Предполагам, че на много от вас вече им е омръзнало да слушат за ключови думи, тагове и оптимизация.

Колкото и да съм досадна обаче, няма да спра да говоря за тях.

Оптимизацията е основна съставка на добрия ранг (или оценката, която Etsy дава на продукта, за да определи къде ще се покаже в резултатите) и без нея е почти невъзможно да бъде открит един продукт.

Затова не се учудвам, че въпросите, които отправяте към мен по време на консултациите и срещите ни, често са свързани с това какви ключови думи да подбирате и как да ги използвате.

selective focus photography of person molding clay

И колкото и да повтаряме едни и същи неща, няма да е излишно да изясним нещо: оптимизацията е изкуство, а не наука!

Виж обучението Оптимизация на магазин в Etsy

Вълшебна формула за оптимизация на заглавия и тагове

Основните въпроси, които ще разгледам в този пост, могат да се разделят условно на 2 категории:

 1. Свързани с конкуренцията и по–точно броя конкурентни продукти в дадена ниша.
 2. Повторението на таговете в различните листинги.

И така…

Как да изберем стратегически ключови изрази спрямо конкуренцията

Най-лесният начин да проверим с каква конкуренция ще трябва се „състезаваме“ в избраната ниша, е да въведем в търсачката ключовия израз, описващ най-точно продукта ни. Алгоритъмът показва броя конкурентни листинги веднага.

Според този критерий аз разделям ключовите изрази на няколко групи:

 • Под 10 000 резултата – ниска конкуренция
 • 10 000-50 000 резултата – средна конкуренция
 • Над 50 000 резултата – висока конкуренция

Съществува и алтернативно разделение:

 • 2 000-5 000 резултата. Това е идеалната ниша за новосъздадени магазини. Използвайки правилните ключови изрази и снимки, можете да „завоювате“ отлични позиции /1-ва страница/ за листингите си още в първия им ден в платформата.
 • 5 000-10 000 резултата. Също добра ниша откъм конкуренция, където не се изискват сериозни усилия, за да „пробиете“ .
 • 10 000-50 000 резултата. За да се „класираме напред“ в тази ниша трябва да бъде положен доста труд. 
 • Над 50 000-100 000 резултатаМного висока конкуренция; броят на продуктите, предлагани там, може да достигне над 1 милион. Мисията да изпъкнете насред океана от предложения трябва да бъде стратегически планирана и подплатена със сериозен бюджет.

Разбира се, тези класификации са гъвкави и до някаква степен условни, тъй като рангът и оптимизацията в Etsy са динамични.

Независимо, че винаги препоръчвам на стартиращите магазини в платформата да се целят в нискоконкурентни ниши, понякога е просто невъзможно да бъде открит подходящ ключов израз с 3 000-5 000 резултата. В тези случаи се налага да се насочите към по-конкурентни ниши /до 10 000 резултата/.

С времето, когато реализирате повече продажби, ревюта и рангът на магазина ви се увеличи, може да се ориентирате към по-конкурентни ключови думи. 

Когато използвате такива с малък брой резултати в търсачката обаче, може да се натъкнете  някои „подводни камъни“.

assorted gold plated table figurines

Не е лесно да откриете по 13 тага за всеки един от листингите си, особено когато работите с нискоконкурентни думи.

Виж обучението Оптимизация на магазин в Etsy

Всъщност, заглавията на някои листинги изобилстват с ниско-конкурентни изрази, но при по-внимателен анализ забелязвам, че липсват други основни неща, които описват продукта.

Да разгледаме един пример?

Представете си, че сте открили израз /watercolor painting/, който приляга добре на вашата творба, но в същото време се отнася до много висок брой чужди артикули. Това не означава да не го използвате в заглавието и таговете си, а по-скоро да не разчитате само на него в самото начало. 

Причината той да не заработи във ваша полза веднага е следната: в началото Etsy индексира продукта ви като watercolor painting, но в същото време в платформата съществуват голям брой конкурентни такива с по-висок ранг. Затова при търсене по тази ключова дума те ще излязат на по-предни позиции от вашата.

С течение на времето обаче, растящият ранг на листинга ви лека полека ще го изтласка на по-добри позиции в сравнение с началната.

Ще илюстрирам с примера за акварелна картина. Ако изразът watercolor painting не работи за вас сега, това не означава, че не го прави в дългосрочен план.

Затова, когато оптимизирате заглавията и таговете си, трябва да си давате сметка, че това е дългосрочен процес.

a painter with a brush painting

Важното е да намерите баланса между ниско- и високо-конкурентни изрази.

Виж обучението Оптимизация на магазин в Etsy

Но как да бъде постигнат този баланс?

Ще си позволя да ви предложа гъвкава формула за писане на тагове:

7 нискоконкурентни израза, 3-4 средноконкурентни и 3-4 висококонкурентни.

Не забравяйте, че колкото по-добри резултати постигнете с нискоконкурентните ключови думи, толкова по-бързо ще можете да се възползвате от ефекта на висококонкурентните. 

Както виждате, не ви съветвам напълно да избягвате изрази, за които търсачката в Etsy дава огромен брой резултати. Все пак е почти невъзможно да откриете с 13 тага с по 2 000-3 000 резултата. Достатъчно е да разполагате с  5-6 ключови думи, за които целите да постигнете предни позиции. 

Всичко, което е специфично, вярно и описва продукта ви, може да бъде използвано. Но ако всичките 13 тага са изрази с по 100 000-200 000 резултата, шансът магазинът ви да бъде забелязан в океана от чужди артикули е почти нулев!

Затова винаги се стремете към баланс в оптимизацията: колкото по-специфични са ключовите думи, толкова по-малка ще бъде конкуренцията, но е изключително важно те да са такива, които потенциалните купувачи биха използвали!

А сега ще дам отговор на втория въпрос.

Трябва ли да повтаряте в таговете ключовите изрази от заглавията

Представете си, че в категорията watercolor painting предлагате 10 картини на животни /animal watercolor painting/. Вероятно ще се запитате необходимо ли е да търсите по 13 уникални тага за всяка една от тях.

Отговорът отново е в… баланса!

Разбира се, изключително трудно би било да намерите по 13 различни тага за 10 продукта, които много си приличат … От друга страна не бива да копирате едни и същи ключови думи във всички листинги, без да променяте каквото и да било /освен, например, снимката/.

Стремете се към известна уникалност във всеки един от листингите, както в снимките, така и в заглавието, описанието и таговете.

Да се върнем към примера с watercolor paintings. Ако имате 10 акварелни картини с животни, би било добре поне 4-5 тага да се повтарят и в 10-те листинга – това са вашите основни ключови изрази, за които оптимизирате! Останалите ще бъдат уникални за всеки отделен продукт.

Защо това е важно?

 1. По-лесно е, отколкото да търсите по 13 различни тага.
 2. По този начин вие оптимизирате всички тези артикули за дадена ниша и увеличавате възможността Etsy да избере някой от тях и да го покаже на първа страница за дадено търсене.

Може картината ви с лисица да не бъде показана на 1-ва страница за тези ключови думи, но има вероятност там да „блесне“ тази с делфина.

Тъй като винаги съществува някаква /макар и минимална/ разлика помежду им /цвят, размер и т.н./, те няма да се конкурират за дадена ниша помежду си, а с чуждите артикули.

Когато се занимавам с оптимизация, винаги се интересувам от това колко са категориите /sections/ в магазина и по колко продукта има във всяка от тях.

Например, ако има 3-4 категории, си правя 3-4 списъка с ключови изрази.

Нека обобщя:

Стремете се всеки продукт да има уникална оптимизация, но винаги имайте едно оптимизационно ядро за всяка категория.

Какво е това оптимизационно ядро?

Изберете за всяка от категориите или секциите си по 4-5 основни израза, за които творбите ви да се появяват в дадена ниша и Etsy да има избор коя да „покаже“. Така може да подобрите оптимизацията, както и да увеличите трафика към своите листинги в рамките на дадена ниша.

Сигурна съм, че статията е дала толкова отговори, колкото е създала и въпроси.

Ще се радвам да продължим дискусията с вашите коментари!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.