Блог

Празничен календар и маркетинг идеи за Etsy магазини през 2022

Празничен календар и маркетинг идеи за Etsy магазини през 2022

Не знам кога четете това, но аз го пиша в разгара на летните жеги, през юни 2022, с по-малко дрехи, отколкото се ходи на работа, и пиейки най-разхлаждащата лимонада, направена по специална рецепта от мъжа ми.

И никак не ми е Коледно и празнично.

Още си мисля как ще се замъкна до голямото синьо и ще си постоя там дъъъълго време.

Обаче след 12 години в Etsy знам, че успехът през зимата се кове още през лятото.

Подготовката за успешен зимен сезон, особено за нови и прохождащи магагазини, трябва да започне месеци преди началото на празничния период.

В тази статия ще ви дам насоки:

  • кои са събитията през есента и зимата, за които да се подготвите
  • кога да започнете подготовката, свързана с всички тях
  • какво точно да направите (освен страхотни тематични продукти!)

Хората пазаруват подаръци в Etsy през цялата година. Има периоди, когато голяма част от населението търси подарък за един и същ празник. Денят на майката, Денят на бащата и Коледният сезон са сред най-значимите празници за пазаруване в Etsy.

Като продавачи в Etsy се надяваме, че нашите артикули ще се окажат на по-предни позиции в резултатите, предложени на потребителите от търсачката, и те ще купуват от нас, нали?

Има стратегии, които успешните продавачи в Etsy използват, за да направят своите обяви привлекателни за купувачите по време на най-големите празници и събития. Готови ли сте да разберете какви са техните тактики?

Да започваме!

Важни есенно-зимни събития и празници

Да започнем с най-важното: кои са празниците и събитията, за които можем да се подготвим?

Ключови дати, празници и събития през есента и зимата

  • 31 октомври: Halloween (продукти, готови към 15 септември)
  • 24 ноември: Thanksgiving (продукти, готови към 1 октомври)
  • 25 ноември: Black Friday (Кампания)
  • 28 ноември: Cyber Monday (Кампания)
  • 8-16 декември: Hanukkah (продукти, готови към 15 септември)
  • 25 декември: Christmas (продукти, готови към 01 септември)
  • 26 декември: Boxing Day (Кампания)
  • 26 декември –1 януари: Kwanzaa (продукти, готови към 15 септември)
  • 31 декември: New Year’s Eve (продукти, готови към 15 септември)

ВАЖНО: ключовата дума тук е можем. Нито е необходимо, нито задължително да огреем навсякъде, както и да предлагаме продукти или промоции за всеки празник.

След като вече сте решили за кои събития и празници ще “играете”, идва моментът да решите какво точно да направите.

Идеи за кампании и промоции

Октомври

  • Halloween
  • Денят на благодарността
  • Есенно-зимни сватби
  • Зимен декор за дома
  • Зимна мода

Ноември

  • Денят на благодарността
  • Black Friday и Cyber Monday
  • Подаръци и украса за празниците
  • Детски занимания вкъщи
  • Зимно-пролетни сватби
  • Зимен декор за дома
  • Зимна мода

Декември

  • Подаръци за празниците
  • Boxing Day Намаления
  • Нова година (декорация, подаръци, облекло)
  • Зимно-пролетни сватби
  • Зимен декор за дома
  • Зимна мода

В следващите няколко стъпки ще обсъдим и точно какво можете да направите, за да постигнете по-добри резултати!

Първата стъпка е, разбира се, да решите какви продукти ще предложите на пазара за съответните празници през 2022. Това включва:

  1. Проучване на това, което се е продавало миналата година във вашия магазин и в конкурентни магазини
  2. Преглеждане на Etsy trends за зима 2022
  3. Преглеждане на Gift guides за 2022 в Google
  4. Разработка и изработка на продукти
  5. Празнични и тематични снимки

И след това….

Актуализиране на вашите продукти в Etsy

Когато празник или събитие са в съответствие с това, което продавате в Etsy, това може да бъде вълшебно съвпадение! Просто трябва да “уведомите” търсачката Etsy, че разполагате с продуктите, които се търсят. Да “комуникирате” с търсачката в точния момент е от ключово значение.

На алгоритъма в Etsy му отнема 1-3 месеца, за да научи добре ключовите думи на вашата обява и да определи мястото й в резултатите. Ако възнамерявате да използвате максималния потенциал на органичното търсене в Etsy, ще трябва да дадете на платформата необходимото време, за да възприеме новите тагове на листингите ви. Тъй като напоследък хората пазаруват подаръци все по-рано, съответно и вие ще трябва да привлечете вниманието им предварително. За да наберете инерция в класирането при органично търсене, трябва да оптимизирате продуктите си отрано, .

Какво да актуализирате:

  • заглавия
  • тагове
  • секции
  • описания
  • снимки

А как да се върнете към нормалната оптимизация? Koalanda ви дава възможност да запазвате стари версии на оптимизация и автоматично да връщате продукти към тях след празниците.

Избор на ключови изрази 

Предлагам да изберете събития или празници, за които наистина искате да класирате листингите си на по-предни позиции, и да набележите 3-5 ключови израза за вашата стратегия. Погледнете събитията по-горе и изберете първите си три или добавете празници/събития, с които вашият бизнес се съгласува (списъкът ми не е изчерпателен).

Сега запишете 3-5 ключови израза, които отговарят на вашето събитие/празник, уверете се, че са с ниска до средна конкуренция. Ще използвате тези ключови изрази във вашата оптимизация.

Например, ако искате да се класирате за събитието за Halloween, един от вашите тагове може да бъде haloween table decor. Ако пък правите персонализирани артикули, можете да включите думите „personalized“ и „custom“ в своите изрази.

Не забравяйте, че търсачката в Etsy използва комбинация от думи във вашето заглавие, описание, категории, атрибути и тагове. Etsy ще комбинира всичките ви ключови изрази, за да помогне на правилните хора да видят вашите продукти. Например, ако продавате колиета, вашите ключови изрази могат да уведомят алгоритъма на Etsy, че продуктите ви биха били страхотна добавка към тоалета за Нова година. Така вие давате добър шанс на своето колие да се появи в резултатите, когато купувач търси артикули чрез търсачката.

Кога да започнете с актуализациите?

Ако четете това през юни, моментът е СЕГА.

Ако го четете по-късно, направете каквото можете, но знайте, че търсачката поема новата информация бавно и това, което правите, може да не доведе до желания резултат.

В идеалния случай, оптимизацията и визията на продуктите ви трябва да бъде актуализирана поне един месец, преди потребителите да започнат да търсят за събитието, за което оптимизирате.

Май / юни за Back to school

Юли за Празнично пазаруване (Коледа) 

Август за Нова година

Септември оставете за зимни дрехи, декор и глезотии

Можете да премахнете празничната оптимизация седмица след събитието, защото винаги има закъснели потребители, купуващи подаръци след празника.

План за празнични кампании и промоции

Достатъчно ли е да имаме правилните продукти, навременна стратегическа оптимизация и тематични празнични снимки?

За съжаление, НЕ.

Това е само минимумът, който трябва да покрием. За да имаме равен шанс с всичко, предлагано предпразнично на потребителите, трябва да съставим и промоционален план.

Задължително ли е да пускате 40% намаление за Black Friday?

Не, разбира се! Магазинът си е ваш.

Представете си обаче, че има 10 ресторанта в крайморско градче, пълно с туристи. Всички без един предлагат прясна риба. Един от тях предлага замразена риба.

Колкото и прекрасен да е интериорът, хората очакват да хапнат прясна риба на морето, нали?

Вашите потенциални клиенти вече също са добре “обучени” кога и какво “им се полага” и смятат намаленията покрай празниците за свое право 

Ако не планирате намаления и промоции за зимния сезон, сте крачка зад конкуренцията.

С това не ви агитирам да обезценявате труда си, а да знаете, че това е стандарт в онлайн пазаруването и да ценообразувате правилно, за да можете да прилагате маркетинг тактики, които ще ви донесат повече продажби.

Няколко идеи за планиране на промоции и намаления:

  1. Планирайте и въвеждайте всички намаления и промоции още преди да е започнал сезонът. Можете да задавате намаления и промоции в Etsy за година напред, така че да не пропуснете някоя важна дата, когато стане напечено и сте засипани с поръчки.
  2. Тествайте различни видове промоции – % намаление, безплатна доставка, подарък с всяка поръчка, 3 на цената на 2, ценово намаление над определена сума.
  3. Пресметнете внимателно периода, когато потребителите ще пазаруват за даден празник или събитие. Например, за Деня на благодарността (24 ноември 2022) хората пазаруват украса за дома и празничната трапеза обичаайно до 1-5 ноември. Това означава, че трябва да предлагате вашите промоции през целия октомври.
  4. Не е нужно да правите намаление на всичките си продукти в определена празнична категория. Изберете тези, които най-лесно ще привлекат хората да посетят магазина ви и имат най-ниска конкуренция.

Купувачите са целогодишно активни в Etsy, пазарувайки подаръци, празнични тоалети и аксесоари, и вдъхновяваща украса за дома си. Но през празничния сезон, от октомври до деквмври, можете да направите толкова продажби, колкото през цялата останала година!

С план за стратегически промоции и намаления, визия и оптимизация, можете да привлечете много нови потребители в магазина си и да имате страхотна зима в Etsy, пълна с cha-ching!

А сега е ваш ред:

За кое събития и празници ще се подготвите? Започнахте ли подготовката? Какво свършихте и какво остава?

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!