Блог

SEO Оптимизиция или Реклама: Кое е по-важно за магазина ви в Etsy

SEO Оптимизиция или Реклама: Кое е по-важно за магазина ви в Etsy

Когато за първи път се занимавате с онлайн търговия, платформи за продажби, и в частност, Etsy, няма как да не чуете за SEO или оптимизация.

Това, за повечето творци, които не са специалисти по дигитален маркетинг, може да звучи като час по химия в 11 клас, но всъщност е доста по-лесно и интересно.

Оптимизацията е многопластова наука, но за да можете да я използвате в Etsy е необходимо да знаете само, че тя започва с правилните ключови изрази на правилните места.

За рекламата, мисля, че няма какво да разяснявам–повечето творци, с които работя вече са пробвали да boost-ват постове във Facebook, така че тази концепция е по-позната.

Не искам да навлизам в подробности и за двете неща, защото това са теми, които сме обсъждали на дълго и широко в други постове.

Ако искате да научите повече за оптимизацията в Etsy, тук има пълен списък на всички фактори на български.

Оптимизация Срещу Реклама в Etsy

Днес искам да обсъдим темата–оптимизация или реклама в Etsy? Кое е по-важно?

Дали да обърнем внимание на оптимизация, заглавията и ключовите изрази и тагове, или е по-добре да влагаме парите си в реклама? 

Оптимизацията накратко е правилната и стратегическа употреба на ключови изрази в заглавия и тагове, които ви помагат да намерите правилната аудитория.

От друга страна, Etsy Ads (реклама в платформата) дава възможност и предимство да позиционирате продуктите си на по-предни позиции в търсачката.

Кое е по-важно?

Дали да прекараме 10-20 часа в оптимизация или да похарчим 100 долара за реклама? Коя е вярната стратегия?

Съществува един определящ фактор, който ние нямаме никаква сила да променим.

Рекламата в Etsy работи на база оптимизация!

Какво означава това?

Ако вие нямате правилните стратегически ключови изрази в своите заглавия и тагове и не сте оптимзирали магазина си,  колкото и стотици долари да вложите в реклама, Etsy няма как да покаже вашите продукти на правилните хора, които ще ги купят.

Например: Ако правилният ключов израз не присъства във вашето заглавие, Etsy просто ще показва продукта ви наляво-надясно, на най-различни хора.

И тъй като тези хора не търсят продукта, който виждат, те дори и да кликнат на него (което си е загуба на пари за реклама с всеки клик), защото снимката им допада, например, не търсят да купят това, което предлагате.

Това само ще навреди на магазина и ранга ви. 

Ето защо, моята препоръка е да не пускате реклама преди да се убедите, че продуктите и магазинът ви са правилно оптимизирани, че сте използвали оптимални ключови изрази в заглавието и таговете си.

Иначе рискувате рекламата да е единствено загуба на пари и време.

По-удачно е да вложите време и енергия в оптимизирането на продуктите и магазина си и тогава може дори да не се наложи да използвате реклама, особено ако нишата ви не е много конкурентна. 

Първо оптимизацията, после рекламата.

Бъдете сигурни, че сте използвали стратегически ключови изрази в своите заглавия и тагове, за да знаете, че рекламата ви ще сработи–тогава резултатите от нея ще бъдат много по-добри и ще имате очакваната удовлетворяваща печалба!  

Оптимизация или реклама? И двете имат своето място във вашата Etsy стратегия.

Искате още? Вземете списъка за подобряване на ранга чрез оптимизация от тук.

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!