Блог

Email Маркетинг за Etsy: Що е то и защо да започнете сега

Email Маркетинг за Etsy: Що е то и защо да започнете сега

Какво би станало с вашия Etsy магазин, ако утре, по някаква причина Etsy изчезне?

Или пък (нещо, което се случва понякога) Etsy затвори магазина ви завинаги?

Email маркетинга в Etsy е един от най-сигурните начини да създадете устойчив бизнес!

В тази статия ще разберете защо и как да започнете лесно и безплатно!

Etsy е страхотна първа стъпка към самостоятелен бизнес, защото ни позволява да продаваме онлайн, учи ни как да снимаме, как да оптимизираме. Всичко това ни е необходимо за да поддържаме един добър творчески онлайн бизнес. 

Но, Etsy не е най-сигурната алтернатива за нас. Etsy има страшно много изисквания, винаги има в риск да падне ранга, заради лошо ревю например, да ни махнат от търсачката, винаги има риск да ни затворят магазина, поради каквато и да е причина. 

Най-сигурният вариант за всеки творец и търговец е наличието на собствен сайт. Поддръжката на сайт обаче, изисква много работа.

Etsy е страхотна стъпка, за да се научим как се правят нещата гладко при собствен бизнес и в допълнение да създадем независима от платформата база данни.

Но това е само началото на устойчив бизнес с клиенти, които купуват отновово и отново.

Много по-лесно е да накарате доволен клиент да купи отново, отколкто да привлечете нови клиенти.

Какво е решението?

Email маркетинг

Мейлът все още е най-сигурният начин за комуникация с вашите клиенти. Всички други канали са зависими от платформата. Конверсията при мейла е много по-голяма от която и да е социална мрежа. Ако изпратите мейл на 10 човека, вероятността да бъде видян от 3 до 5 души. Ако в Инстаграм имате 10 последователя, може никой от тях да не стигне до вашата публикация.

Мейлът трябва да ви е канал №1!

Ако имаме мейлите на нашите клиенти и ако например днес Etsy реши да затвори магазина ни, вие имате определен брой души, с които можете да комуникирате и на които директно да започнете да продаваме. С времето тази база расте, расте, расте и е само в плюс за вас.

Как да събираме тези мейли в Etsy?

Когато влезете в профила на клиента и кликнете до името му, може да видите мейла му.

Ако го копирате директно и го използвате за онлайн маркетинг, работите против правилата в Etsy и всъщност изпращате спам! Ако клиентът не се е съгласил доброволно да даде мейла си, а ние му изпращаме съобщения, по GDPR и по всички закони на онлайн комуникацията, това е спам. 

Тогава, как можем да събираме мейлите на хората, доброволно, знаейки че ще получат маркетинг съобщение? 

Има начин! Създавайки онлайн форми, например. 

Ето как работят те:

Клиентът се записва на линк към формата (пише си името и мейла) и получава нещо в замяна. Код за отстъпка, безплатен файл, достъп до нещо друго и т.н.

Ето 2 безплатни варианта да направим това:  

Mailchimp – има платена версия, но има и безплатна, която е напълно достатъчна за събиране на мейлите на клиенти. 

Google Forms – безплатен и супер лесен начин, дори не е нужен акаунт. 

Защо хората ще ми дадат своя мейл и как да ги накарам да се съгласят да им изпращам подобен тип маркетинг съобщения?

Всички сме получавали оферти срещу мейл…

20% отстъпка от първата поръчка…

Безплатна доставка…

Подарък с поръчката…

Предложете на клиентите отстъпка, free shipping. Нещо, което да ги мотивира да ви дадат мейла си.

Създайте си Google форма и копирайте линка към нея.

Този линк се поставя в началото на описанието на продукта като казвате например: „За да получите код за безплатна доставка, попълнете тази форма“. 

Хората отиват на линка, въвеждат си името и имейла, и след това виждат кода за отстъпка, купон, който е създаден за магазина.

Също е добре да добавим, че ако се запишат, може да получават от време на време email с нови продукти и промоции и т.н.

Не всички хора ще се запишат и възползват, тези които го направят, ви дават изричното право да се свързвате с тях. 

Чисти сметки – добри приятели. Всички са доволни!

Освен линк в описанието, тъй като напоследък хората не четат описанията, можете да създадете визуализация вместо снимка, където пише  „за да получите  безплатна доставка – попълнете формата в линка в началото на описанието“. В самата визуализация също се пише самия линк, ако е лесен и може лесно да се набере в браузър. 

Това мотивира хората. Отиват на линка. Записват се. Получават си бонуса. Купуват. Имате мейл. Имате клиент!

Всичко се случва доброволно и така започвате малко по малко да градите вашата база данни с клиенти и потенциални клиенти. 

Да, това става бавно! Така е. Става с усилия. С времето. Така инвестирате в бизнеса и бъдещето му. Но няма по-добро време да започнете да го правите от точно сега!

Защото всеки мейл е ценен и всеки от тях представлява потенциален повторен клиент за вас.

Така създавате вашата общност от хора, които искат да видят повече от вас! 

Много е важно да развивате този тип маркетинг в Etsy!

Ето и още няколко съвета, базирани на 10-годишния ми опит в областта на дигиталния маркетинг.

Имейл маркетингът е един от най-добрите канали онлайн. Имейлът е най-ценното, което можете да вземете от клиент или потребител.

Имейлът е личен, потребителите го отварят всеки ден, няма как да бъде пропуснат, което би могло да се случи в социалните мрежи. Ако имате 10 000 последователи в Инстаграм, тези, които реално виждат вашите постове са стотина. Докато, ако имате 10 000 мейла, с чиито притежатели имате разрешение да общувате, то  2-3 хиляди от тях ще прочетат, това, което искате да кажете.

Имейлът е най-ефективният начин да достигате до клиентите или потенциалните си клиенти! 

Целта да събираме мейлите в Etsy, е идеята и визията някой ден да излезем от платформата, да имаме собствен сайт, който да развиваме и да общуваме с клиентите си по различен начин. 

Не спамете!

В поръчките се виждат мейлите на вашите клиенти, но единствената им цел е комуникация покрай поръчката. Ако искате да изпращате маркетинг мейли, трябва да имате изричното съгласие на получателите. Да знаят, че се записват за промоционални мейли, например.

Да копираме мейла и да го вкараме в нашата система не е редно. Незаконно е да изпращаме маркетинг съобщения без изрично разрешение! Ако няколко пъти ви отбележат писмата като СПАМ, използваният имейл изчезва и Гугъл няма да му позволи да изпраща повече нищо.

Привлечете клиентите!

Може да предложите отстъпка, безплатен продукт или друго. 

Поканете хората да се запишат, като ги подканите с почерпка – както, когато каните гости вкъщи. 

Когато каните някой да се присъедини към вашата онлайн общност, привличате неговото внимание, така че доброволно да се запише за вашите мейли.

Сложете формата навсякъде

Може да сложите форма за отстъпка или промоция в описанието на продуктите, във визуализация, в снимка, в банера ви и т.н. 

Един възможен вариант е „message to buyers“. Прилага се постфактум, след поръчката.

Към него можете също да сложите линк към вашата форма за записване. Може да предложите следното:

Запишете се ТУК и всеки месец може да спечелите картичка (продукт, отстъпка или друго).

На месечна база може да избирате един клиент, който да спечели. Това привлича клиентите, вероятността да се запишат е голяма!

Другият вариант е в “shipping notification”, който да изпращате на клиентите. Тук също може да поставите този линк. Сложете го навсякъде, за да започнете да събирате мейли. В началото ще става бавно, но това е дългосрочната инвестиция, която ще ви донесе възвращаемост след 1-2 години. 

Именно тези хора имат интерес от вашия бизнес. Настоящи клиенти или потребители са най-добрите потенциални клиенти. Използвайте тази възможност!

Утре, ако Etsy ви затвори магазина, имате 150 мейла, имате база данни, може да започнете да градите бизнес извън Etsy. 

Email маркетингът е инвестиция, която си заслужава, дългосрочна е, пожелавам ви я и ви мотивирам да я направите

БОНУС: Не само за Etsy

Може да използвате линка към формата за записване и в социалните мрежи! Ако искате работите над развитието на социалните си мрежи, работите с инфлуенсъри или блогъри, помислете как да промотирате именно линка към формата, където хората си записват мейлите и изрично разрешават да ги ползвате за реклама.

Не само да харесат снимка или да тагнат нещо. Да вземете мейла на някои си е златната мина на онлайн маркетинга! 

Имейл маркетинга е най-добрият избор! Като с всички важно и хубаво, резултатите не се случват веднага, но вашето бъдещо аз ще ви благодари, ако започнете днес!

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!