Блог

В блога ще намерите подробни дискусии на интересни теми за Etsy и интервюта с любими мои магазини, които обръщат представата ни за успех.

Истината за оптимизацията на магазин в Etsy

Истината за оптимизацията на магазин в Etsy

Ако притежавате магазин в Etsy, рано или късно разбирате, че платформата е океан, а вие – капитан, който се опитва да навигира кораба си. За да се справи с неизбежните отклонения от правилния курс, „морският вълк“ вдига и сваля платната, върти руля и изхвърля баласта,  точно както вие прилагате различни стратегии в бизнеса – добавяте нови листинги, оптимизирате ги, плащате за реклама, обявявате разпродажби, предоставяте отстъпки, повтаряте си „оммммм“ в опит да достигнете дзен-търпение…

Всяка от тези тактики има своите плюсове и минуси и води до успех в различна степен. Колко по-хубаво би било да знаем коя е тайната на продажбите и доволните клиенти!

Мнозина биха се заклели, че това е добрата оптимизация - неслучайно специалистите я споменават толкова често.

Дали обаче тя е „разковничето“?

Преди няколко дни главният специалист по SEO в Etsy Ратиш Наруур (Ratish Naroor) хвърли светлина по този въпрос и разкри доколко всъщност оптимизацията е определяща за успеха в платформата.

В резюме казаното от него звучи така:

ДОБРАТА ОПТИМИЗАЦИЯ НЕ Е РАВНА НА ДОБЪР РАНГ!

Оптимизацията е само условие, за да влезе даден листинг в ранг системата на Etsy!

Ако не използваме подходящи ключови изрази и думи, нашата обява няма да премине през цедката на „алгоритъма“, за да получи ранг (оценката, която Etsy дава на листинга).

Да, знам, че звучи леко абстрактно и трудно за осмисляне, особено за тези, които винаги са смятали, че оптимизацията осигурява добър ранг. Затова ще дам пример.

Да си представим следния експеримент: разполагаме със синьо керамично колие, което оптимизираме като коледна чаша за кафе със забавен надпис. Тоест, в заглавието и таговете на листинга включваме думи и изрази, описващи чаша, а не (както би било редно) такива, които са подходящи за бижу.

С други думи, следваме правилата на оптимизацията, но го правим, така че тази обява /макар и бижу/ да се появи в резултатите при търсене на чаши.

Тук се включва алгоритъмът на платформата – чете информацията в листинга и „решава“, че става дума за коледна чаша. Така обявата преминава през „цедката“ му, получава достъп до резултатите за чаши, където впоследствие ще получи ранг.

В същото време, ако някой търси синьо керамично колие, това изделие няма да се появи в резултатите от това търсене - алгоритъмът го е „спрял на бариерата“, защото заглавието и таговете не съдържат ключовите думи, специфични за това бижу.

Какво се случва по-нататък с необичайната обява за бижу, оптимизирано като коледна чаша?

Etsy дава първоначален тласък на новия листинг, като за известно време след появата му отрежда по-предни позиции. По този начин продуктът е видим за повече хора, а в резултат от тяхната реакция алгоритъмът му дава съответен ранг.

Как обаче бихте реагирали, ако желаете да закупите коледна чаша за кафе в Etsy и сред  многобройните артикули, които търсачката ви предлага, попаднете на керамично колие? Вероятността вие и останалите купувачи да разгледате тази обява клони към нула.

Бижуто ще се появи няколко пъти на предна позиция, но след това ще потъне назад в „класацията“ поради липса на интерес към него.

Следователно, въпреки добрата си оптимизация и макар да е включено в резултатите от търсене по ключови думи за коледни чаши, вашето изделие няма да се радва на потребителски интерес и продажби, а това ще му донесе незавидно нисък ранг.

От друга страна, ако разполагахте с коледна чаша и бяхте я оптимизирали с подходящите ключови думи и изрази, Etsy щеше да я показва на потребители, търсещи именно такова изделие. С течение на времето и в резултат от тяхната реакция, листингът би получил ранг и когато той е достатъчно висок – да се появи на първа страница и реализира продажби.

Ако направим сравнение между оптимизацията, ранга и академичните степени, казаното дотук би могло да се онагледи и така: за да получиш право на магистратура, трябва да държиш изпит. За да бъдеш допуснат до този изпит обаче, трябва да притежаваш бакалавърска степен. Т.е. бакалавърската степен е задължително, но не и достатъчно условие за магистратура.

Възприемайте оптимизацията като изпит, от който зависи дали ще обявата ви ще бъде допусната до ранг-системата!

Втората теза, на която главният специалист по SEO в Etsy Ратиш Наруур отдели специално внимание, е следната:

Това, към което алгоритъмът на платформата се стреми, е да предостави на хората онова, което те търсят.

С други думи, когато потребител търси коледна чаша, Etsy цели да подбере и предложи листинги, които отговарят на този ключов израз и е най-вероятно да бъдат харесани и закупени от потребителите.

Ролята на продавачите в Etsy е да осигурят на алгоритъма информация какво представлява тяхното изделие и да отговорят максимално на търсенето на купувача. Това става чрез оптимизация, т.е. целта е ключовите думи от заглавието и таговете да са максимално близки или да съвпадат с тези, които потребителя е въвел в търсачката.

Ако някой желае да закупи червена чаша, а в таговете сте посочили зелено, това не отговаря на очакванията на купувача и алгоритъмът няма да допусне обявата в резултатите.

Когато оптимизирате, трябва да използвате специфични и описателни думи и изрази, с които да „обясните“ на потребителя и алгоритъма какво представлява вашето изделие.

Винаги поставяйте акцента върху въпроса „Комуникирам ли чрез заглавието и таговете си с клиента? Предоставям ли му достатъчно информация, за да открие и купи моя продукт?“

В някои случаи това е лесно, в други - не.

За финал ще споделя още няколко насоки от кухнята на Etsy SEO

  • За повторението на думи и изрази в заглавие, тагове и описания. Съществуват думи, които нямат синоними, което води до нежелани повторения. Когато обаче искате да отговорите на потребителското търсене, а за целта е необходимо в заглавието да употребите няколко пъти определена дума, не се колебайте да го направите! Правилото да се избягват повторенията остава в сила, но те са оправдани, ако целта е да опишете изделието си максимално точно. Специалистите ви съветват да избягвате неколкократното използване една и съща ключова дума, понеже така пропускате възможността да включите други, които да внесат разнообразие.

Друг път липсата на подходящи алтернативни ключови изрази води до използването на силно конкурентни и твърде общи такива. Невинаги разполагаме с оптималния „словесен арсенал“ и понякога целта оправдава средствата, нали?

  • Осигурявайте възможно най-много информация чрез оптимизацията на обявите си – за кого е артикула, как се използва, как се поддържа, за какви поводи е подходящ…
  • Ползата от Alt text-a ще е все по-голяма. Възползвайте се от него при поне 2-3 снимки в листинг.
  • Първите 60 знака от заглавието са от решаващо значение при оптимизацията както за търсачката в Etsy, така и в Google. Причината е проста: когато разглежда резултатите от търсенето си, потребителят обикновено вижда само първият израз от заглавието. Трябва да заявите какво представлява артикулът още с началната фраза. Ето защо използването на общи изрази в началото е табу!
  • Заглавието трябва да описва продукта много конкретно. Отстранете всички думи, които не са специфични и не съответстват с потребителското търсене (например, beautiful)
  • Не се фокусирайте върху броя конкурентни листинги и други числови величини. Те са твърде динамични, за да градите оптимизацията си само на тази основа. Стойностите могат да ви помогнат в избора на добри ключови изрази и да ви ориентират на кой пазар и в коя ниша има по-голямо или малко търсене, но не са абсолютен покаzател за правилни и грешни ключови изрази.

И накрая – няколко въпроса от мен 

Доколко прочетеното в статията се припокрива с вашето разбиране за оптимизация?

Има ли твърдения, с които не сте съгласни или са нови за вас?

Открихте ли нещо, което ще промени начина, по който оптимизирате?

Желая ви творческо вдъхновение и вътрешен мир!

Станете част от

Etsy Суперзвезди  

Запишете се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснете всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Понякога е искрено и лично, понякога доста техническо, понякога просто полезно и смешно и винаги безплатно... Ще се радвам да се "видим" вътре!