Блог

Валидиране на продукт в Etsy: как да разберем дали продуктът ни ще се продава

Валидиране на продукт в Etsy: как да разберем дали продуктът ни ще се продава

Почти всеки ден получавам съобщения или мейли от творци, които ми задават един и същи въпрос:

Продуктът ми подходящ ли е за Etsy и ще се продава ли там?

Уви, кристалната ми топка упорито мълчи по този въпрос… 

В Etsy има над 3 млн. магазина, които активно /или не чак толкова/ предлагат десетки милиони артикули. И въпреки необятното изобилие и разнообразие, далеч не всеки успява да предизвика интерес и реализира продажби. 

Някои творци влагат сериозни усилия, време и средства, за да отворят онлайн магазин, да качат и оптимизират многобройни листинги, но понякога, въпреки положения труд, не успяват постигнат желания успех. Следва разочарование и редовното…

Etsy не работи за мен…

Тези неприятности обаче могат да бъдат избегнати! 

Как ли?

Съществуват 3 лесни стъпки, които ще ви помогнат да валидирате своя продукт /т.е. да откриете дали той има потенциал в Etsy/. В тази статия ще ви запозная с тях, но преди това, да направим някои уговорки…

Може би знаете, че алгоритъмът на платформата използва филтри, за да подбере най-подходящите продукти за конкретно търсене. 

Един от тях е предишната активност на потребителя в маркетплейса /търсения, покупки, предпочитания към дадени марки и продукти/. Това може да изкриви резултатите при следващо търсене. От друга страна, в Etsy пазаруват хора от цял свят, друг такъв филтър е локацията на потребителя. Това означава, че клиентите виждат различни резултати/листинги в зависимост от мястото/държавата, където се намират.

За да си осигурите обективни резултати от вашето проучване

  • винаги използвайте опцията Incognito/private window  /инкогнито или скрит прозорец/ на Chrome / Safari / Firefox. Така до голяма степен ще избегнете изкривяването на резултатите от вашето търсене. 
  • Още по-сигурно е да използвате VPN, който скрива IP адреса ви. Например, ако се целите в американския пазар и се интересувате от конкуренцията, с която ще се сблъскате там, бихте получили по-адекватна информация, ако се представите с IP адрес от САЩ.

Друг важен момент е използването на точните изрази, които описват съответния артикул. Ако английският ви не е на добро ниво, се консултирайте с речник, за да сте сигурни, че сте подбрали правилния термин. Потърсете и негови синоними. Не забравяйте, че съществуват някои различия между американския, австралийския и британския английски, както и между думите, които използват различните поколения.

И така….

Как да разберете дали продуктът ще се радва на успех сред потребителите?

Просто следвайте 3-те стъпки, описани по-долу.

Проучете дали в Etsy се предлага подобен на вашия продукт.

Ще развенчаем един мит: липсата на конкуренция НЕ е добър знак. Наличието на подобни на вашия продукти в платформата Е.

Започнете, като въведете в търсачката на Etsy ключовия израз, избран от вас.

Като пример ще използвам „breathing straw/necklace“. Той представлява сламка, използвана в йога техники за успокояване на дишането.

Ако на 1-ва страница се появят именно такива изделия, това означава, че:

  • Този продукт се предлага в Etsy.
  • Избрали сте точен, конкретен ключов израз.

В нашия случай откриваме 193 конкурентни листинга за израза „breathing straw“ и 460 за “breathing necklace”. Това е малко, но достатъчно, за да направим извода, че продуктът е познат в платформата.

В случай, че откриете голям брой аналогични артикули /десетки хиляди и дори стотици хиляди /, това е сигурна индикация, че Etsy е удачен маркетплейс за изработвания от вас продукт. 

Не е задължително да се изправяте срещу толкова многобройна конкуренция. Ако използвате още по-специфичен ключов израз, със сигурност ще ограничите броя на магазините, с които ще си съперничите.

Ако обаче установите, че няма никакво сходство между вашия продукт и резултатите от търсачката, това може да означава:

  • Че трябва да промените ключовият израз, с който търсите и да пробвате с друг
  • Ако въпреки това продължавате да не откривате аналог на изделието си, вероятно този продукт не се предлага в Etsy и най-честата причина е, че потребителите не го търсят там и тя не е подходяща за него.

Не винаги обаче отсъствието на даден  артикул в Etsy е знак, че не трябва да започвате да го предлагате в този маркетплейс. 

Моят съвет е да се доверите на търговският си усет, творческия опит /когато ги имате/ и информацията, с която разполагате /дали изработеното от вас вече се търси и предлага другаде и с какъв успех/, преди да се откажете.

Макар и рядко, може да се окажете пионер в предлагането на напълно непознато за платформата изделие.

Потърсете специални значки /popular now, bestseller, Etsy’s pick/ под листингите на 1-ва страница.

Те са индикатор за популярността на продукта.

Наличието на няколко такива баджа на 1-ва страница разкрива, че артикулът е добре познат, търсен и се реализират ежедневни продажби. 

Обратно – отсъствието му подсказва, че изделието е слабо популярно в този маркетплейс и не бива да очаквате голям брой продажби. 

При проверка с изразите „breathing straw“ и “breathing necklace” откривам едва няколко баджа. Това показва, че тези продукти са слабо познати/търсени в Etsy, а обемът продажби, който можем да очакваме, е ограничен.

Установете каква част от продажбите, реализирани от конкурентите ви, се пада на проучвания продукт.

Това е важна стъпка от валидирането на вашия артикул, защото повечето магазини предлагат разнообразие от продукти. Вие искате да знаете дали продажбите на конкурентите идват от аналогичен на вашия продукт или от съвсем различни такива.

За целта, разгледайте резултатите 1-ва страница, изберете 1-2 магазина с най-много продажби и проучете КАКВО и КОЛКО продават. 

Разполагате с два варианта, за да се сдобиете с тези данни:

  • Кликнете върху “sales” и прегледайте списъка, за да установите колко често се продава артикулът, подобен на вашия.

В конкретния случай избрах един магазин и видях, че на всеки 25-30 продажби се пада една на „breathing straw/necklace“.

За друг магазин, който не предлагаше голямо разнообразие от продукти, сламките бяха всички продажби.

Не винаги обаче тази опция е възможна – някои онлайн търговци „затварят/блокират“ достъпа до тази информация. 

  • Разгледайте reviews – отзивите, оставени от клиентите. Това е другият начин да направите справка за продажбата на артикула.

Като цяло, заключението, което направих за breathing straw necklace от това проучване, е, че този продукт се продава сравнително рядко в повечето магазини, което говори за слабо търсене, но има магазини, които разчитат основно на него като продукт.

Ако подобно на повечето творци, вие също разполагате с няколко варианта за продукт и се колебаете с кой от тях да започнете своя бизнес в платформата, ви препоръчвам да стартирате с този с най-голямо търсене и продажби.

Все пак, имайте предвид, че изводите от тези 3 стъпки за валидиране на продукт в Etsy не са абсолютни, а просто ориентир какво да очаквате.

Впоследствие може да направите по-детайлно проучване с помощта на инструменти за проучване /Koalanda, Marmalead, E-rank/, които ще ви осигурят по-конкретна и задълбочена информация относно търсенето и предлагането на дадено изделие /точно колко се търси, продава, колко посещения имат листингите в магазин…/

 А вие как проучвате дали има пазар за вашите творби в Etsy? 

Използвате ли някакви инструменти?

Ще пробвате ли описаните по-горе 3 стъпки?

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!