Блог

Реклама в Etsy: Правилния бюджет за Etsy Ads

Реклама в Etsy: Правилния бюджет за Etsy Ads

Преди време, моя клиентка ми сподели своя тактика за контрол на рекламния си бюджет.

Тя спира рекламите си всяка сутрин и ги пуска отново в 19.00ч., когато има най-много активност от страна на американски потребители. Целта и е бюджетът да се харчи в Щатите, а не някъде другаде и да се оползотвори възможно най-добре.

Смятате ли, че тази тактика за контрол на бюджета е ефективна? Четет нататък за да разберете какво мисля аз от гледна точка на опита ми с десетки магазини всеки месец.

Какво е първото нещо, което ви идва на ум когато кажа реклама в Etsy или Etsy Ads?

Ако сте като повечето творци с магазини в Etsy, най-вероятно свързвате рекламите в Etsy с напразно похарчени пари и много неясноти.

А пък ако сте от сте от тези, които са намерили оптималния вариант за реклама за магазина си и сте доволни от възвръщаемостта на рекламите си, тази статия не е за вас 

Един от най-често задаваните въпроси, свързани с рекламата в Etsy, които получавам е:

С какъв бюджет да рекламирам?

Чувала съм какви ли не тактики и стратегии, но опита и знанията ми по дигитален маркетинг показват, че има някои правила, които не бива да се нарушават, ако искаме рекламите да работят.

По-надолу ще обърна внимание на този важен аспект от рекламите, бюджета, тъй като темата за Etsy Ads е дълга за една статия. Всичко останало можете да намерите тук.

Започваме с най-важното: 

Кои грешки да не допускате, когато става въпрос за рекламния ви бюджет в платформата. 

Когато започнете първата си рекламна кампания, не я спирайте поне 30 дни.

Моята клиентка, от началото на статията, допуска сериозна грешка. Etsy има нужда от време за да разбере на кого да показва рекламите (и за кои търсения) за да може рекламата да бъде възможно най-ефективна и печеливша. Непрекъснатото спиране и пускане на кампанията не дава възможност на алгоритъма да разбере магазина и продуктите ви.

Както може би знете, Etsy рекламата работи на база оптимизацията на продуктие и затова е необходимо технологично време за да започнат да работят правилно рекламите. Това е защото в началото, когато пуснете нова реклама или нов продукт, алгоритъмът на Etsy започва да тества, на кого да покаже продукта, на какъв тип хора и търсене има най-добър резултат, а най-добрия резултат в Etsy е да има кликове и продажби. 

Тоест, когато вие пуснете дадена реклама със зададени продукти и бюджет, ботовете на Etsy започват да тестват на кого, колко пъти, на каква честота и позиция да бъде показана тя. В момента, в който вие спрете рекламата си за 12ч., Etsy започва да губи тази информация или тя остава половинчата. 

Когато сте рекламирали дадемн продукт поне 30 дни, вече можете да си позволите да спирате и пускате кампанията според маркетинг стратегията си, защото Etsy има достатъчно информация и знае на кого да покаже продукта веднага след като активирате реклама за него.

Когато рекламирате в Etsy, предвидете бюджет поне за 30 дни.

За този период не намалявайте бюджета и не спирайте рекламите. По този начин ще може да си направите изводи, кое работи за вас и кое не. Също, така ще позволите на ботовете да разберат, на кого най-ефективно да предлагат вашите реклами. 

Бюджетът ни за реклама би трябвало да е заложен във вашата обща маркетинг стратегия.

Много често мои клиенти стартират с висок бюджет и след 3-4 дни спират рекламата заради високия разход и липсата на бързи резултати. Като цяло, не очаквайте резултат от реклама през първите 2-3 седмици и предвидете бюджет, който няма да ви кара да се чувствате некомфортно. Заделете сумата и я причислете към маркетинг разходите си.

След като Etsy и вие видите първите продажби и статистиката на рекламата стане по-предвидима, ще можете да планирате и за продажби от реклама.

Имайте реална представа за това какво може да ви донесе избрания бюджет

Конверсията от реклама е горе долу като тази от органично търсене, понякога и по ниска, около 1% (на всеки 100 клика, 1 продажба).

Една проста формула за изчисляване на очакваните резултати

Рекламата в Etsy работи на базата на кликове. За всеки клик от страна на клиент върху вашата реклама, вие плащате средно $0.20-$0.50. Има ниши, в които е по-евтино или по-скъпо.

Всеки долар ви носи по 2-5 клика.

За бюджет от $3 имате 6-15 клика потенциал на ден. Няма как за 3 долара да имате 200 клика или 3-4 продажби на ден.

С $3 / ден ще имате средно 10 клика на ден и след 10 дни ще имате 100 клика, и според конверсията една или две продажби. А ще сте изхчарчили $30.

Това е малко песимистична прогноза, но нека очакваме по-малко, а не се разочароваме нали? 

С времето, когато Etsy се научи на кого да показва продуктите за да ги купува, тази конверсия се качва леко и може да достигне 5-7%. Затова е добре да дадем време на рекламите да работят дори не-ефективно, за да можем в дългосрочен план да подобрим резултатите.

Така можете да контролирате бюджета си по начин, който е най-добър за вас и вашия магазин, знаейки какво можете да очаквате като резултат.

Задайте бюджет, придържайте се към него месец и тогава ще започнете да виждате реалните резултати от рекламата! 

Това е само една от тактиките, които препоръчвам в рекламата. Има още много, които ви представям в този семинар.

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!