Пролетни Etsy семинари

Блог

Социални мрежи за магазини в Etsy

Социални мрежи за магазини в Etsy (обновена за 2023)

Вече имате магазин в Etsy!

Сега ви трябва и страница във Facebook, Instagram, Pinterest, Tik Tok, може би и Twitter!

Но наистина ли?

Отговорът е ДА, трябва ви, НО не веднага и едновременно.

Продължете да четете, ако искате да разберете КОГА и КОЯ социална медия ви е наистина необходима за да привлечете повече трафик и продажби към магазина си в Etsy.

Какво трябва да знае всеки собственик на магазин в Etsy за социалните мрежи

Преди да ви разкажа повече за това коя социална мрежа си върви с Etsy като червено вино с камембер, ми се иска да си поговорим за някои основни правила, които ще ви донесат успех по-бързо и по-лесно.

Всяка платформа е различна

Преди да създадем профили в социалните мрежи и да отделим часове работа за развитие на акаунта си, е важно да разберем, че всяка платформа е различна.

Например, таговете, които използваме в Etsy не са # които са подходящи за Pinterest.

Изображенията, които използваме за Etsy, може да не са подходящи за Instagram профила ни и т.н.

Всяка платформа изисква време и усилия, за да даде резултати. И всяка от тях е различна.

Създаването на един социален профил или акаут не означава, че той ще ви донесе резултати, дори да имате опит с други.

Не означава, че ще имате посещения в магазина. Ако си направите страница във Facebook, например, това не означава, че без усилия, просто от самото съществуване на страницата, ще имате допълнителен трафик.

Това е първото и най-важно нещо, което трябва да знаем.

Всяка платформа, била тя социална мрежа или маркетиплейс като Etsy, има специфични изисквания и алгоритъм, който определя резултатите ви.

От социалните мрежи към Etsy

Сложих линк към страницата си във Facebook навсякъде в магазина си, но никой не ме следва там! Какво да правя?

Въздишам тежко, когато видя подобен въпрос на мейл.

Повтаряйте след мен: Целта на социалните мрежи е да докарат трафик в магазина ви, а не обратното.

Когато някой вече е в магазина ви в Etsy, единствената ви цел трябва да бъде той да стане ваш клиент.

Винаги трябва да се стремите да карате хората от социалните мрежи да дойдат в магазина ви.

Защо?

Ако някой е в магазина ви и вие го накарате да кликне на Instagram линк и на него му хареса, най-вероятно ще види куп други интересни неща там и ще забрави, че е имал намерение да купи нещо изобщо!

Социалните мрежи са създадени за да отвличат вниманието ни от важните неща. Като пазаруването в Etsy, нали? Не давайте възможност на потребителите да забравят за магазина ви като се заплеснат в социалните мрежи.

Естествено, можете да сложите линкове към профилите си в социалните мрежи върху визитките си, но във вашия магазин, всичко трябва да кара хората да купят, а не да се разсейват.

В дигиталният маркетинг като цяло, всички други канали (мейл, социални мрежи, реклами, и т.н.) трябва да водят към магазина ви.

Използвайте социалните мрежи като Facebook, Instagram, Pinterest, да привлечете хора в сайта или магазина си, а не обратното.

Вашата цел всъщност е да накарате хората да купят, нали?

Посоката трябва да бъде винаги от социалните мрежи към вашия магазин в Etsy ИЛИ вашият сайт.

Какво означава това?

Например…

  • Да сложите линк към магазина си в Etsy в профила си в Instagram или Pinterest.
  • Непрекъснато да споделяте линкове към магазина си в социалните мрежи, за да могат хората от там да идват в магазина ви и да купуват, а не обратното.

Това е начина да достигнете до повече хора извън Etsy и да увеличите трафика и продажбите.

Обратния вариант има обратен ефект–никога не карайте хората, които влизат в магазина ви да отидат някъде другаде.

Ако до сега сте слагали линк към Facebook страницата си в описанията на продуктите си в Etsy, по-добре сложете линк към магазина си или към други продукти.

Вместо да предлагате на хората изход от магазина, предложете им още един вход!

Изборът на социална мрежа никога не е случаен

Дори не знаехте, че имате избор?

Мислехте, че няма значение къде имате профил или че трябва да имате профил навсякъде?

Напротив-ефектът от социалните мрежи се увеличава, когато изберете най-подходящата социална мрежа за вас и вашия бизнес.

Но как да разберете коя е вашата социална мрежа?

Това решение ще можете да вземете лесно, ако познавате клиентите си.

Например, хората над 50 г. възраст е по-вероятни да използват Facebook, а хората, които имат домашни любимци, да са част от групи за отглеждане на домашни любимци в платформата.

Една млада майка черпи идеи за игри и забавления от Instagram и Pinterest.

Когато знаете кой е вашият идеален клиент, лесно ще можете да изберете.

Ами ако не знаете? Или просто ОЩЕ не знаете?

Тогава препоръчвам да започнете с Instagram и / или Pinterest, защото носят най-добри резултати като визуални социални канали, които играят много добре с впечатляващите снимки, стандарт за Etsy така или иначе.

Кое от двете да изберете?

Instagram дава по-бързи резултати, но спрете ли с постовете и рекламата, и трафикът спира. Тази платформа е страхотна за изграждане на бранд и доверие, но е необходимо постоянство и присъствия там.

Pinterest отнема повече време да заработи, но след около 5-6 месеца работа ще ви носи трафик на автопилот. Тази платформа не работи за продажби за ниши, които създават идеи за конкуренти. Например, ако предлагате сватбени покани, хората може би ви следват само за идеи, а не за покупка,

Повече за тях след малко :)

Всичко с времето си

Ако нямате опит с продажбите онлайн, моят съвет е: първо Etsy, после социални мрежи.

Ето нещо, което ми се иска всички творци онлайн да разберат: прекалено много непознати задачи ни объркват и демотивират до момента, в който се отказваме и просто не можем повече.

Знаете как когато правим много, а нищо не дава резултат, просто захвърляме всичко, на крачка от успеха.

Колкото повече неща се опитвате да правим едновременно, толкова по-незадоволителни са резултатите, защото се разпокъсвате и не правите нищо достатъчно добре.

Ако нямаме опит с продажбите онлайн, социалните медии и т.н. е по-добре да се съсредоточим върху една платформа в даден момент.

Това дава възможност да се усвои какво работи и какво–не, в дадената платформа и да се премерят правилно резултатите.

Един вариант е да се съсредоточите 3 месеца върху Etsy оптимизация, следващите 3 само върху Pinterest и в следващите 3–само върху Instagram.

Направете си план стъпка по стъпка за поне 6-7 месеца напред и развивайте всяка платформа постепенно.

Например, първо можете да си дадете време да разучите оптимизацията в Etsy. После, знаейки как стоят нещата там, спокойно можете да се обърнете към някоя социална мрежа за още трафик.

Така постепенно ще развиете всяка платформа като се учите как да го правите ефективно, без излишно напрежение. Напрежението и стреса водят до парализа, или отказ от правене на каквото и да било!

Затова препоръчвам да правите всичко стъпка по стъпка, а не едновременно. Иначе може да останете с чувството, че имате много задачи и никоя от тях не е изпълnена добре.

И още няколко важни неща….

  1. Акаунтът ви трябва да бъде изцяло на английски език. Всичко, което правите трябва да бъде насочено към хора в англоговорящия свят и международния пазар. В крайна сметка, това се опитвате да достигнете с магазина си в Etsy, нали?
  2. Направете проучване и създайте план за действие. Ако знаете какво ще ви е необходимо за да постигнете успех, лесно можете да го планирате, а плана дава посока когато животът е пълен хаос (а кога не е?) и ще ви помагне да знаете, че се движите по пътя, който сте избрали.
  3. Изберете това, което ви е по-интересно и приятно. Ако всички други фактори са еднакви и още не можете да изберете към коя социална мрежа да се насочите, изберете тази, която познавате най-добре и ви е най-интервсна. Така ще направите цялото приключение много по-забавно и ще намалите вероятността да се откажете по средата.

А сега да разгледаме към кои социални мрежи можете да се насочите и кои са най-подходящи за Etsy.

Facebook за Etsy магазини

Facebook може да е най-популярната социална мрежа в България, но далеч не е на първо място в нашите целеви пазари като собственици на магазини в Etsy-САЩ и Великобритания.

Facebook страниците в световен мащаб остават на заден план, особено за творческите бизнеси.

Да натрупаш достатъчен брой последователи и да имаш добра видимост във Facebook изисква  изключително много време и усилия.

Естествено, има изключения.

Един случай, в който е много подходящ да използваме Facebook, е ако продаваме дигитални продукти. Тогава бихме могли да създадете Facebook група по интересни или да публикуваме продукти във вече съществуваща такава. Например, група за плетене на една кука, в която споделяте опит, помагате на начинаещи и, естествено, продавате схмеи за плетене на една кука.

Това може да се окаже много по-ефективен начин да промотираме Etsy магазина си отколкото да имаме страница.

Instagram за Etsy магазини

Ах, любов моя, Instagram мой!

Напоследък Instagram стана много популярен и в България и започна да се използва успешно за маркетинг на малки и средни бизнеси на родна почва, но в световен мащаб това се случваше още преди 5 години!

Ето защо: Instagram дава доста по-добри и бързи резултати от Facebook и се използва от много творци с Etsy магазини.

Аз също съм един от тях–използвала съм Instagram успешно за да докарвам трафик към магазина си, за партньорства с инфлуенсъри и платени публикации.

Instagram е много подходящ за творци и малки бизнеси, защото е визуална социална мрежа и лесно можете да достигнете до различна аудитория с reels и реклама.

Можете да използваме не само изображения, но и видеа (Reels жънат страхотен успех!) и бързо можете да съберете последователи и клиенти за вашия магазин.

Ако сте си избрали Instagram, не пропускайте да:

  • Сложите линк към магазина си в профила си (за да можете да водите трафик към магазина си)
  • Добавяте # към всяка публикация (за да ви откриват хора, които не ви следват)
  • Използвате видео
  • Приканвате хората да харесат, коментират и споделят публикацията ви

Целта ви в Instagram е да привлечете фенове (последователи) на марката и вас самите и като всекидневно им напомняте за себе си с интересно съдържание, да изскочите в съзнанието им като единственото решение когато им е необходим подарък или продукт от вашата категория.

Instagram е страхотна социална мрежа за магазини в Etsy, ако имате търпението и упоритостта да работите в нея докато достигнете няколко хиляди последователи. Тогава можете да очаквате сериозен трафик и продажби в своя магазин.

Има ли начин да си докарваме трафик в магазина без да имаме 10 хиляди последователи?

Да, разбира се!

Той се нарича Pinterest, най-ефективната и обичана социална мрежа за творци и Etsy магазини.

Pinterest: черешка на тортата за магазини в Etsy

Има много причини да обичаш Pinterest като бизнес или творец:

  1. Не ти трябват последователи за да имаш трафик
  2. Почти няма социален елемент (няма отговаряне на коментари и съобщения, тоест без загуба на време)
  3. Напълно визуална–не е необходимо да пишеш текстове
  4. Можеш да добавяш линкове към продуктите директно във всяка публикация

Ако до сега не сте разглеждали хилядите вдъхновяващи пинове в платформата, освободете си седмица и се наслаждавайте.

Това, което наистина отличава Pinterest е, че не очаква от хората да прекарват време в платформата (което обаче е неизбежно, защото всичко изглежда страхотно), а да следват линковете, които са прикачени към всяка публикация.

Pinterest е изключително визуална социална мрежа. Всъщност, мисля че е много грешно да я наричам така. Тя е по-скоро визуална търсачка. Нещо като Google, но изглежда много по-добре!

В нея не е необходимо да имате последователи, за да бъдете открити или да си докарвате трафик. В Pinterest, когато някой търси нещо, той може да го намери дори да не ви следва.

Ще кажете, и в Instagram е така, ако някой напише # който сте използвали, пак ще ви намери.

Да, ама не. Алгоритъмът на Instagram работи така, че освен ако нямате хиляди реакции на поста си веднага, той отива в трета глуха и след 2-3 дни вече никой не може да го открие. В Pinterest нещата не стоят така. Колкото по-стара е една публикация там, толкова повече “точки” печели.

Затова се получава така, че в началото на вашето Pinterest приключение ще ви трябва много постоянство и търпение. Но колкото повече време качвате съдържание редовно, толкова повече ще се увеличават резултатите.

Ако работите по Pinterest 6 месеца ще видите резултатите от тези усилия през следващите 6.

Tik Tok: Да не забравяме новото дете в квартала

Не ми се иска да обсъждаме социалните мрежи за Etsy без да споменем най-новата и интересна платформа–Tik Tok.

Признавам си, че още не съм се впуснала в нея (защо? Както вече обсъдихме, няма смисъл от тестове, ако ще развиваме социален канал, трябва да го направим планирано и стратегически, а за Tik Tok още не съм готова).

Въпреки че не съм използвала Tik Tok, виждам много творци в България и извън нея, да развиват профилите си в платформата успешно и да я превръщат в основен канал за трафик към магазините си.

Причината може да се крие в това, че конкуренцията там е доста по-ниска, тъй като платформата е сравнително нова и има много по-малко потребители от останалите, споменати по-горе.

Tik Tok се базира на видео съдържание и е много подходяща за да покажете какво се случва с вашия бизнес и във вашето творчество извън магазина. Например, как се правят продуктите, как ги опаковате, как ги изпращате. С други думи, всичко, което вълнува хората и им е интересно за един творчески бизнес.

Tik Tok може да е много добър избор, ако видеото е вашият предпочитан формат на съдържание. За мен е още едно място където можете да покажете креативността си!

Ако споделяте забавни, красиви и интересни видеа там можете да си докарате трафик в Etsy много по-лесно отколкото с Instagram, например. Това са наблюденията, които споделят клиенти и специалисти относно Etsy и Tik Tok.

В България тази платформа не е много популярна все още, но е само въпрос на време да завземе пространство в съзнанието ни и тук. Пък и в крайна сметка, вашите профили в социалните мрежи ще бъдат насочени към международния пазар, нали?

Реклама в социалните медии

Добра или лоша идея е да рекламираме Etsy магазина си в социалните медии и как да го направим, за да спечелим, а не да загубим стотици долари?

За да отговоря на тези въпроси, първо ще уточня някои различия между магазин в Etsy, собствен сайт, Google, Facebook и Instagram и техните особености.

Една от основните разлики между Etsy и собствения сайт е тяхната цел.

Целта на собствения сайт е да съсредоточите своята творческа вселена на едно място - център за последователите ви, дом на бранда ви, място, което ви прави независими от правилата в отделните онлайн платформи и маркетплейси. Дори в настоящия момент да нямате, с времето ще усетите нужда от такъв.

За вашия бранд Etsy е преди всичко канал за продажби. Мислете за него като за огромен мол или базар Капана. Този маркетплейс се регулира от свързани с оптимизацията и трафика правила, които са различни от тези в Google (който е търсачка) или нашия собствен сайт.

 

Различен канал = различен подход

Когато подготвяте рекламна кампания, на първо място трябва определите целта на тази реклама, както и да я съобразите с мястото, където ще бъде представена – собствения уебсайт, магазина в Etsy или другаде в мрежата.

Ето защо не съществува еднозначен отговор на въпроса дали рекламата в социалните медии е добра или лоша идея. Тази стратегия може да бъде печеливша, но и пагубна.

Ето защо:

Като всеки друг маркетплейс, Etsy има интерес да „водим“ там посетители, които досега не са го ползвали. Но има една особеност!

Etsy „обича“ трафик, който се конвертира в продажби! За платформата е важно колко продажби реализира магазинът ви, а не какъв трафик има.

В крайна сметка именно продажбите са основният критерий за успеха ви там. Не забравяйте, че, ако например заради пост в определена Facebook група или reel в Instagram 10 000 души последват линка към магазина ви, но не реализирате нито 1 продажба, това ще свали ранга ви. И обратно – ако само 100 души посетят магазина ви, но получите 2 поръчки, рангът ви ще се покачи.

Това е причината, поради която не споделям публично линк към свои Etsy магазини. Ако го сторя и в резултат от това те получат 300 вместо обичайните 200 посещения, но никой не закупи мой продукт, това сериозно ще увреди конверсията. И ако тази ситуация се повтаря отново и отново в рамките на 30 дни, алгоритъмът на платформата ще понижи ранга на магазина, а това ще свие продажбите му.

Горещо ви препоръчвам да не го правите и вие! Спестете си ненужни „визити“ и лайкове, които в най-добрия случай няма да се превърнат в поръчки, а в най-лошия – ще снижат ранга ви.

Ако „побутнете“ свой reel в Instagram чрез реклама със солиден бюджет и в поста сте оставили „покана“ към Etsy магазина си, мнозинството от хора, които я последват, ще го разгледат, но няма да си поръчат нищо.

Тук светва големият неонов надпис „Празен трафик“, който може да доведе до куп неприятности.

Разбира се, ако предлагате уникален продукт, какъвто не може да бъде намерен на друго място, при това на примамлива цена, може би някой ще го закупи.

По правило обаче reels и рекламните постове в социалните медии ще ви водят основно хора, които разглеждат, без да имат настройка и желание да закупят.

А сега да погледнем нещата от перспективата на Google.

Казаното дотук може сериозно да обърка онези от вас, които са свикнали да работят с тази търсачка, тъй като там важи друга логика. Когато имаме собствен сайт, целта ни е да привлечем колкото се може по-голям трафик, т.к. алгоритъмът индексира нашата страница според броя на посетителите й. С други думи за Google трафик към даден сайт винаги е добра новина.

Тогава коя е печелившата рекламна практика, която да приложим в Instagram и Facebook?

Преди да отворите портфейла си, за да рекламирате в социална медия, се уверете, че сте изпълнили една важна междинна стъпка:

Използвайте реклама във Facebook и Instagram за да привлечете аудиторията към профила на бранда си там

Създайте си последователи чрез атрактивно, интригуващо и информативно съдържание в профила в Instagram. Предизвиквайте в тях потребителски интерес и нагласа да посетят магазина ви, за да се сдобият с ваши изделия. Именно постовете в този профил са удачното място да предоставите линк към магазина си в Etsy.

По този начин процесът на „разглеждане“ и търсене на информация за вашето творчество ще се извършва в рамките на профила в социалната медия, вместо в Etsy магазина. Така избягвате случайните посетители, които нямат намерение да купуват и проблемът с празния трафик отпада.

Що се отнася до Facebook, печеливша стратегия е да рекламирате профила си или конкретен свой продукт, като в рекламираната публикация включите стимул, който да тласне хората към покупка (посочете, че количествата са ограничени или обявете преференциална цена, валидна за определен период от време). По този начин на потребителите ще им стане ясно, че постът има за цел продажба и само истински заинтересуваните ще го отворят.

Като финал ще ви посъветвам следното:

  • Ако нямате опит с рекламата, не си губете времето и парите! За да бъде ефективна и доходоносна, тя трябва да е стратегически издържана, основана на ясни цели, аудитория и метрики.
  • Съобразявайте се с разликите между Etsy като Google и социалните медии, всички имат свои специфики. Дадена тактика може да е подходяща и печеливша в рамките на определена платформа, но пагубна в друга.

А сега е ваш ред!

Как използвате социалните мрежи за да увеличите посещенията в магазина си?

Коя е любимата ви?

Коя ви носи най-добри резултати?

И на коя сте хвърлили око и искате да започнете да използвате?

 

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!