Блог

3 маркетинг идеи за повече продажби в Etsy

3 маркетинг идеи за повече продажби в Etsy

Преди няколко дни получих мейл от (бивш) собственик на магазин в Etsy.

Имах магазин в Etsy от лятото на 2018 г. до октомври 2021г.

За съжаление резултатът беше изцяло отрицателен – реализирах само една продажба.

Слушайки вашите съвети, стигам до извода, че причината за неуспеха ми е липсата на каквато и да е актуализация и реклама за целия период на неговото съществуване.

Честно казано, това съобщение, макар и тъжно, ме зарадва.

Зарадва ме, защото моята цел е да помогна на творците в България да разберат как работи онлайн бизнесът, за да бъдат успешни в своите търговски начинания в Etsy.

Този човек беше научил нещо и искаше да продължи напред с нови сили!

Какво по-хубаво?

Знам, че това не е единичен случай – когато аз отворих първия си магазин, направих същото: качих продуктите и зачаках, но не се случи НИЩО!

Тогава бях млада и зелена и не знаех, че колкото и страхотен да е продуктът ти, да го листнеш в Etsy e САМО НАЧАЛОТО.

Най-често чувам от вас въпроса

Ами какво мога да правя по този магазин, освен да качвам продукти?

Вариантите са безброй.

В тази статия ви споделям само три идеи за маркетинг, така както аз го разбирам и прилагам, а още над дузина има в обучението Etsy Супер Старт.

Тактика №1 за повече продажби: Накарайте клиентите да се върнат при вас за още покупки

Колкото и да повтарям, няма да е достатъчно:

отнема 6 пъти повече усилия да спечелите нов клиент, отколкото да задържите стар.

С други думи, много по-лесно е да накарате доволните клиенти да купят от вас отново, отколкото да накарате нови да направят първа поръчка.

Разбира се, това е валидно, ако вече имате доволни клиенти и използвате подходящите стимули, за да ги накарате да пожелаят още ваши продукти.

Представете си, че продавате ръчно изработена козметика и целите да подтикнете съществуващите клиенти към повторни поръчки. Ето няколко успешни стратегически хода, които да използвате:

1) Дайте код за отстъпка на клиентите си;
2) Помолете новите клиенти да ви следват в Etsy.com в Message to buyer или известието за доставка;
3) Осигурете изчерпателна и полезна информация относно използването на вашите продукти (как да бъдат съхранявани и използвани правилно, факти за тях и т.н.) чрез актуализации за пазаруване или видеоклипове в YouTube;
4) Споделите код за отстъпка чрез Shop Updates.

Инструменти за “връщане” на клиенти

1) Съобщение до купувачите. Удачно е да създадете съобщение по подразбиране до купувачите, което Etsy.com автоматично да изпраща на всеки, който купува от вас.

Можете да намерите полето в Shop Manager -> Shop Settings -> Info & Appearance -> Message to Buyers (долу)

Използвайте това поле за:

  • споделяйте акаунти в социалните мрежи и помолете купувачите да ви следват;
  • благодарете на хората за покупката им;
  • давайте прогнозно време за доставка;
  • поканете потребителите да ви следват в Etsy.com;
  • кажете на купувачите какво да очакват по отношение на сроковете за доставка и доставката;
  • разкажете за другите си продукти или промоции;
  • предоставяйте видео инструкции за грижа;
  • и много повече…

2) Известия за доставка. Това е автоматично известие за доставка, което Etsy.com изпраща, когато маркирате артикулите си като „изпратени“ и може да бъде персонализирано за всяка отделна покупка. Включете същата ангажираща информация както в „Съобщение до купувачите“

3) Автоматизирани кодове на купони. В Dashboard -> Marketing -> Sales & Coupons можете да зададете кодове на купони за вашия магазин. Etsy.com ви позволява да създадете код на купон за повтарящи се клиенти, който платформата да им изпраща автоматично при покупка.

БОНУС ИДЕЯ: можете да добавите този код на купон към вашите визитни картички, профили в социалните медии и подпис на имейл.

Но това не е всичко!

Ето двата ми любими трика, с които можете да накарате хората, посетили магазина ви, да вземат решение за покупка по-бързо:

1) Добавете в описанието на продукта линкове към допълващи продукти, други цветове и размери;

2) Към снимките на листинга добавете и една на опаковката, в която клиентите ще получат продукта. Така ще накарате посетителите да се вълнуват от получаването на вашия продукт.

Тактика №2 за повече продажби: Мотивирайте хората да говорят за вас

Има и друг начин да реализирате повече продажби: освен да стимулирате вече съществуващи доволни клиенти на вашия магазин, можете да привлечете и техните приятели!

Например, в един от моите магазини предлагам 10% възстановяване на сумата на хора, които оставят отзив със снимка в Review или в социалните медии.

Може да направите същото, както и да им предложите код за отстъпка или някакъв друг стимул, за да споделят онлайн вашия продукт.

Защо?

Просто защото вероятността приятелите на вашите клиенти да имат същите интереси и вкусове, е много голяма.

Това е силата на „да бъдеш споделен“ – такива кампании могат да увеличат продажбите и да помогнат в постигането на известна сигурност във вашия бизнес.

Тактика №3 за повече продажби: Искате ли картофки с бургера? А направо меню?

Този съвет следва популярното „Бихте ли искали пържени картофи?”, което е тактика, използвана от всички големи брандове.

Защо?

Хората са по-склонни да кажат “да” отново, ако веднъж вече са го направили. Когато решението за покупка е взето и вие зададете въпрос дали клиентът би желал още нещо, то мозъкът му автоматично отговаря с “да”.

Ако някой си купи шапка, вероятно ще пожелае да ги съчетае с подходящ шал или ръкавици, не мислите ли?

Когато създавате нов продукт, е полезно винаги да си задавате следните два въпроса:

Мога ли да направя нещо, което да си подхожда с това?
Има ли нещо в моя магазин, което да върви добре с него?

При това, за да приложите този съвет, не е необходимо да създавате цяла нова колекция. Когато разработвате нов продукт, прегледайте набързо своите обяви и намерете такива, които биха могли да го допълнят и такива, които биха задоволили сходна нужда на клиентите.

Това работи, т.к. веднага щом някой реши да купи от вас, е много по-вероятно да получи и нещо допълнително (като пържени картофи :).

Затова е важно в описанието на вашия „основен“ продукт да добавяте връзка към допълващи или съвпадащи продукт.

Не забравяйте, че бихте могли да добавите връзка не към един, а към множество допълващи продукти. Например, ако продавате панталон и имате няколко блузи, които му подхождат, добавете в описанието връзка към всяка от тях!

Тази тактика се използва от много големи марки, защото работи и ще ви помогне да получите повече продажби с по-малко маркетинг усилия.

Искате още идеи?

Току що добавих PDF с всички (над 20) идеи към обучението Etsy Супер Старт!

Коя идея ви допадна най-много? Коя от тях ще приложите?

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!