Пролетни Etsy семинари

Блог

Въпроси и Отговори за Etsy

Въпроси и Отговори за Etsy

Имам удоволствието да съм заобиколена от десетки творци, на които всекидневно помагам да развият магазините си в Etsy, да повишат посещенията, конверсията, или продажбите си, да създадат стратегия, да разберат къде грешат и как да продължат напред.

Правя това чрез платени и безплатни обучения, групата и страницата на SheHustlin’ във Facebook, нашата общност във Viber и десетки съобщания всеки ден.

Затова смея да кажа, че имам доста добър поглед върху най-често задаваните въпроси и най-трудните предизвикателства, с които се срещат всички.

Започнах да отговарям на най-често задаваните въпроси за Etsy във видеа на живо на страницата на SheHustlin’ Facebook, но оставам с впечатлениято, че не всеки има време и възможност да ги гледа.

Ето защо реших да създам една статия, която ще обновявам всяка седмица с най-новите въпроси и отговори.

Те ще бъдат на ваше разположение винаги тук за да можете да се връщате към тях, когато имате нужда!

Успех…

Как да видим с какъв payment method е платил клиента ни след направена поръчка? Как да си изчислим таксите? Има ли някакъв калкулатор?

За българския пазар всички ние ползваме Еtsy payment системата, която отпреди няколко години вече може да се ползва в България за всички българи.

Etsy Payment е подобна на PayPal. Клиентите никога не плащат директно на нас, плащат на Etsy и след това Etsy плаща на вас–като те си приспадат абсолютно всички такси, които вие им дължите. За вас няма никакво значение дали клиентът е платил с Paypal, с кредитна карта, Apple Pay, и така нататък. За вас винаги таксите са едни и същи. Etsy винаги си отдържа едни и същи такси и това всъщност много улеснява процеса за нас като продавачи.

Можете да видите своите транзакции в Payment account, в по-долната част на страницата. Там има информация каква сума хората са платили за вашият продукт и какви са удръжките на Etsy. Сумата, която вие получавате по сметката си е след приспадане на всички такси. Така че там може да видите за всеки продукт какви са таксите–около 10% от крайната цена (за по-скъпите продукти, може да стигне до 12%).

Какво е значението на Engagement и Searches?

Ако използвате инструменти за проучване на ключови изрази като Marmalead и eRank, най-вероятно виждате информация за Engagement и Search Volume за всеки ключов израз.

Engagement-a е относителен процент колко от хората, които търсят даден ключов израз кликват върху продукт и купуват.

Има търсения като “home decor”, например, за които хората искат просто да разгледат нови тенденции, да намерят нови идеи за своя собствен дом. Тези ключови изрази не ни носят повече посещения и продажби. Даже напротив.

Хората, които търсят по-конкретни и специфични фрази като например “cottage wall decor”, е по-вероятно да купят продукт.

Всички искаме engagement-а да е висок за ключовите изрази, които избираме, защото целта ни не е хората да разглеждат като в галерия нашия магазин,  а да си купят нещо, нали?

Така че, по-висок engagement – винаги е по-добре!

Рискът тук е, че високият engagement има и голяма конкуренция. Дори много хора да влизат да купуват и да стигнат до вашия продукт, винаги трябва да балансирате конкурентността на даден ключов израз –  колко много се предлага, свързвайки го с engagement и Search,  или колко хора търсят по дадената ключова дума.

С двете неща трябва да се търси баланса, защото, повярвайте ми, много е съблазнително да използвате думи с high engagement и high search volume  –  тези много популярни, така много привличащи ключови изрази, но ако вие сте на 25-та страница и никой не вижда продукта ви, смисълът се губи.

За стартиращи магазини винаги препоръчвам да се използват по-ниско конкурентни и по-специфични ключови изрази за да може хората които реално търся да попаднат на магазина ви.

Това е целта! Не гоним идеята само да разглеждат и да се кефят на морето от готини снимки. Целта е да докараме малко, ако ще 100 човека да влязат, но да пожелаят да купят, вместо да влязат 10 000, а да купят 20.

Необходимо ли е да си направим фирма за да имаме магазин в Etsy?

Много пъти сме говорили на тази тема. По принцип, много хора започват без каквато и да регистрация като individuals, но с времето виждат, че за да са изрядни, е необходимо да имат регистрация по ДДС, която може да се случи и като свободна професия, може да се случи и като занаятчия, може да се случи и като ЕООД или дори ЕТ, варианти има много и не са толкова затормозяващи и трудни, колкото си мислите.

Как можем да бъдем конкурентни с високи цени и дългите периоди за доставки от България?

Това е една доста широка и наболяла тема, защото има доста проблеми с доставките: някои от тях са забавени и неполучени пратки,  други са високата цена на доставката,  други са неизвестността за това каква ще бъде цената, останалите – кога ще пристигне продуктът.

Та.. с шипинга има наистина доста неясноти, доста проблеми, но честно казано като ги сравним с проблемите на това да имаш физически магазин, да плащаш наем, ток, вода и какви ли не други неща, мисля че това е минимален проблем.

Има нещо, което за нас като продавачи от България е много важно  да знаем – доставката отнема повече време до повече дестинации и освен това – струва повече.

Много мои клиенти се чудят

Какво да направим..

Нямаме контрол върху всички фактори за доставка. Нямаме и инструментите и възможностите които имат продавачите в САЩ. Това е минус, но той се компенсира с уникалните продукти, които може да създадем…

Поне за мен! 

Можем да направим няколко неща за шипинга :

  • Едно от нещата, които аз почнах да правя напоследък е да предлагам два варианта. Давам цена за доставка, която е ниска – например с Български пощи или с а1 POST. За повечето хора това е доста ниска, достъпна цена.
    Например: Предлагам доставка за €5 с Български пощи и давам възможност за shipping upgrade за дадения продукт, ако човек иска да го получи вместо зa 2 седмици, за два-три дни и да плати вместо €5 да плати €15, това може да се види и избере докато поръчва продукта.
    Така ,от една страна, давам възможност  на хората на които им е спешно нещо (които не мислят за пари, защото продуктът им трябва сега), а от друга страна, на хората които не им е толкова важно да не плащат прекалено много. Тази опция може да се настрои от Shippnig Upgrade. В цената на листинга се вижда първо евтината доставка и така че хората първо виждат тази цена(а това ще ви помага за конверсията,  повече кликове и т.н.)
  • Ако е прекалено висока  цената,  дали да я включим в цената на продукта или да е отделно?
    Моята препоръка винаги е, че цената на доставката не трябва да надвишава 30% от цената на продукта. Тоест ако един продукт е €10 –  повече от €3 – 4 за  доставка е малко трудно да искаме, максимум до €5. За по-скъпите продукти например $60 –  100, $200, $300, ако предложим безплатна доставка – ние много лесно може да я включим и в цената. Няма да се промени чак толкова възприетата стойност и няма да направи впечатление, ако цената на доставката е включена в цената на продукта.

Можете да експериментирате с различни стратегии във вашия магазин.

За по-евтините продукти може да имате една стратегия. За по-скъпите –  друга. Може да имате различни shipping profiles,  да тествате всъщност как реагират клиентите. Дали ако предлагате безплатна доставка за някой продукт ще има повече продажби, например. 

Трябва вие да откриете кое работи за вас. Преедлагам какво може да се направи за по-евтините продукти :
Ако цената на продукта е  €10 и цената за доставка е €10,  това може да бъде причина да нямате продажби. Тогава аз бих добавила 50% от цената на доставката към продукта -> тогава става €15 продукт;  €5 –  доставка. Изглежда доста по-приемливо в очите на потребителите.

Това са няколко варианта за това какво може да тествате и да видите какво работи за вас.. защото наистина е трудно да открием кое е правилното и то е еиндивидуално за всеки магазин.

Можем ли да продаваме vintage продукти от България, много от тях са защитени?

Имаме винтидж продавачи във всички групи,  така че знам, че е окей. Няма ограничения просто e естествено, че има някои български картини, някои типове бижута или фолклорни елементи, които може би не е почволено да се продават в чужбина или ако се продават –  изискват определен сертификат.

Както и за магазин за сапуни или за сладки, и тук трябва да се проучат изискванията за тези винтидж продукти–какви са условията да се търгува с тях легитимно.

Има много български винтидж магазини, които са успешни, ”do your homework” и проверете нещата предварително, но ограничения реално за износ на стари предмети от България няма.

Виждам продукта си на първа страница в търсачката, но нямам посещения и продажби. Защо?

Няма да спра да повтарям–това че вие виждате продукта си на първа страница за даден ключов израз не означава, че той се появява на първа страница за всички други потребители.

За съжаление това е така тъй като Etsy непрекъснато тества къде да се появява даден продукт. Освен това всички резултати са много индивидуални в зависимост това какво е харесал даден потребител, каквое купил преди това или как търси по принцип.

Някои бестселъри, които имат хиляди продажби се появяват на първа страница за всички. За останалите (за средното ниво, такива продавачи сме повечето от нас) резултатите се променят. Така че, не разчитайте само на това къде се появяват продуктите ви като информация за ранга. Това, че виждате продукта си на първа страница е добре, но ако за вас е на втора страница, например, за някой друг потребител може да е на първа, за друг – на втора, нещата са супер динамични.

Рангът наистина се променя непрекъснато и за да се задържи един продукт на определен ранг – трябва да има много engagement – хора да кликват на него, да го купуват и така нататък. Тогава вече продуктът се задържа на дадена позиция.

Видеата с въпроси и отговори можете да гледате на страницата на SheHustlin’ във Facebook или по IGTV в Instagram, ако е предпочитаната платформа за вас.

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!