Блог

Най-лесният начин да продавате творенията си онлайн извън България

Най-лесният начин да продавате творенията си онлайн извън България

Историята на Рали не е по-различна от тази на много други творци.

Тя е журналист и има успешна кариера в голяма медия. Работи много, но работата е интересна и удовлетворяваща. 

В един прекрасен ден става майка на малко момиченце и фокусът в живота й се променя. Започва да преоткрива хобито си – да шие дрехи и аксесоари (ако изобщо майките на малки деца могат да си позволят хоби!).

Вдъхновена от дъщеря си, започва да създава аксесоари за нея – ленти за коса, дрешки, чантички и други невероятно интересни продукти за малки госпожици.

Всички нейни близки и приятели са удивени от творенията и искат да ги притежават. Те купуват за децата си и за подаръци, а Рали получава страхотни отзиви.

След време решава да организира всичките си продукти в Instagram страница, където може да ги споделя с хора, проявяващи интерес към тях. Скоро с изненада установява, че броят на последователите на страницата се увеличава органично, а посетителите наистина харесват продуктите.

След известно време дъщеричката й става по-самостоятелна и Рали разполага с повече време да развива своята нова страст.

Осъзнава, че не иска да се върне към предишната си работа след края на майчинството, а да се посвети на този творчески проект и открие докъде ще я доведе той.

Тя успява да продаде почти всичко, което изработва, но си дава сметка, че продажбите на приятели и познати не могат да превърнат това хоби в истински бизнес. 

Причината, както и при останалите творци, е че българският пазар и бюджетът на българският потребител са ограничени.

Рали решава да опита да предлага продуктите си извън България.

И тук започват нейните терзания – как и къде да продава продуктите си онлайн извън България?

Рали се свърза с мен и по време на консултацията обсъдихме възможните варианти.

Прочетете статията докрай, за да разберете какво решение взе тя, но първо, нека да ви разкажа за вариантите, които обсъдихме.

Собствен сайт

Рали дойде при мен с идеята за собствен сайт на английски език, чрез който да се цели основно в потребителите от Северна Америка и Европа.

Тя имаше творчески идеи за визия и маркетинг план, както и няколко оферти за изграждане на сайта, започващи от 2000 лв. и стигащи до 10 000 лв.

Рали се притесняваше от този висок първоначален разход и изпитваше съмнения дали инвестицията ще има възвръщаемост.

За нейно съжаление аз потвърдих, че ако се спре на този вариант, това е само началото на поредица бъдещи разходи.

Поддръжката и маркетингът на собствен сайт изискват сериозни финансови и времеви ресурси, както и добри познания по онлайн маркетинг, дизайн, техническа грамотност в създаването и поддръжката на онлайн сайтове, email кампании и какво ли още не.

Моята прогноза бе, че това щеше да й струва по още 500 – 1000 лв. месечно за период от поне 6 месеца, докато бизнесът потръгне и поне година, преди приходите да ПОКРИЯТ разходите й.

Можехме да прогнозираме евентуална печалба едва след година-две.

Независимо от това смятам, че собственият „адрес“ онлайн и личният сайт на вашата марка са най-важната цел в онлайн бизнеса. Но не и ПЪРВАТА.

За мен първата цел са бързи продажби, потвърждаване на това, че продуктът е интересен и усвояване на знания и умения в областта на онлайн търговията.

В дългосрочен план винаги трябва да се стремим към създаването на красив, работещ и брандиран сайт на марката си.

Това има много плюсове:

  • Пълен контрол върху визията
  • Пълен контрол върху информацията, постъпваща от клиентите
  • Пълен контрол върху това какво се продава (винаги можете да включите марки на други творци!)
  • Минимални такси (Stripe / PayPal)
  • Ваш си е и можете да правите с него каквото искате, без това да носи особени рискове

Но за един тепърва прохождащ онлайн бизнес, свързан с творчество, собственият сайт е почти непосилна задача.

Освен големите разходи има и друг проблем – съществуват милиарди онлайн сайтове. Буквално.

За да накарате хората да посетят именно вашия, вие трябва да положите сериозни маркетингови усилия, иначе сайтът ще си стои в трета глуха.

С други думи­ тази опция изисква още време и…. пари!

С Рали решихме, че това не е нейният вариант.

Социални медии

Социалните медии са почти безплатни, нали? 

Като изключим вашето време и някой друг $ за реклама…

Дали те са по-добър вариант?

Рали вече продаваше през социалните медии – тя участваше във Facebook групи за творци, продаваше чрез съобщения в Instagram и дори имаше TikTok страница, но се чувстваше изгубена в океан от съобщения, харесвания и коментари всеки ден…

Тя описа усещането като „да попаднеш в плаващи пясъци“.

Липсата на информация, сигурност, както и неприятностите, съпровождащи понякога бизнеса й (непотърсени пратки, пазарене и грозни коментари) отнемаха от творческата й енергия и я настройваха негативно спрямо продаването.

За мен социалните медии не са правилното място за реализиране на продажби, а място, където да предоставяме информация и забавляваме аудиторията си.

Аудиторията /наричана още „последователи“/ НЕ посещава социалните мрежи, за да пазарува, а за развлечение. 

Никой не обича да е обект на директни продажби в TikTok. Въпреки новите функции на социалните мрежи, които ви позволяват да продавате там директно, повечето хора предпочитат да пазаруват в търговски сайт, а не в Instagram профил.

И това не е най-големият минус, когато разчитате на Facebook за бизнеса си.

Най-сериозните неприятности настъпват, когато Facebook променя алгоритъма си или пък някой „хакне“ акаунта ви. Това може да бъде краят на нечии дългогодишни усилия и е много, много травмиращо.

Вие не притежавате страницата си в Instagram – Instagram я притежава. Това е като да финансирате и извършите основен ремонт на къща, в която живеете под наем.

В социалните медии сте просто наемател.

Рали определено имаше нужда от нещо по-сигурно и стабилно.

Платформи

Този вариант изобщо не беше включен в списъка с опции на моята клиентка. Когато заговорихме за платформи (маркетплейс, marketplace), тя каза, че нейните продукти не са подходящи за eBay и аз бях напълно съгласна.

Платформите за онлайн продажби са разнообразни и всяка от тях разчита на определена аудитория, има собствена култура и стил. И това е чудесно!

Например, Amazon дава предимство на търговци, които могат да доставят наличните продукти в складове на маркетплейса, за да могат да се изпращат по-бързо до потребителите.

eBay се е позиционирала като платформа с ниски цени, разнообразие и аукциони.

Напълно невъзможно е да изброя всички онлайн платформи  за онлайн продажби. Те са безброй и всяка се опитва да се отличи от останалите, да привлече повече продавачи и купувачи и така да расте.

Тези платформи имат един огромен плюс – голям трафик. 

В този случай трафикът е хубаво нещо – това са посетителите, които влизат в платформата, за да пазаруват там, имат доверие в нея и са готови да купят, когато открият това, което искат.

Платформите са чудесен старт, но само тогава, когато изберем правилната за нашите продукти.

Разбира се, те имат и доста минуси:

  • Правила, правила, правила (какво може да се продава, условия за връщане и какво ли още не)
  • Такси (от 15% до 30% от крайната цена), но много по-ниски от това да създадеш собствен сайт
  • Ако не спазвате правилата, може да ви изгонят, макар рискът да е доста по-нисък от този в социалните медии

Моят опит показва, че ако намерим правилната платформа за своя творчески бизнес, това може да бъде началото на невероятно и вълнуващо приключение с минимален стрес.

Ето коя платформа препоръчах на Рали и защо…

Защо Etsy е най-лесният начин да продавате творенията си онлайн извън България?

Etsy.com е платформа, създадена специално за творци. Тя не разполага със складове и няма изискване за предварително одобрение на продуктите.

Платформата много се промени в последните 12 години ( периодът, в който аз продавам там), но едно нещо остана константа – тя е насочена към творци в ролята на производители и към потребители, търсещи нестандартни продукти!

Ето какво можете да продавате в Etsy:

  1. Ръчно изработени от вас продукти
  2. Продукти по ваш дизайн, произведени от друг 
  3. Винтидж (ретро) продукти (по-стари от 20 години)
  4. Дигитални продукти, създадени от вас (картички, шаблони, схеми за плетене и шиене, картини, таблици, планери, книги)
  5. Материали за ръчно творчество (платове, мъниста)
  6. Сетове и китове за творческа дейност
  7. Дигитални услуги (дизайн на лого)

Звучи страхотно, нали?

Рали беше във възторг, когато й разказах за плюсовете на Etsy пред други подобни платформи и обяасних  защо ЛИЧНО АЗ продължавам да продавам там повече от 10 години въпреки опита си в много други сайтове.

Ще обобщя накратко какво ме задържа в Etsy:

Общност

Etsy има огромна общност от продавачи – творци, които си помагат и подкрепят. Във Facebook има безброй групи за подкрепа, включително и моята Etsy Суперзвезди. Платформата разполага с форум, подкаст, обучения и какво ли още не. 

Те просто обичат творците и наистина се стремят да създадат общност, а не само транзакции.

Аз също се присъединих към тази мисия през януари, основавайки единствения по рода си в България Etsy Клуб за Растеж и Подкрепа.

Улеснено управление

Създаването на онлайн магазин в Etsy отнема около час. Тук можете да видите как става това. 

За сравнение, в Amazon само настройките на плащанията ми отнеха около седмица.

Etsy е най-лесната за управление платформа, с която съм работила – голяма част от процесите са автоматизирани и щом веднъж свикнете, поддръжката на магазина отнема по няколко часа на седмица.

Много маркетинг функции

Много ми харесват промените, настъпили в платформата през последните години, защото следват основните маркетинг тенденции в онлайн търговията.

Например, вече можете да настроите автоматизирани съобщения към хората, добавили ваш продукт в кошницата си, чрез които им предоставяте код за отстъпка и така ги мотивирате да довършат покупката.

Можете да свържете Facebook страницата си с магазина си в Etsy, както и директно да споделяте продукти в Pinterest.

Можете да правите проучване на пазара – какво се търси, какво се предлага и на какви цени!

С други думи, аз виждам Etsy като практически курс по онлайн маркетинг за творци.

Там можете да научите всичко, което ще ви трябва за вашия бизнес в дългосрочен план.

По-малко изисквания

Това, което ме отказа от Amazon, бяха таксите и безкрайните административни изисквания.

Напуснах eBay, защото каквото и да правиш там в ролята си на продавач, клиентът винаги е прав, а хората злоупотребяват с това.

Всъщност, Etsy също има немалко изисквания. 

Например, не можете да продавате нищо с изображения на Mickey Mouse (или друг обект на copyright), нито продукти, закупени от друг творец.

Искат да знаят кой сте (изискват лична карта) и държат да сте коректни.

Но извън това изискванията на Etsy са много малко.

Дори не изискват да имате фирма, за да продавате!

Тук съм направила списък с всичко необходимо, за да отворите магазин в Etsy. Списъкът е изненадващо кратък!

Минимален бюджет

Създаването на Etsy магазин не изисква никаква първоначална инвестиция. 

Таксите са минимални: плащаме по $0.20 за всеки качен продукт и 13-15% такса върху реализирана продажба.

В повечето случаи клиентите поемат цената на доставката.

Звучи добре, нали?

 Хубаво е обаче да се предвиди бюджет за реклама, ако се ориентирате към по-конкурентните ниши като бижута, облекла, принтове и дигитални продукти – по около $100 на месец за първите няколко месеца.

Цени за България и извън нея

Това е нова функция, която много творци в България вече използват. Улеснението прави платформата още по-привлекателна!

Можете да зададете различни цени за България и останалия свят, като по този начин да извършвате продажбите си за родните потребители чрез платформата. А това ще ви спести доста хаос и неразбории.

Лично на мен това много ми допада, т.к. ще опрости нещата за много от нас – творците!

В крайна сметка Рали реши да избере Etsy за своя творчески бизнес (поне в началото) и да се запише за обучението 

Etsy Супер Старт

Така тя ще получи достъп до най-добрите и актуални ресурси за развитие на магазина си, а това ще ускори усвояването на знания, необходими за работа с платформата. 

Рали беше много вдъхновена и убедена, че това е правилното решение за нея.

А вие? Как планирате да стартирате творческия си бизнес онлайн извън България?

Кой вариант ще изберете и защо?

Ще се радвам да чуя вашето мнение и да отговоря на всичките ви въпроси за Etsy!

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!