Пролетни Etsy семинари

Блог

Най-добрата стратегия за оптимизация в Etsy

Най-добрата стратегия за оптимизация в Etsy

Предполагам, че на много от вас вече им е омръзнало да слушат за ключови думи, тагове и оптимизация.

Колкото и да съм досадна обаче, няма да спра да говоря за тях.

Оптимизацията е основна съставка на добрия ранг (или оценката, която Etsy дава на продукта, за да определи къде ще се покаже в резултатите) и без нея е почти невъзможно да бъде открит един продукт.

Затова не се учудвам, че въпросите, които отправяте към мен по време на консултациите и срещите ни, често са свързани с това какви ключови думи да подбирате и как да ги използвате.

И колкото и да повтаряме едни и същи неща, няма да е излишно да изясним нещо: оптимизацията е изкуство, а не наука!

Виж обучението Оптимизация на магазин в Etsy

Вълшебна формула за оптимизация на заглавия и тагове

Основните въпроси, които ще разгледам в този пост, могат да се разделят условно на 2 категории:

  1. Свързани с конкуренцията и по–точно броя конкурентни продукти в дадена ниша.
  2. Повторението на таговете в различните листинги.

И така…

Как да изберем стратегически ключови изрази спрямо конкуренцията

Най-лесният начин да проверим с каква конкуренция ще трябва се „състезаваме“ в избраната ниша, е да въведем в търсачката ключовия израз, описващ най-точно продукта ни. Алгоритъмът показва броя конкурентни листинги веднага.

Според този критерий аз разделям ключовите изрази на няколко групи:

  • Под 10 000 резултата – ниска конкуренция
  • 10 000-50 000 резултата – средна конкуренция
  • Над 50 000 резултата – висока конкуренция

Съществува и алтернативно разделение:

  • 2 000-5 000 резултата. Това е идеалната ниша за новосъздадени магазини. Използвайки правилните ключови изрази и снимки, можете да „завоювате“ отлични позиции /1-ва страница/ за листингите си още в първия им ден в платформата.
  • 5 000-10 000 резултата. Също добра ниша откъм конкуренция, където не се изискват сериозни усилия, за да „пробиете“ .
  • 10 000-50 000 резултата. За да се „класираме напред“ в тази ниша трябва да бъде положен доста труд. 
  • Над 50 000-100 000 резултатаМного висока конкуренция; броят на продуктите, предлагани там, може да достигне над 1 милион. Мисията да изпъкнете насред океана от предложения трябва да бъде стратегически планирана и подплатена със сериозен бюджет.

Разбира се, тези класификации са гъвкави и до някаква степен условни, тъй като рангът и оптимизацията в Etsy са динамични.

Независимо, че винаги препоръчвам на стартиращите магазини в платформата да се целят в нискоконкурентни ниши, понякога е просто невъзможно да бъде открит подходящ ключов израз с 3 000-5 000 резултата. В тези случаи се налага да се насочите към по-конкурентни ниши /до 10 000 резултата/.

С времето, когато реализирате повече продажби, ревюта и рангът на магазина ви се увеличи, може да се ориентирате към по-конкурентни ключови думи. 

Когато използвате такива с малък брой резултати в търсачката обаче, може да се натъкнете  някои „подводни камъни“.

Не е лесно да откриете по 13 тага за всеки един от листингите си, особено когато работите с нискоконкурентни думи.

Виж обучението Оптимизация на магазин в Etsy

Всъщност, заглавията на някои листинги изобилстват с ниско-конкурентни изрази, но при по-внимателен анализ забелязвам, че липсват други основни неща, които описват продукта.

Да разгледаме един пример?

Представете си, че сте открили израз /watercolor painting/, който приляга добре на вашата творба, но в същото време се отнася до много висок брой чужди артикули. Това не означава да не го използвате в заглавието и таговете си, а по-скоро да не разчитате само на него в самото начало. 

Причината той да не заработи във ваша полза веднага е следната: в началото Etsy индексира продукта ви като watercolor painting, но в същото време в платформата съществуват голям брой конкурентни такива с по-висок ранг. Затова при търсене по тази ключова дума те ще излязат на по-предни позиции от вашата.

С течение на времето обаче, растящият ранг на листинга ви лека полека ще го изтласка на по-добри позиции в сравнение с началната.

Ще илюстрирам с примера за акварелна картина. Ако изразът watercolor painting не работи за вас сега, това не означава, че не го прави в дългосрочен план.

Затова, когато оптимизирате заглавията и таговете си, трябва да си давате сметка, че това е дългосрочен процес.

Важното е да намерите баланса между ниско- и високо-конкурентни изрази.

Виж обучението Оптимизация на магазин в Etsy

Но как да бъде постигнат този баланс?

Ще си позволя да ви предложа гъвкава формула за писане на тагове:

7 нискоконкурентни израза, 3-4 средноконкурентни и 3-4 висококонкурентни.

Не забравяйте, че колкото по-добри резултати постигнете с нискоконкурентните ключови думи, толкова по-бързо ще можете да се възползвате от ефекта на висококонкурентните. 

Както виждате, не ви съветвам напълно да избягвате изрази, за които търсачката в Etsy дава огромен брой резултати. Все пак е почти невъзможно да откриете с 13 тага с по 2 000-3 000 резултата. Достатъчно е да разполагате с  5-6 ключови думи, за които целите да постигнете предни позиции. 

Всичко, което е специфично, вярно и описва продукта ви, може да бъде използвано. Но ако всичките 13 тага са изрази с по 100 000-200 000 резултата, шансът магазинът ви да бъде забелязан в океана от чужди артикули е почти нулев!

Затова винаги се стремете към баланс в оптимизацията: колкото по-специфични са ключовите думи, толкова по-малка ще бъде конкуренцията, но е изключително важно те да са такива, които потенциалните купувачи биха използвали!

А сега ще дам отговор на втория въпрос.

Трябва ли да повтаряте в таговете ключовите изрази от заглавията

Представете си, че в категорията watercolor painting предлагате 10 картини на животни /animal watercolor painting/. Вероятно ще се запитате необходимо ли е да търсите по 13 уникални тага за всяка една от тях.

Отговорът отново е в… баланса!

Разбира се, изключително трудно би било да намерите по 13 различни тага за 10 продукта, които много си приличат … От друга страна не бива да копирате едни и същи ключови думи във всички листинги, без да променяте каквото и да било /освен, например, снимката/.

Стремете се към известна уникалност във всеки един от листингите, както в снимките, така и в заглавието, описанието и таговете.

Да се върнем към примера с watercolor paintings. Ако имате 10 акварелни картини с животни, би било добре поне 4-5 тага да се повтарят и в 10-те листинга – това са вашите основни ключови изрази, за които оптимизирате! Останалите ще бъдат уникални за всеки отделен продукт.

Защо това е важно?

  1. По-лесно е, отколкото да търсите по 13 различни тага.
  2. По този начин вие оптимизирате всички тези артикули за дадена ниша и увеличавате възможността Etsy да избере някой от тях и да го покаже на първа страница за дадено търсене.

Може картината ви с лисица да не бъде показана на 1-ва страница за тези ключови думи, но има вероятност там да „блесне“ тази с делфина.

Тъй като винаги съществува някаква /макар и минимална/ разлика помежду им /цвят, размер и т.н./, те няма да се конкурират за дадена ниша помежду си, а с чуждите артикули.

Когато се занимавам с оптимизация, винаги се интересувам от това колко са категориите /sections/ в магазина и по колко продукта има във всяка от тях.

Например, ако има 3-4 категории, си правя 3-4 списъка с ключови изрази.

Нека обобщя:

Стремете се всеки продукт да има уникална оптимизация, но винаги имайте едно оптимизационно ядро за всяка категория.

Какво е това оптимизационно ядро?

Изберете за всяка от категориите или секциите си по 4-5 основни израза, за които творбите ви да се появяват в дадена ниша и Etsy да има избор коя да „покаже“. Така може да подобрите оптимизацията, както и да увеличите трафика към своите листинги в рамките на дадена ниша.

Сигурна съм, че статията е дала толкова отговори, колкото е създала и въпроси.

Ще се радвам да продължим дискусията с вашите коментари!

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!