Блог

12 Стъпки към Успешен Магазин в Etsy през 2023

12 Стъпки към Успешен Магазин в Etsy през 2023

Платформата Etsy.com предлага невероятен шанс на всеки творец да достигне до безброй много потребители и да осъществи мечтата си: да превърне творчеството си в доходоносна работа.

Но, колкото и да е приветлива платформата, тя си има своите специфични алгоритми на работа, а и е дом на милиони други творци.

Затова, не е чудно, че 3 от всеки 5 магазина затварят едва след няколко месеца, без да постигнат желаното.

Ако искаш твоя Etsy магазин да е от тези, които остават в надпреварата и имат шанс да станат успешни, може би е добре да научиш правилата на Etsy играта, нали?

В следващите редове споделям 12 стъпки, предлагащи синтезирана информация от 13-годишния ми опит в Etsy.

Тази статия е много дълга, затова създадох PDF за нея в кратко мини обучение, в което ще намериш и 3 видеа покриващи трите етапа от раждането и растежа на един магазин в Etsy!

Опитът ми показва, че всеки трябва да премине през тях, за да създаде успешен магазин там. 

Всъщност, стъпките към успеха в Etsy са само пет:

Но аз съм ги разделила и съм добавила подробности и междинни стъпки, за да направя всичко по-ясно и лесно за теб.

А ако вече имаш магазин, не се притеснявай – стъпките са такива, че винаги можеш да започнете от средата или да се върнеш назад и да преоткриеш нови, важни неща за магазина си.

Успех! 

СЪДЪРЖАНИЕ

#1 Административни, правни и счетоводни въпроси

#2 Информация за вас и магазина

#3 Проучване

#4 Оптимизация

#5 Заглавия и тагове

#6 Снимки и видео

#7 Обслужване на клиенти

#8 Доставки

#9 Анализ и поддръжка

#10 Маркетинг и реклама в Etsy

#11 Маркетинг и реклама извън Etsy

#12 Автоматизация 

Старт

#1 Административни, правни и счетоводни въпроси

Преди да се впуснем в забавната част, нека да изясним едно нещо.

Да, Etsy има много административни изисквания (например, когато въведеш банковата си сметка, те няма да я активират докато не я потвърдиш чрез стандартизиран процес), но те са необходимост за поддръжката на такава голяма платформа и макар да са неприятни и досадни, ако сме изрядни, няма за какво да се тревожим.

За да отворим магазин в Etsy, съобразявайки се с всички изисквания, ви е необходимо:

    • Email адрес
    • Банкова сметка
    • Кредитна или дебитна карта
    • Лична карта (ако се наложи потвърждения на самоличността на собственика)
    • Регистрация по ДДС като фирма, свободна професия или занаятчия, поне по чл. 97а (изискване на българското законодателство за продажби онлайн в чужбина)Какво общо има, обаче, изрядността в правно-счетоводния аспект с успеха на вашия магазин?

Много просто.

Без да сме потвърдили банковата си сметка, например, не можем да получаваме плащания.

Без да имаме изрядно счетоводство, винаги ще се страхуваме от обаждане от НАП.

За да бъде една къща здрава, основата ѝ трябва да бъде стабилна.

Уреди тези въпроси сега, за да не си навлечеш главоболия по-късно.

Няколко важни неща, на които да обърнеш внимание:

      • Не копирай чужди дизайни и продукти, това може да доведе до изтриване на продукти и деактивиране на акаунта.
      • Не позволявай на друг да управлява магазина ти, това може да доведе до затварянето му.
      • Не подавай грешна и неточна информация.
      • Ако имаш два или повече магазина, винаги добавяй линк към всеки в описанието на останалите.

За финал на тази секция, искам да обърна внимание и на това, колко е важно да въведеш политики на магазина си веднага щом го отвориш.

Добре направената политика на магазина ти не само ще помогне на хората да ви имат доверие и да пазаруват спокойно, но и ще те предпази от недобронамерени купувачи или недоразумения, които могат да ти струват скъпо и значително да намалят печалбите от магазина ти.

Etsy ти дава бонус и повишава ранга ти мъничко, ако имаш пълни политики.

#2 Информация за теб и магазина

Когато регистрираш акаунта си, а после отвориш магазина си, Etsy ще изисква от теб определена лична информация като име, рождена дата, адрес, банкова сметка, име за магазина, местоположение и други.

Тази информация е необходима за административни цели и е базата за създаването на стабилен бизнес.

Бъди коректна с този тип информация. Тя не е определяща за успеха, но може много бързо да го срине, ако е подвеждаща и Etsy установи, че не сме изрядни с нея.

Както и с административно-правните въпроси, тук искаме да се презастраховаме още от самото начало.

Има, обаче, и друг тип информация за нас и марката ни, която можем да включим в магазина си на различни места, за да го направим по-успешен.

Потребителите казват, че вероятността да купят от магазин, в който виждат истинска снимка на собственика е 28% по-голяма.

Ето какво имам предвид:

      • Добави своя снимка, а не лого в профила си и разкажи с 2-3 изречения какво те вдъхновява.
      • Добави история, снимки и видео в About секцията на магазина си и отново добави информация за всички, които го поддържат

Защо да се занимаваш с това? Кой чете профилите? Потребителите купуват това, което им харесва без значение от кого.

В Etsy не е точно така. Ето няколко причини да обърнеш специално внимание на профила си и историята на магазина и как това ще ти помогне да увеличиш продажбите и посещенията:

      1. Хората пазаруват от хора. Ако една бъдеща булка избира откъде да купи булчинската си рокля, то тя със сигурност ще предпочете да го направи от симпатичен, отдаден и усмихнат човек, отколкото от незнайна фирма.
      2. Много блогъри и инфлуенсъри търсят в Etsy за интересни дизайнери и модели. С креативен профил, видео, снимки и интересна история ще ги спечелиш веднага (а защо това е важно, виж в последната секция).
      3. Ако някога, по каквато и да е причина, имаш проблеми с Etsy администрацията, пълният профил може да послужи като доказателство, че сме коректни и да ти спести затваряне на магазина и много неприятности.

#3 Проучване

Защо проучване?

Ти най-вероятно вече знаеш какво искаш да продаваш в Etsy, нали?

Един магазин се превръща от хоби в бизнес само тогава, когато предлага продукти, които хората търсят.

Без значение колко талантлив и способен е един творец, той става печеливш едва когато намери пресечната точка на това, което потребителите искат и това, което той може да сътвори.

Проучването е най-лесният и ефективен начин да разберем какво се търси в Etsy и как да пречупим нашите продукти през призмата на тенденциите, за да предложим нещо желано.

Да, можеш да изберете и да не направиш проучване, смятайки, че хората трябва да оценят труда и креативността ни. Но да създаваш пазар за даден продукт е много по-трудно, отколкото да навлезем в пазар, където има търсене за нашия продукт.

Какво проучване е необходимо да направим?

        • Проучване на пазара: търси ли се този продукт в Etsy? Какво се предлага, на каква цена и с каква визия?
        • Проучване на конкуренцията: има ли успешни магазини, които продават този продукт? Ако да, как и с какво можете да сме по-добри и да използвате техните пропуски в наша полза?
        • Проучване на ключови изрази: кои са ключовите изрази, за които трябва да оптимизираме продуктите и магазина си, за да започнат те да се показват на предни позиции в търсачката?

Проучването отнема време и енергия. В началото е структурирано, после се превръща в пълен хаос и накрая се избистря истината.

Когато аз правя проучване, използвам основно Etsy, Koalanda, Pinterest, Instagram и сайтовете на световните марки в моята ниша.

Целта на проучването е да открием къде и как да позиционира магазина и продуктите ни, за да постигнем желания успех по-бързо.

Имай търпения и направи проучването старателно. То ще ти даде невероятно предимство, защото ще имаш ясна представа как можеш да създадете успешен магазин.

Гмурни се по-дълбоко с мини обучение Проучване и Анализ за Etsy.

#4 Оптимизация

Оптимизация е дума, която плаши много хора с и без опит в дигиталния маркетинг.

Но всъщност, тя не е нищо повече от избор на целеви изрази, за които бихте искали даден продукт (или целият магазин) да имат добър ранг (тоест, да се появяват в резултатите на 1-3 страница).

Оптимизацията е динамична, тоест може да се променя и насочва в определена посока и за определени клиенти.

Нека да разгледаме един пример.

Моята марка pErix предлага бижута, направени от рециклирана хартия.

Постарала съм се да направя подробно проучване и съм намерила няколко израза, за които бих искала моите обици да имат добър ранг.

Eco friendly earrings

Upcycled paper earrings

Paper anniversary jewelry

Изборът кои от тези изрази ще включа в заглавието и таговете определя за кой израз ще бъде оптимизиран продуктът и за кои резултати ще се появява в търсачката. Ако не включа paper anniversary jewelry никъде в заглавието или таговете, то Etsy няма да го показва на потребителите, които търсят това.

Така че, оптимизацията е избор на това как и къде искаме да срещнем клинетите си.

Без нея няма значение колко уникален и добре направен е даден продукт, защото той няма да излиза в резултатите при търсене и никой няма да го види, дори да рекламирате в Etsy.

Защо?

Рекламата в Etsy работи на база оптимизация или ключови изрази, но повече за това малко по-късно.

Оптимизацията има много аспекти, но основните са заглавията, таговете, описанията и атрибутите (това са всички опции и подробности, които Etsy иска да попълните като информация за продукта си, когато го качвате.)

Ако сме направили добре проучването си, имаме списък с 20-30 израза, които да използваме, за да оптимизираме магазина и продуктите си.

Освен заглавия, тагове и описания, ето още няколко места, на които е добре да включим целевите си изрази:

              • Shop title
              • Shop announcement
              • Shop sections
              • About page

Важно: рангът или това на коя позиция в търсачката се появява даден продукт се определя от множество фактори и оптимизацията е само един от тях. Някои са: местоположението на магазина, ревютата на магазина, колко бързо обработваме поръчки, брой снимки и видеа, цена, промоции, брой харесвания, възраст на магазина, брой продажби и други.

Помни, че оптимизацията отнема време да заработи, така че дай на магазина си месец, след като направиш промените.

Разгледай мини обучението Оптимизация на магазин в Etsy тук ако искаш да научиш повече за нея.

 #5 Заглавия и тагове

Заглавията и таговете са най-директният и лесен начин да повлияем на оптимизацията и ранга на нашия магазин или продукт.

Както вече знаем, рангът се определя от редица фактори, но заглавията и таговете ни са най-достъпният от тях, за да постигнем по-добри резултати.

Оптимизацията на заглавията и таговете ни е пресечната точка между това, което търси клиентът и това, което предлагаме.

Може да имаме много интересен продукт, който се търси усилено в Etsy (и това е една от първите стъпки към успеха), но ако той няма правилните заглавия и тагове, Etsy никога няма да го покаже на хората, които ще искат да го купят.

Как да пишеш заглавия:

              • Използвай 3 до 4 ключови израза с ниска конкуренция от списъка, който вече сме направили
              • Разделяй ключовите изрази с разстояние, запетая или „|“ за да се четат по лесно
              • Не използвай думи, които клиенти не биха се сетили да потърсят, като NEW, beautiful, colored, collection
              • Не повтаряй една дума повече от 2-4 пъти
              • Използвай целеви думи, които са проучени преди това
              • Слагай първо най-важната фраза
              • Разнообразявай заглавията и не ги прави еднакви дори за идентични продукти

Как да избереш тагове:

              • Отговори на повече въпроси с таговете (за кого е, за какъв повод, подарък ли е, стил, цвят, размер, употреба, сезон, и т.н.)
              • Използвай и някои високо-конкурентни изрази, които ще работят за теб в бъдеще
              • Копирай ключовите изрази от заглавието в таговете
              • Комбинирай по 2-3 думи в един таг
              • Използвай поне 30% различни тагове за всеки продукт
              • Избирай поне 50% тагове с ниска конкуренция (1,000-15,000 резултата)

Ето тук има още за таговете.

Пример от мен за заглавие и тагове:

Coffee Digital Print, No Coffee on the Moon Instant Download, Eco Zero Waste Home Wall Décor, Sustainable Inspirational Colorful Print

Art & Collectibles

Prints

Digital Prints

Instant Download

Sustainable Print

eco home gift

eco shopping print

recycle my junk

coffee print

coffeeshop décor

cafeteria wall décor

colorful print

kitchen wall décor

zero waste art

inspirational art

no coffee on the moon

#6 Снимки и видео

Следващата стъпка винаги е била най-трудната за мен.

Никога не съм обичала да снимам и да се снимам. Винаги съм чувствала, че магазинът ми в Etsy може и трябва да има по-добри снимки.

И това често беше така.

Но когато аз имах тези терзания, не всеки имаше в ръцете си смартфон с 12-мегапикселова камера.

Сега е много по-лесно!

След като вече имаме продукти, които се търсят и сме ги оптимизирали, за да се показват в търсачката, е време да накараме търсещите да кликнат точно на вашия продукт.

А снимките карат хората да направят точно това.

Защо е важно да обърнем внимание на този процес?

В Etsy има милиони магазини и продукти. Когато потърсим нашият целеви израз, дори да имаме страхотна оптимизация, Etsy ще покаже продукта ни сред още хиляди.

Единственият начин да привлечем вниманието към нашия магазин са снимките.

Ето как да го направиш:

              • Снимай продукта на естествена светлина
              • Снимай продукта в естествената му среда
              • Снимай продукта върху модел, който ще накара хората да поискат да го носят
              • Добави поне 7-8 снимки
              • Добави кратко видео към всеки продукт

Пълен списък за това какви снимки трябва да имат дигитални и физически продукти.

Снимките ни трябва да са светли, ярки, привлекателни и ясни.

За да добиеш представа как трябва да изглеждат те, ето едно бързо упражнение:

Помисли за нещо, което искаш да си купиш и го потърси в Etsy.

Разгледай първите три страници и кликни на продуктите, които привличат вниманието ви.

Погледни заглавната снимка на всеки продукт.

Какво те накара да избереш нея? Как се отличава тя от тази на конкурентите?

Ако можеш да отделиш бюджет за професионални снимки, това е най-ефективният вариант. Но ако не можеш, не е проблем и пак е възможно да постигнеш страхотни резултати.

Важното е да знаеш, че нашите снимки са един от най-важните инструменти за продажба в Etsy.

Те създават усещане, комуникират, дават представа за продукта, могат да направят магазина ни незабравим.

Поддръжка

#7 Обслужване на клиенти

Един от най-игнорираните, но и най важни моменти в управлението на Etsy магазин, е обслужването на клиенти–бъдещи и настоящи.

А то е много значимо, защото, в морето от продукти, нашето отношение може да бъде решаващият фактор за поръчката.

Начинът, по който ние се държим с клиентите си и това какво им даваме, са ключови за решението им дали да се върнат отново при вас.

Да спечелиш нов клиент е 7 пъти по-скъпо и трудно от това да продадеш отново на стар.

Винаги помни това правило в маркетинга – стимулирай своите клиенти да се връщат отново и отново като ги изненадаш с луксозна опаковка или им дадеш код за отстъпка за следваща поръчка. А защо не и код за отстъпка, който да споделят с приятели и близки?

Добрите взаимоотношения с клиентите също ще доведат и до добри ревюта, което пък пряко влияе на рейтинга на магазина ни и ранга на продуктите.

При лоши ревюта, например, Etsy сваля ранга на магазина ни и изпадате от търсачката.

Така че, щастливият клиент е не само важен в стратегически и вселенски план, но и от практична гледна точка.

Какво, обаче, можете да направим, за да блеснем пред клиента?

Ето няколко идеи:

              • Най-важното е да направим това, което сме казали, че ще направим (пускаме поръчката навреме, отговаряме, когато сме обещали, не подвеждаме клиента, и т.н.)
              • Отговаряй на съобщения в рамките на 24 часа
              • Изпрати съобщение, че поръчката е приета
              • Изпрати съобщение, че поръчката е изпратена
              • Опаковай неочаквано красиво
              • Увери се, че поръчката е пристигнала и помоли за обратна връзка и ревю
              • Подари код за отстъпка
              • При проблем знай, че срещу нас стои човек, който също като нас има желания и мечти
              • Разрешавай проблемите бързо и бъди готов да издирвате пратки заедно
              • Компенсирай клиенти за забавени или изгубени пратки
              • Приеми връщането на продукт, който можеш да продадеш отново
              • Бъди отворен за персонализирани поръчки
              • Бъди мил и усмихнат, това се усеща и от другия край на света

Да общуваш с клиенти е изтощително и трудно. От нас зависи да го направите приятно и за двете страни и да си осигурим клиенти, които се връщат отново и отново по същата причина, поради която ние купувате платове от един и същи магазин от 20 години!

#8 Доставки

Как биха могли доставките да помогнат на успеха на нашия магазин?

Ще се изненадаш!

В Etsy ние определяме цената и срока за доставка, тя се заплаща заедно с поръчката и ние получавате цялата сума, но и отговорността продуктът да стигне в добро състояние и навреме.

Цената на доставката, време за доставка и време за обработка на поръчка са определящи не само за ранга ни, но и за това дали изобщо някой ще купи от нас!

Etsy официално дава по-висок ранг на магазини, които предлагат безплатна доставка за поръчки над $35 за САЩ. Освен това, в търсачката потребителите имат опция да изберат само резултати с безплатна доставка.

Това вече е нещо, нали?

Но цената не е единственият критерий.

Много потребители пазаруват за някакъв случай и ако можем да им гарантирате доставка до определена дата, това ще намали тяхната тревога и ще ни гарантира повече клиенти.

Важно е да намерим баланса между цена и бързина, които да отговарят на очакванията на нашите клиенти.

Всеки предпочита да си получи покупката след 5, а не след 50 дни, нали?

Затова от години вече използвам само PostOne за доставка на пратки и препоръчвам горещо.

Забелязвам, че по-бързата и по-евтина доставка водят веднага до повече поръчки.,

Колкото по-бързо обработваме, изпращаме и доставяме продуктите, толкова по-добре. Това, разбира се, не бива да се превръща във фикс-идея и трябва да се балансира с качеството на услугата.

А после? След като продуктът вече е изпратен, има ли какво още да се направи?

Да, разбира се!

Един от най-често срещаните проблеми в Etsy е забавената доставка или загубената пратка.

Това как ние реагираме в тези ситуации, е определящо за ревютата ни и дали ще спечелим един клиент завинаги, или ще си навлечете лоша карма.

Etsy е единствената платформа, за която аз знам, която възстановява сумата на клиент за своя сметка, ако пратка е загубена или се забави за продукти до $250!

Всяка ситуация е различна. Следвай златното правило да се държиш с клиентите така, както би искал други магазини да се отнасят с теб.

Естествено, клиентът не винаги е прав. Има ситуации, в които не бива да правим компромис, но като цяло, опитай се да направиш несигурния процес на доставка малко по-лесен и безпроблемен като дадеш най-доброто от себе си и  предложиш повече информация, отколкото мислиш, че е необходимо (проследяващ номер, време за доставка, снимки на пакета и изпратения продукт, и т.н.).

Това ще вдъхнови и в теб, а и в клиента усмивка, чувство за добре свършена работа, справедливост и добри бизнес практики, каквото и да случи. А това не е маловажно, нали?

Това са нещата, които ни направят желан и разпознаваем бизнес!

 #9 Анализ и поддръжка

Магазинът ни в Etsy е динамичен бизнес.

Да, в началото работата е много повече, но тя никога не спира.

И това, че продължаваме да работим по магазина си без спир, ни гарантира успех. Не успява само този, който се отказва.

Редовният анализ и поддръжка на магазина ще ни помогнат да се развиваме в посоката, която ще ни донесе желания успех.

Но в какво точно се изразяват те?

Анализ

Основният анализ, който аз правя всеки месец на магазина си, е този на статистиките и резултатите от реклама (ако тя е активна).

              1. Има ли достатъчно трафик? Ако имаме под 300 посещения месечно, има проблем с продукта или оптимизацията.
              2. Има ли достатъчно продажби? Ако имаме по-малко от 10 продажби за всеки 1000 посещения, това означава, че нещо спира хората да купят, когато вече са в магазина (прекалено дълго време за обработка на поръчката, например).
              3. Избрал ли съм правилните ключови изрази? Ако виждаш ключовите си изрази в списъка с такива, чрез които потребителите са намерили магазина, си на прав път. Разгледай списъка с ключови изрази в статистиката, можете ли да се възползваш от идеи от там, за да подобриш оптимизацията си?
              4. Работят ли рекламите? Ако оптимизацията ми е наред, но не печеля по $3 за всеки $1 похарчен за реклама, може би не рекламирам правилните продукти.

Освен това, на всяко тримесечие можем да правим анализ на новите тенденции в Etsy, както и на конкуренцията, за да сме сигурни, че сме на прав път в това, което предлагаме.

Поддръжка

Поддръжката на магазина ни може да се състои от различни дейности и често е базирана на анализа. Ето няколко идеи за това, какво включва тя:

              • Нови продукти
              • Подновяване на продукти
              • Редакция на оптимизация
              • Нов банер за нова колекция
              • Отговаряне на запитвания
              • Молба за обратна връзка
              • Навременни промоции и отстъпки
              • Тестване на различни снимки, ключови изрази и маркетингови стратегии

С времето ще изработиш свой ритъм за поддръжка и ще знаеш кои точно дейности ти носят най-голяма възвращаемост.

Като цяло, след първоначалното отваряне на магазина, поддръжката не би трябвало да ни отнема повече от час на ден и 2-3 часа допълнително на месец.

Растеж

#10 Маркетинг и реклама в Etsy

Независимо колко невероятен, търсен, професионално заснет, оптимизиран и добре позициониран продукт имаме, в някои ниши това няма да бъде достатъчно.

Например, ако продаваме бижута или тениски, трудно ще успеем да постигнем резултати само със стандартна поддръжка. Ще ни бъде необходима стратегия за маркетинг и реклама.

Важно е да разберем навреме, че не всяка стратегия или тактика, която нашумява на пазара, е подходяща за всеки от нас.

Ако имаме маркетинг план, ще избегнем това да се съблазняваме от всяка нова идея. 

Ето няколко ефективни и тествани тактики за маркетинг в Etsy:

              • Изпращай на клиентите код за отстъпка за следваща поръчка
              • Създай код за отстъпка за посетители, харесали ваш продукт
              • Създай код за отстъпка за посетители, сложили продукта ви в кошницата си
              • Прави сезонни разпродажби и давай намаления за покупки над определена сума
              • Добавете подарък към поръчки над определена сума

Etsy Ads

Рекламата е също добър начин да подкрепим своя маркетинг в Etsy. Etsy Ads са рекламите на платформата, които просто показват нашите продукти на по-предни позиции в резултатите.

Важно е да знаеш, че рекламата в Etsy работи на база оптимизация, така че, първо се погрижи да имаш правилните целеви думи в заглавията и таговете си, а после отдели бюджет за реклама.

Рекламата в Etsy работи като ни дава възможност да изберем бюджет и рекламирани продукти, но без да можем да избираме какъв да е разходът за всеки отделен продукт. Също така, сме ограничени от гледна точка на таргетиране и ключови изрази и като цяло, рекламите са добра опция само когато ги прилагаме със знание и стратегически.

Най-важното тук е, че плащаме само за кликвания, тоест плащаме на Etsy, само ако някой кликне на нашата реклама.  

#11 Маркетинг и реклама извън Etsy

Ето, че идва и моментът, в който трафикът от Etsy не е достатъчен.

Тогава е време да се обърнем към маркетинг извън платформата.

Социални мрежи

  • Не слагай линкове към профилите си в социалните мрежи в продуктите си - искаме хората да стоят в магазина и да купуват, а не да се разсейват от известия във Facebook. Добра идея е да включим линкове в About секцията си, особено за нови магазини, без продажби и ревюта и в Message to buyers, полето което попълваме за автоматизирано съобщение до всички клиенти.
  • Не се опитвай да правиш всичко едновременно – поддръжката на един профил в Instagram, например, изисква толкова работа, колкото и втори магазин в Etsy. Не размивай енергията си – първо една платформа, после другите – една по една. Ако вече има[ популярен акаунт в социалните мрежи, обаче, използвайте го като добавиш линк към магазина си в Etsy навсякъде в него. Това не само ще увеличи трафика към магазина, но и ще ти спести 4% от таксите към Etsy за всяка продажба, която идва след кликване на твоя линк.
  • Ако все пак смяташ, че на социалните мрежи им е дошло времето, препоръчвам TikTok, Pinterest и Instagram. По данни на Etsy, те предлагат най-добри резултати в сферата на творческия бизнес.
  • Когато развиваш нов акаунт, помисли каква ще бъде целта на този профил и подходи стратегически, а не експериментално. Тук разказвам как да го направите за Instagram.

Мейл

Може би ще се учудиш, но email все още е най-ефективната маркетинг тактика онлайн.

За съжаление, Etsy не ни позволява да използвате мейлите на клиентите си за маркетинг цели (въпреки че можем да ги видим в поръчката).

Но с малко творческо мислене можем да събираме мейлите на клиенти и потенциални клиенти и да изпращаме маркетинг и рекламни съобщения.

Моя любима стратегия:

Създай банер, в който предлагаш код за безплатна доставка за всеки, който се регистрира на даден линк. Сложи линка в банера (или в описанието на продукта, ако е дълъг или сложен за преписване). На линка създай форма, която ще събере името и мейла на клинета и след регистрация ще му даде код за отстъпка или безплатна доставка.

И ето, вече имаш email адреса на човек, който иска да купи или дори е купил продукт от нас и можеш спокойно да му предложиш още артикули или да споделиш нещо интересно за магазина си в следващ мейл.

Личен сайт

Моля те, никога, никога не промотирай магазина си в Etsy на личния си сайт, ако продаваш от него.

Ако сайтът ни е само блог, със сигурност добави линк към релевантни продукти към всеки пост.

Дългосрочната ни цел трябва да бъде един ден да сме толкова популярни, че да преместим магазина си само на своя сайт и от там да идва голямата част от продажбите ни.

Но това ще отнеме ... няколко години.

Засега, ако имаш сайт или блог със солиден брой последователи и не продаваш от него, използвай го, за да добавиш линкове към продуктите си, където е удачно.

Това ще помогне не само на посещенията от сайта, но и на ранга на магазина, защото в „очите“ на Etsy ние водите трафик към цялата платформа.

Ето защо да си купиш домейн СЕГА, дори да не правиш сайт все още.

Блогове и инфлуенсъри

Макар не всички инфлуенсъри да работят, световните маркетинг тенденции и проучвания показват, че този тип дейност стават неизменна част от кампаниите на всички брандове.

Инфлуенсърите са част от най-ефективните тактики за маркетинг извън Etsy.

Защо ли?

Представи си блогърка със 100,000 последователя да се появи в Instagram пост с твоя чанта и да сложи линк към магазина ти. Или още по-добре, Били Айлиш да си купи твоя раница!

Мисля, че знаеш какво могат да донесат тези партньорства!

Винаги, когато се опитваш да мислите стратегически за марката си и да планираш маркетинг кампании, се стреми да го правиш използвайки платформата, която други вече имат.

Това е много по-лесно и бързо, отколкото да се опитваме да създадете своя.

Например, развитието на един Instagram акаунт със 100,000 последователя може да отнеме години труд, а партньорството с може да се случи още утре срещу $500.

Както вече споменах по-горе, блогърите и инфлуенсърите активно търсят партньори от Etsy. Ако сме си свършили добре работата до тук, те сами може да ни открият.

Но, можем и да обърнем нещата и да се свържем с такива, които допадат на стила и аудиторията ни и да инициираме партньорство.

Това е най-лесната тактика, с най-голям ефект, която можеш да приложиш за развитието на магазина и марката си. 

#12 Автоматизация

И за финал, ето една тайна: успешният бизнес е този, който не изисква нашето непрекъснато внимание.

Помисли за това – ако ще обработваш поръчки, качваш продукти и отговаряш на съобщения по 10 часа на ден, каква ще е разликата от това просто да си намериш добре платена работа?

Автоматизацията е процес, при който нещата се случват без нашето участие, по определено зададен начин.

Например: когато получим поръчка, клиентът получава съобщение, че тя е приета, кога да очаква да бъде изпратена и колко време тя ще пътува до него.

Това е важно, защото вместо да пишем едно и също съобщение на всеки клиент, можем да спестим това време и да го вложим в разработване на нови дизайни или по-професионални снимки – неща, които няма как да се случат автоматично.

Ако имаме 2-3 поръчки месечно, това няма да ни притеснява, но когато имаме по 200-300, не е много продуктивно да губим време в писане на идентични съобщения, нали?

Ако искаме магазинът ни да расте без ние да се чувстваме като негови роби, автоматизацията е изключително важна стъпка.

За наша радост, Etsy също смята така и ни дава много възможности да автоматизираме процесите в магазина си.

Например:

              • Можем да зададем автоматично съобщение към всеки клиент
              • Можем да зададем автоматично съобщение при изпратен продукт
              • Можем да създадем примерни съобщения за различни ситуации (проблем с доставка, размер, въпрос за материали, и т.н.)
              • Можем да автоматизираме маркетинг кампаниите на магазина
              • Можем да автоматизираме събирането на мейли или последователи в социалните мрежи

Вариантите са много! Намери начин да спестиш време и да подобрите обслужването чрез автоматизация на процесите, за да имаш свободата да твориш!

Полезни линкове

За редактиране и управление на магазин Vela

За анализ и оптимизация Koalanda

Заключение

Не се плаши, ако това ти се струва прекалено много.

Много е, но не е страшно. Започни отначало, или от там, където знаеш, че магазинът ти има най-много нужда.

Ако искаш помощ, аз съм винаги насреща на [email protected]

Продължавайте да творите и не забравяйте, че истински успешен магазин се гради с постоянство, работа и усмивка!

За да не пропуснеш нещо, ела в Instagram, Facebook и нашата група за Etsy-анци без хейт.

Имаш въпрос за Etsy? Ела в новата и първа по рода си Viber група за Etsy Въпроси и Отговори.

Тази статия е много дълга, затова създадох PDF за нея в кратко мини обучение, в което ще намериш и 3 видеа покриващи трите етапа от раждането и растежа на един магазин в Etsy!

Желая ти творческо вдъхновение и вътрешен мир!

Тонка

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!