Блог

Продажбите в Etsy спряха! или как да съживим позамрелия магазин

Продажбите в Etsy спряха! или как да съживим позамрелия магазин

Какво да правим, когато продажбите ни спрат, а си мислим, че правим всичко както трябва?

Много често се случват тези неща.. например създавате магазин, качвате продукти, оптимизирате, всичко е прекрасно.

Чели сте много. Работили сте с професионалист. Но продажбите така и не се случват. Минава месец, минават два, и продажбите не идват.

Единият вариант е да направите по-добро пазарно проучване, реклами, социални медии, оптимизация (за това малко по-надолу).

Но как да постъпим, ако това не помага и каква може да е причината?

Подобно нещо може да ни се случи и с един вече работещ магазин–имаме някакво зададено темпо и изведнъж то се променя. И продажбите просто спират от раз. Оттук нататък отново повтаряме всичките действия, упоменати по-горе и пак нищо не се случва.

Може да бъде изключително стресиращо, НО и смешно!

Имах случай на магазин с подобен проблем–търсех конкретен продукт и го нямаше. Накрая не можах да открия и магазина. Оказа се, че Etsy изобщо не е индексирал магазина, не е разбрал, че е създаден. Когато го търся в системата по името на магазина – той просто да не се появява. А ако напиша линка към магазина директно в браузъра го намирах!

Ето го и момента, в който трябва да ни светне лампичката, че каквото и да направиш – магазинът не е индексиран. Това е бъг, който се случва.

Така че, ако си мислите, че всичко е направено както трябва, но няма харесвания, посещения, продажби – първата ви работа е да потърсите продуктите си с точното заглавие, само за да видите, че ги има при търсене в резултатите.

Първото условие е магазинът реално да бъде в Etsy преди да давате пари за реклама и социални медии.

Вторият случай, когато всичко е активно и работи, а продажбите просто изчезват може да се дължи на проблеми в банковата ви сметка.

Какво се случва в тази ситуация? Намирате продуктите и магазина в Etsy и няма проблем, минавате по пътя на потребителя, кликвате на продукта в резултата, опитвате се да го купите. Тук е изключително важно да минете през целия процес на потребителската пътека. Еtsy може да блокира банковата ви сметка по много причини и тогава потребителите не могат да правят плащанията в магазина.

Не всичко е оптимизация и реклама. Има понякога по-основни неща, които може да ни пречат и на които трябва да се обърне внимание. Проблемът може да е в технологиите или в Etsy! Представяте ли си?

Не сте виновни вие!

Бъгове се случват, не търсете вината в себе си.

Но ако всичко е наред технически?

Какво да правим, когато нямаме продажби в Etsy?

Стратегия #1

Да добавим нови продукти към магазина ни. Звучи банално, но всъщност е най-добрия начин да увеличим трафика и продажбите си.

Независимо дали имате 10 или 100 продукта, това винаги е най-бързата и ефективна стратегия. Добавете повече продукти, добре актуализирани и отговарящи на трендовете и интересите на вашите клиенти в Etsy.

Стратегия #2

А ако нямаме нови продукти за магазина си? Винаги можете да подновите старите с функцията Renew, така че Etsy да ги третира като нови.

Това е стратегия от времето, когато SEO оптимизирането не беше толкова важно. Renew сигнал, че магазинът е активен и имате какво ново да предложите. Etsy дава моментално тласък, може би за ден или няколко часа, на този продукт и той получава веднага нов, по-добър ранг. Можете да приложите тази стратегия, когато искате да раздвижите нещата в магазина и няма какво друго да направите към момента.

Стратегия #3

Подобно на #2, когато нямте нови продукти за магазина си можете да копирате старите и да

  • ги оптимизирате различно
  • смените заглавната снимка
  • добавите нови опции, комплекти и т.н.

Ефектът е същия или дори по-добър от този на подновяването.

Стратегия #4

Тя отнема малко повече време: разгледайте заглавията и таговете си. Добавите сезонен таг, променете някои от заглавията си, паралелно с това и някои от главните ключови думи, според статистиката си.

Можете да решите да редактирате по един продукт на ден (с най-малко или никакви посещения) за един месец.

Тези мини оптимизации не трябва да се правят прекалено често, защото SEO отнема много време, за да даде резултати. Не го правете по-често от веднъж на 2 месеца за всеки продукт. Никога не актуализирайте всичко наведнъж, едновременно. Тествайте малко по малко. Дайте време на ключовите изрази да проработят.

Стратегия #5

Намаления, намаления, намаления!

Банално, нали? Но отстъпките и кампаниите крият много ползи.

Те се засичат от Etsy и сайтът дава по-добър ранг на намалените продукти в търсачката. Винаги може да причислите към маркетинг разходите си, има много варианти.

Стратегия #6

Друга платена дейност е да пуснете реклами. Или да увеличите бюджета. Да ги редактирате. Да намалите продуктите, които рекламирате, или да ги увеличите, спрямо целите си.

Ако не сте пускали реклами, направете го за 30 дни. Със сигурност, ще подобри трафика ви. Рекламите, маркетинга и оптимизацията отнемат повече време,за да дадат резултати, но пък дават по-дългосрочни такива.

Бонус идея:

Споделете някои от продуктите си в Pinterest.

Ако качите 5-10 продукта в готин board, би могло да доведе наистина страхотен трафик към магазина и до съответните чакани продажби.

Бонус идея #2:

Друго много полезно нещо е да проучите конкуренцията. Тя винаги дава идеи какво не правите добре,кое и как да подобрите, върху кое да наблегнете, да откриете пропуск при тях и да накарате техните клиенти да дойдат при вас.

Движението и работата по магазина винаги дават повече резултати от чакането.

Един последен съвет – когато магазинът не върви така както вие искате и правите всичко възможно, стараете се и пак не се получава – забавете темпото и си починете. Презаредете и дайте време на оптимизациите да се случат и да проработят.

Понякога една стъпка назад и поглед отдалеч ни помагат много повече да вървим напред,  отколкото непрекъснато да човъркаме по ключови думи!

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!