Блог

Как да увеличите посещенията в Etsy магазина си без реклама (повече трафик = повече продажби)

Как да увеличите посещенията в Etsy магазина си без реклама (повече трафик = повече продажби)

Как да увеличите посещенията в Etsy магазина си без реклама (повече трафик = повече продажби)

Сигурно вече знаете, че колкото повече продукти имате, толкова повече хора ще виждат магазина ви, нали?

Също знаете (а може би и сте пробвали), че рекламите също могат да ви донесат така желания трафик.

Но ако нямате нови продукти и не искате да рекламирате, как можете да поддържате магазина си свеж в очите на Etsy?

Ще споделя с вас тактика за посещения в Etsy, която може да даде по-добри резултати за някои магазини, дори от рекламите!

Тя няма да важи за всички магазини и бюджети, но пък за някои от вас може да бъде много полезна и успешна.

Тактика за трафик без реклама

Става дума за така нареченото подновяване или renew в Etsy.  Това не е нещо ново, използват го всички продавачи, още от началото на съществуването на платформата.

Класическа тактика, която се използваше повече, когато продуктитовия ранг се базираше на това колко нов е продукта (най-новите продукти се появяваха на първа страница), а не както е сега, на база оптимизация.

След много промени в търсачката, сега продуктите се появяват на база оптимизация и ранг. Затова много по-малко хора използват опцията Renew. Rядкост са тези, които подновяват продуктите си периодично, но това все още е много ефективна тактика!

Ако до сега не сте използвали renew, ви препоръчвам да тествате!

Какво представлява подновяването или renew?

Когато качите продукт в Etsy, той има давност 4 месеца и след това се подновява или автоматично, или ръчно вие трябва да го подновите. 

Renew е всъщност подновяването на продукти, преди да е изтекъл 4-месечния срок, все едно качвате продукта отново!

Renew подобрява ранга защото Etsy вижда продукта ви почти като нов.

Може да се съпостави с качването на нови продукти и винаги препоръчвам да се прави. Renew функцията е почти толкова ефективна за тряфика и видимостта на магазина ви, колкото и качването на нов продукт (от гледна точка на алгоритъма, не на разнообразието в магазина. По-голямо разнообразие = повече клиенти, нещо което с подновяване няма как да стане).

Когато нямате нови продукти за качване в магазина си, подновявайте няколко, алгоритъмът на Etsy пак ще даде лек тласък нагоре на магазина и продукта ви.

Аз използвам подновяването и като маркетинг тактика за продукти, които са на 2-3 страница и не се продават добре. За много конкурентни ниши ги подновявам сутрин и вечер, защото виждам че конкурентите продават продукта по няколко пъти на ден (което значи, че продукта им се подновява след всяка продажба!).

Съветвам ви да тествате тази тактика за 1-2 седмици като избирате 10 продукта и ги подновявате всеки ден.

Това ще ви струва $2 на ден за такси към Etsy, колкото и 8-10 клика от реклама. Ако подновяването на 10 продукта увеличава трафика ви с повече от 10 посещения дневно, значи то е по-ефективно за вас от рекламата!

Ако забележите увеличаване в трафика, продължавайте смело напред още 2-3 седмици и след месец анализирайте дали са се покачили само посещенията или и продажбите.

Не следвайте сляпо моите съвети защото всеки магазин е различен. Пробвайте и анализирайте резултата.

Ако обаче няма разлика в трафика или повече посещения като резултат, тогава може би трябва да се търси проблем в оптимизацията, снимките, цените, и т.н. Дори и продуктите да са подновени, ако няма добри снимки, ако нямат добра оптимизация, няма да има резултати.

Ако основите са добре положени, подновяването дава допълнителенeн тласък.

Има ли значение, в колко часа се случва подновяването?

Препоръчвам, да renew-вате след 19.00 ч. българско време, ако сте насочени към американския пазар.

Ако имате клиенти само от Щатите, има смисъл да публикувате в това време.

Има смисъл, да се гледат часовете на качване и подновяване и когато е много конкурентна нишата (бижута, принтове, дрехи). Дори 1 час би имал значение за ранга и посещенията. 

В тези ниши подновяването на продукти, които губят видимост заради високата конкуренция е задължително. В по-конкурентните ниши има по-видим резултат от тази тактика.

В по-ниско конкурентни нисши, подновяването може да бъде много по-слабо от 2-3 до 10 продукта за цяла седмица. 

Най-добрите продавачи на първа страница в Etsy също подновяват продуктите си, защото те се продават всеки ден (по няколко пъти!)

Ето как се оказва, че може да нямате нови продукти, но поддържате магазина си свеж в „очите“ на Etsy и увеличавате трафика към него

Магаизини, с които работя и тестваха тази тактика, казват че посещенията скачат тройно в дни, в които са подновени 10-20 продукта! 

Препоръчвам ви, ако рекламирате за по $2-3 на ден, спрете рекламата и пробвайте за 10-15 дни да подновявате продуктите си вечер и споделете в коментар дали сте забелязали разлика в трафика!

Убедена съм, че ще проработи за много от вас! 

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!