Блог

Истината за оптимизацията на магазин в Etsy

Истината за оптимизацията на магазин в Etsy

Ако притежавате магазин в Etsy, рано или късно разбирате, че платформата е океан, а вие – капитан, който се опитва да навигира кораба си. За да се справи с неизбежните отклонения от правилния курс, „морският вълк“ вдига и сваля платната, върти руля и изхвърля баласта,  точно както вие прилагате различни стратегии в бизнеса – добавяте нови листинги, оптимизирате ги, плащате за реклама, обявявате разпродажби, предоставяте отстъпки, повтаряте си „оммммм“ в опит да достигнете дзен-търпение…

Всяка от тези тактики има своите плюсове и минуси и води до успех в различна степен. Колко по-хубаво би било да знаем коя е тайната на продажбите и доволните клиенти!

Мнозина биха се заклели, че това е добрата оптимизация - неслучайно специалистите я споменават толкова често.

Дали обаче тя е „разковничето“?

Преди няколко дни главният специалист по SEO в Etsy Ратиш Наруур (Ratish Naroor) хвърли светлина по този въпрос и разкри доколко всъщност оптимизацията е определяща за успеха в платформата.

В резюме казаното от него звучи така:

ДОБРАТА ОПТИМИЗАЦИЯ НЕ Е РАВНА НА ДОБЪР РАНГ!

Оптимизацията е само условие, за да влезе даден листинг в ранг системата на Etsy!

Ако не използваме подходящи ключови изрази и думи, нашата обява няма да премине през цедката на „алгоритъма“, за да получи ранг (оценката, която Etsy дава на листинга).

Да, знам, че звучи леко абстрактно и трудно за осмисляне, особено за тези, които винаги са смятали, че оптимизацията осигурява добър ранг. Затова ще дам пример.

Да си представим следния експеримент: разполагаме със синьо керамично колие, което оптимизираме като коледна чаша за кафе със забавен надпис. Тоест, в заглавието и таговете на листинга включваме думи и изрази, описващи чаша, а не (както би било редно) такива, които са подходящи за бижу.

С други думи, следваме правилата на оптимизацията, но го правим, така че тази обява /макар и бижу/ да се появи в резултатите при търсене на чаши.

Тук се включва алгоритъмът на платформата – чете информацията в листинга и „решава“, че става дума за коледна чаша. Така обявата преминава през „цедката“ му, получава достъп до резултатите за чаши, където впоследствие ще получи ранг.

В същото време, ако някой търси синьо керамично колие, това изделие няма да се появи в резултатите от това търсене - алгоритъмът го е „спрял на бариерата“, защото заглавието и таговете не съдържат ключовите думи, специфични за това бижу.

Какво се случва по-нататък с необичайната обява за бижу, оптимизирано като коледна чаша?

Etsy дава първоначален тласък на новия листинг, като за известно време след появата му отрежда по-предни позиции. По този начин продуктът е видим за повече хора, а в резултат от тяхната реакция алгоритъмът му дава съответен ранг.

Как обаче бихте реагирали, ако желаете да закупите коледна чаша за кафе в Etsy и сред  многобройните артикули, които търсачката ви предлага, попаднете на керамично колие? Вероятността вие и останалите купувачи да разгледате тази обява клони към нула.

Бижуто ще се появи няколко пъти на предна позиция, но след това ще потъне назад в „класацията“ поради липса на интерес към него.

Следователно, въпреки добрата си оптимизация и макар да е включено в резултатите от търсене по ключови думи за коледни чаши, вашето изделие няма да се радва на потребителски интерес и продажби, а това ще му донесе незавидно нисък ранг.

От друга страна, ако разполагахте с коледна чаша и бяхте я оптимизирали с подходящите ключови думи и изрази, Etsy щеше да я показва на потребители, търсещи именно такова изделие. С течение на времето и в резултат от тяхната реакция, листингът би получил ранг и когато той е достатъчно висок – да се появи на първа страница и реализира продажби.

Ако направим сравнение между оптимизацията, ранга и академичните степени, казаното дотук би могло да се онагледи и така: за да получиш право на магистратура, трябва да държиш изпит. За да бъдеш допуснат до този изпит обаче, трябва да притежаваш бакалавърска степен. Т.е. бакалавърската степен е задължително, но не и достатъчно условие за магистратура.

Възприемайте оптимизацията като изпит, от който зависи дали ще обявата ви ще бъде допусната до ранг-системата!

Втората теза, на която главният специалист по SEO в Etsy Ратиш Наруур отдели специално внимание, е следната:

Това, към което алгоритъмът на платформата се стреми, е да предостави на хората онова, което те търсят.

С други думи, когато потребител търси коледна чаша, Etsy цели да подбере и предложи листинги, които отговарят на този ключов израз и е най-вероятно да бъдат харесани и закупени от потребителите.

Ролята на продавачите в Etsy е да осигурят на алгоритъма информация какво представлява тяхното изделие и да отговорят максимално на търсенето на купувача. Това става чрез оптимизация, т.е. целта е ключовите думи от заглавието и таговете да са максимално близки или да съвпадат с тези, които потребителя е въвел в търсачката.

Ако някой желае да закупи червена чаша, а в таговете сте посочили зелено, това не отговаря на очакванията на купувача и алгоритъмът няма да допусне обявата в резултатите.

Когато оптимизирате, трябва да използвате специфични и описателни думи и изрази, с които да „обясните“ на потребителя и алгоритъма какво представлява вашето изделие.

Винаги поставяйте акцента върху въпроса „Комуникирам ли чрез заглавието и таговете си с клиента? Предоставям ли му достатъчно информация, за да открие и купи моя продукт?“

В някои случаи това е лесно, в други - не.

За финал ще споделя още няколко насоки от кухнята на Etsy SEO

  • За повторението на думи и изрази в заглавие, тагове и описания. Съществуват думи, които нямат синоними, което води до нежелани повторения. Когато обаче искате да отговорите на потребителското търсене, а за целта е необходимо в заглавието да употребите няколко пъти определена дума, не се колебайте да го направите! Правилото да се избягват повторенията остава в сила, но те са оправдани, ако целта е да опишете изделието си максимално точно. Специалистите ви съветват да избягвате неколкократното използване една и съща ключова дума, понеже така пропускате възможността да включите други, които да внесат разнообразие.

Друг път липсата на подходящи алтернативни ключови изрази води до използването на силно конкурентни и твърде общи такива. Невинаги разполагаме с оптималния „словесен арсенал“ и понякога целта оправдава средствата, нали?

  • Осигурявайте възможно най-много информация чрез оптимизацията на обявите си – за кого е артикула, как се използва, как се поддържа, за какви поводи е подходящ…
  • Ползата от Alt text-a ще е все по-голяма. Възползвайте се от него при поне 2-3 снимки в листинг.
  • Първите 60 знака от заглавието са от решаващо значение при оптимизацията както за търсачката в Etsy, така и в Google. Причината е проста: когато разглежда резултатите от търсенето си, потребителят обикновено вижда само първият израз от заглавието. Трябва да заявите какво представлява артикулът още с началната фраза. Ето защо използването на общи изрази в началото е табу!
  • Заглавието трябва да описва продукта много конкретно. Отстранете всички думи, които не са специфични и не съответстват с потребителското търсене (например, beautiful)
  • Не се фокусирайте върху броя конкурентни листинги и други числови величини. Те са твърде динамични, за да градите оптимизацията си само на тази основа. Стойностите могат да ви помогнат в избора на добри ключови изрази и да ви ориентират на кой пазар и в коя ниша има по-голямо или малко търсене, но не са абсолютен покаzател за правилни и грешни ключови изрази.

И накрая – няколко въпроса от мен 

Доколко прочетеното в статията се припокрива с вашето разбиране за оптимизация?

Има ли твърдения, с които не сте съгласни или са нови за вас?

Открихте ли нещо, което ще промени начина, по който оптимизирате?

Желая ви творческо вдъхновение и вътрешен мир!

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!