Сигурно вече знаете, че колкото повече продукти имате, толкова повече хора ще виждат магазина ви, нали?

Също знаете (а може би и сте пробвали), че рекламите също могат да ви донесат така желания трафик.

Но ако нямате нови продукти и не искате да рекламирате, как можете да поддържате магазина си свеж в очите на Etsy?

Ще споделя с вас тактика за посещения в Etsy, която може да даде по-добри резултати за някои магазини, дори от рекламите!

Тя няма да важи за всички магазини и бюджети, но пък за някои от вас може да бъде много полезна и успешна.

woman in white spaghetti strap top holding handmade bar soap

Тактика за трафик без реклама

Става дума за така нареченото подновяване или renew в Etsy.  Това не е нещо ново, използват го всички продавачи, още от началото на съществуването на платформата.

Класическа тактика, която се използваше повече, когато продуктитовия ранг се базираше на това колко нов е продукта (най-новите продукти се появяваха на първа страница), а не както е сега, на база оптимизация.

След много промени в търсачката, сега продуктите се появяват на база оптимизация и ранг. Затова много по-малко хора използват опцията Renew. Rядкост са тези, които подновяват продуктите си периодично, но това все още е много ефективна тактика!

Ако до сега не сте използвали renew, ви препоръчвам да тествате!

a hand holding a yarn near the drawer

Какво представлява подновяването или renew?

Когато качите продукт в Etsy, той има давност 4 месеца и след това се подновява или автоматично, или ръчно вие трябва да го подновите. 

Renew е всъщност подновяването на продукти, преди да е изтекъл 4-месечния срок, все едно качвате продукта отново!

Renew подобрява ранга защото Etsy вижда продукта ви почти като нов.

Може да се съпостави с качването на нови продукти и винаги препоръчвам да се прави. Renew функцията е почти толкова ефективна за тряфика и видимостта на магазина ви, колкото и качването на нов продукт (от гледна точка на алгоритъма, не на разнообразието в магазина. По-голямо разнообразие = повече клиенти, нещо което с подновяване няма как да стане).

Когато нямате нови продукти за качване в магазина си, подновявайте няколко, алгоритъмът на Etsy пак ще даде лек тласък нагоре на магазина и продукта ви.

Аз използвам подновяването и като маркетинг тактика за продукти, които са на 2-3 страница и не се продават добре. За много конкурентни ниши ги подновявам сутрин и вечер, защото виждам че конкурентите продават продукта по няколко пъти на ден (което значи, че продукта им се подновява след всяка продажба!).

Съветвам ви да тествате тази тактика за 1-2 седмици като избирате 10 продукта и ги подновявате всеки ден.

Това ще ви струва $2 на ден за такси към Etsy, колкото и 8-10 клика от реклама. Ако подновяването на 10 продукта увеличава трафика ви с повече от 10 посещения дневно, значи то е по-ефективно за вас от рекламата!

Ако забележите увеличаване в трафика, продължавайте смело напред още 2-3 седмици и след месец анализирайте дали са се покачили само посещенията или и продажбите.

Не следвайте сляпо моите съвети защото всеки магазин е различен. Пробвайте и анализирайте резултата.

Ако обаче няма разлика в трафика или повече посещения като резултат, тогава може би трябва да се търси проблем в оптимизацията, снимките, цените, и т.н. Дори и продуктите да са подновени, ако няма добри снимки, ако нямат добра оптимизация, няма да има резултати.

Ако основите са добре положени, подновяването дава допълнителенeн тласък.

Има ли значение, в колко часа се случва подновяването?

Препоръчвам, да renew-вате след 19.00 ч. българско време, ако сте насочени към американския пазар.

Ако имате клиенти само от Щатите, има смисъл да публикувате в това време.

Има смисъл, да се гледат часовете на качване и подновяване и когато е много конкурентна нишата (бижута, принтове, дрехи). Дори 1 час би имал значение за ранга и посещенията. 

В тези ниши подновяването на продукти, които губят видимост заради високата конкуренция е задължително. В по-конкурентните ниши има по-видим резултат от тази тактика.

В по-ниско конкурентни нисши, подновяването може да бъде много по-слабо от 2-3 до 10 продукта за цяла седмица. 

Най-добрите продавачи на първа страница в Etsy също подновяват продуктите си, защото те се продават всеки ден (по няколко пъти!)

Ето как се оказва, че може да нямате нови продукти, но поддържате магазина си свеж в „очите“ на Etsy и увеличавате трафика към него

Магаизини, с които работя и тестваха тази тактика, казват че посещенията скачат тройно в дни, в които са подновени 10-20 продукта! 

Препоръчвам ви, ако рекламирате за по $2-3 на ден, спрете рекламата и пробвайте за 10-15 дни да подновявате продуктите си вечер и споделете в коментар дали сте забелязали разлика в трафика!

Убедена съм, че ще проработи за много от вас!