражения, преди да стане олимпийски шампион.

Всички милионери са фалирали по няколко бизнеса преди да забогатеят неимоверно. Може да звучи като клише, но е така.

Успява само този, които не се отказва.

Коя е най-голямата трудност, която преодоля за да заработи магазина ти?

Най-голямата ми трудност беше да не се откажа, да съм постоянна.
Понеже аз всичко ново започвам с голям ентусиазъм и ако не се получи, бързо се оттегчавам и го сменям….
Просто осъзнах, че наистина всяко нещо за да заработи си трябва време и усилия ама не когато ти кефне, ами все едно си е работа. Поне по 2-3 часа на ден.

Дали ще са за да прочетеш стратегия или информация, да гледаш видеото на Тонка или друго. Да правиш снимки или проучвания. Трябва да се отделя по-малко време, но редовно и постоянно за да растеш и да вървиш напред.

Кое е най-хубавото нещо в това да имаш магазин в Etsy?

Много ми е готино като отворя в eRank статистиката и да гледам в кои кътчета на света има мои неща. Все едно и аз съм била или съм там по някакъв начин. Понеже повечето творци влагат част от душата си когато създават нещо все едно така оставят следа. Особенно сега когато сме ограничени и по-затворени вкъщи, сякаш това ти дава свобода да пътуваш по целия свят с творчеството си.

Какво правиш за да поддържаш и развиваш магазина си?

Повярвайте ми като започнат продажбите , не спира работата, напротив….
Аз постоянно мисля как да подобря нещо. Да направя по-хубави опаковки, по-интересни Thank you! картички. Да създам трафик от социални медии. Да подбера или създам интересни продукти, следя празници и тенденци и т.н. Уча се и ми е интересно.

Коя е продажбата, която няма да забравиш?

След като решихме да включим винтидж продукти беше много интересно как продажбите вървяха по две. Една винтидж и една на дървен сувенир, но и двете за Щатите. Доста се набутах с доставките и бях на косъм и да не се откажа….но добре че не го направих, защото това беше само началото на един
много успешен месец. Вярвам, че ще има още много такива и занапред.

Какво ще пожелаеш на всички творци?

Пожелавам им да вярват повече в себе си! Да имат куража да се занимават с нещата, които им харесват и обичат. Помнете когато една врата се затваря други две се отварят.

Също така, помагайте си и се подкрепяйте с колегите, от всеки може да научиш нещо.

Нека има общност от креативни и успели хора, които се вдъхновяват едни от други, правят общи проекти и се подкрепят.

Ако искате да споделите вашата успешна история тук в блога, ще се радвам да го направим. Просто ми пишете на [email protected].

Още не сте се записали за безплатното обучение 12 Стъпки към Успешен магазин в Etsy?

Още можете да го направите тук!

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!