Когато за първи път се занимавате с онлайн търговия, платформи за продажби, и в частност, Etsy, няма как да не чуете за SEO или оптимизация.

Това, за повечето творци, които не са специалисти по дигитален маркетинг, може да звучи като час по химия в 11 клас, но всъщност е доста по-лесно и интересно.

Оптимизацията е многопластова наука, но за да можете да я използвате в Etsy е необходимо да знаете само, че тя започва с правилните ключови изрази на правилните места.

За рекламата, мисля, че няма какво да разяснявам–повечето творци, с които работя вече са пробвали да boost-ват постове във Facebook, така че тази концепция е по-позната.

Не искам да навлизам в подробности и за двете неща, защото това са теми, които сме обсъждали на дълго и широко в други постове.

Ако искате да научите повече за оптимизацията в Etsy, тук има пълен списък на всички фактори на български.

Оптимизация Срещу Реклама в Etsy

Днес искам да обсъдим темата–оптимизация или реклама в Etsy? Кое е по-важно?

Дали да обърнем внимание на оптимизация, заглавията и ключовите изрази и тагове, или е по-добре да влагаме парите си в реклама? 

Оптимизацията накратко е правилната и стратегическа употреба на ключови изрази в заглавия и тагове, които ви помагат да намерите правилната аудитория.

От друга страна, Etsy Ads (реклама в платформата) дава възможност и предимство да позиционирате продуктите си на по-предни позиции в търсачката.

Кое е по-важно?

Дали да прекараме 10-20 часа в оптимизация или да похарчим 100 долара за реклама? Коя е вярната стратегия?

Съществува един определящ фактор, който ние нямаме никаква сила да променим.

Рекламата в Etsy работи на база оптимизация!

Какво означава това?

Ако вие нямате правилните стратегически ключови изрази в своите заглавия и тагове и не сте оптимзирали магазина си,  колкото и стотици долари да вложите в реклама, Etsy няма как да покаже вашите продукти на правилните хора, които ще ги купят.

Например: Ако правилният ключов израз не присъства във вашето заглавие, Etsy просто ще показва продукта ви наляво-надясно, на най-различни хора.

И тъй като тези хора не търсят продукта, който виждат, те дори и да кликнат на него (което си е загуба на пари за реклама с всеки клик), защото снимката им допада, например, не търсят да купят това, което предлагате.

Това само ще навреди на магазина и ранга ви. 

Ето защо, моята препоръка е да не пускате реклама преди да се убедите, че продуктите и магазинът ви са правилно оптимизирани, че сте използвали оптимални ключови изрази в заглавието и таговете си.

Иначе рискувате рекламата да е единствено загуба на пари и време.

По-удачно е да вложите време и енергия в оптимизирането на продуктите и магазина си и тогава може дори да не се наложи да използвате реклама, особено ако нишата ви не е много конкурентна. 

Първо оптимизацията, после рекламата.

Бъдете сигурни, че сте използвали стратегически ключови изрази в своите заглавия и тагове, за да знаете, че рекламата ви ще сработи–тогава резултатите от нея ще бъдат много по-добри и ще имате очакваната удовлетворяваща печалба!  

Оптимизация или реклама? И двете имат своето място във вашата Etsy стратегия.

Искате още? Вземете списъка за подобряване на ранга чрез оптимизация от тук.