Блог

Как да започнете творчески бизнес онлайн: Etsy или собствен сайт

Как да започнете творчески бизнес онлайн: Etsy или собствен сайт

Повечето от нас започват творческия си бизнес съвсем плахо, с Facebook страница, базари, подаръци на приятелки и близки, но понякога, когато влагаме сърце и душа, се появява нещо, което е време да бъде видяно от повече хора.

И тогава идва заветният въпрос–трябва ли ми сайт? Мога ли да продавам през Instagram? Или пък е по-добре да отворя Etsy магазин?

Отговорите на тези чуденки ще намерите по-долу!

Съвети за стартиране на творчески бизнес

Започнете с една платформа.

 

Всяка платформа, независимо, дали е социална медия, собствен сайт, или маркетплейс, може да донесе много добри резултати. 

Колкото повече канали, толкова по-добре – да, но при едно условие–ако вие и екипът ви имате възможност да обслужвате качествено всички тези канали. 

Ако нямате възможност да отделите достатъчно внимание и качествено да развивате всяка от тези платформи, не е добра идея да се впускате на няколко места.

Трябва да има някой, който ще поеме част от задълженията, за да носите тези „дини“ и тази отговорност.

Представете си един творец, който прави прекрасни продукти и тепърва прохожда с продажбите онлайн. Той няма представа как да снима, няма представа как работят точно търсачките, как работят социалните медии или няма кой знае какъв опит с маркетинг и продажби, което е напълно стандартно и нормално, и няма нищо лошо в това!

Не е нужно всички да сме маркетинг специалисти, нали?

Цялата работа покрай всички платформи предизвиква стрес, невъзможност да “огреете” навсякъде, усещане, че не сте достатъчен, че не можете да се справите и накрая става си казвате „НЕ МОГА, не става, не искам!

Мислите си: “Това не е за мен! Не мога да се справя!”

Ето решението: всичко трябва да се случва стъпка по стъпка. Когато бизнесът е прохождащ, най-добре е да се съсредоточите върху едно нещо! Така ще се чувствате по-спокойни, по-успели. Не захващайте всичко едновременно, ако го правите сами и нямате опит – изисква се умения, време и много усилия!

Колкото повече канали, толкова повече продажби, но ако нямате капацитет за всичко, нищо няма да се случи.

Каналите за продажби работят когато се обслужват качествено!

Има време за Etsy, има време и за сайт, а има и такова за двете!

Ако нямате никакъв опит в продажбите онлайн, нямате бюджет (няколко хиляди лева за да налеете в хубав сайт или да платите на човек, който да се грижи за социалните ви мрежи), е хубаво да започнете в marketplace като Etsy.

Etsy ще ви научи как да снимате, да правите проучване, да оптимизирате. Неща, които трябва да приложите и във вашия сайт в бъдеще.

Etsy е стъпало към създаването на бранда.

Etsy е училище за творци и ни учи как се продава онлайн!

Всичко зависи от вашите лични цели и на колко места можете наистина да присъствате качествено.

Върху всяка платформа трябва да се работи. Ако сте начинаещи, недейте да правите всичко едновременно. Сайтът може да почака! 

Ако обаче искате да развивате различни пазари (българският, отделно от световния) и решавате, че Etsy е вашата платформа международно, а в България решавате да имате сайт за българския пазар – това е добра идея!

Но отново в нужен капацитет, опит и хората, за да го направите качествено!

Дългосрочната цел на всеки творец трябва да бъде независим собствен сайт, където има пълен контрол!

Когато вече имате успех в Etsy, когато всичко ви е станало рутина, достигнали сте определен брой продажби и задоволително ниво, тогава е точният момент наистина да създадете собствен сайт и магазин, в който да предлагате много повече, отколкото в Etsy.

И ако решите да го правите, опциите са много!

Какво да правим когато дойде моментът за собствен сайт?

 

Ето няколко варианта, които са лесни, удобни, евтини и практични:

Pattern by Etsy – Намира се в менюто на Shop Manager и е платформа, която Etsy поддържа. Единственото различно от Etsy e, че можете да създадете визия, дизайн, свой домейн извън Etsy.

Pattern е добра опция, но все пак оставате зависими от Etsy и не излизате от платформата. Не е особено препоръчително, защото, ако стане нещо в Etsy, сайтът в Pattern също ще „изгори“.

Shopify – Моята любима опция! Стъпката след Etsy. Там има месечна такса и такса транзакции. Може да ви излезе доста по-евтино от Etsy, между $30-50 на месец. 

Абсолютно оправдан разход. Независим от Etsy сайт, с ваш домейн, лесен за управление и редактиране, дизайн и т.н. Бързо и лесно, дори да нямате екип и да правите всичко сами!

WordPress – Препоръчвам, защото е безплатна платформа с безброй опции, използвана от около 70% от сайтовете. Тази платформа ви предлага пълен контрол върху сайта ви и много възможности. 

Най-важният ми съвет?

Да правите нещата систематично, стратегически и да не „скачате надолу с главата“ в абсолютно всичко. 

Собственият сайт идва в подходящия момент

Започнете с Etsy и когато му дойде времето, ще продължите напред с увереност и знания.

Но дали можете да се справите дори с Etsy сами?

Нужна ли ви е помощ или професионист, който да ви насочи?

Отговорът не е еднозначен….

Ако имате магазин в Etsy или където и да е, който е създаден поне полупрофесионалнo, оптимизиран е на високо ниво, има отлична визия, се очаква да имате летящ старт и да постигнете бързи резултати.

 

Etsy започва да ви оценява, рангът на магазина ви расте, започват продажби. 

Рангът обаче започва да пада, когато няма активност. Ако магазинът ви е добре разработен поне една година, може да си позволите един месец да не качвате нищо ново, но ако след година нямате резултати, вероятността те да се появят, е доста малка.

Доброто начало е ключът за успеха

  • Ако започнете с правила активност, с добре оптимизирани продукти, силна визия и познавайки пазара, това дава летящ старт на всеки магазин. 
  • Ако нямате никакви знания и започнете съвсем сами, се очаква да правите много грешки (както всички нас!) В резултат, първите 6 месеца ще се доста слаби, няма да имате летящия старт, няма да има толкава активност, харесвания и съответно продажби. 

Това означава по-нисък ранг, което неизбежно се пренася в следващите 5-6 месеца. Ако след 5 месеца решите да потърсите помощ, ще ви трябват поне още 2-3 месеца за да задвижите нещата.

Процесът се забавя много.

Ако нямате представа от онлайн продажби е по-добре да се доверите на някой, който може да ви помогне. 

Разбира се, има и други начини. Ако имате време, но нямате финанси, можете да се доверите на безплатна информация, видеа, статии, и т.н. В интернет има много качествена информация, ако имате времето да я откриете.

Все пак, аз препоръчвам, ако се захващате сами, да имате поне минимален опит в онлайн маркетинга. 

Ето още един вариант: да си дадете един месец, в който да четете и да се образовате максимално. След което да се заемете с магазина. 

Много творци стават добри в маркетинга и то доста бързо.

За тези от вас, за които отнема повече време и се превръща в голяма мъка, търсете помощ!

Започнете с Etsy, вървете бавно през социалните медии и накрая създайте собствен сайт!

Тези от вас, които имат опит в продажбите онлайн, могат да бъдат по-смели и бих ви препоръчала да пробвате и сами.

Всеки трябва да прецени за себе си кое е по-важно и къде му е силата: в ученето на нови неща, в творчеството, в маркетинга, и т.н.

Дали парите, които ще дадете за помощ или времето, което ще трябва да вложите, са ви по-ценни на този етап?

Отговорът е различен за всеки от нас.

Ако опитате сами и след няколко месеца видите, че не се получава, колкото по-бързо потърсите помощ, толкова по-добре. Колкото по-дълго магазинът е “заспал”, толкова повече време ще ви отнеме да го възстановите. Не чакайте да мине 1 година! 

Ами ако имате само няколко продукта или дизайна?

Дали има смисъл да отваряте магазин в Etsy само с 10-20 продукта? Трябва ли задължително да спазвате препоръката ми за поне 100-200 продукта?

Има ли изключения?

Както всичко в този живот и Etsy работи на базата дейността ви.

Какво означава това?

Колкото повече усилия влагате, толкова повече резултати ще имате. Колкото по-активен е магазинът ви в Etsy, колкото повече нови продукти качвате, толкова по-добри са резултатите. Това важи особено за конкурентите ниши, където има милиони продукти от същия тип.

Как тогава магазини с 3 или 8 продукта имат успех?

Всяко правило си има изключения. Когато нишата, в която работим не предполага наличието на много продукти, например козметична линия, защото тя ще има определена гама от няколко продукта. Други творци нямат капацитет да изработват нови продукти непрекъснато, производството е трудоемко и т.н.

Когато имате малък брой продукти, но имате капацитет да ги увеличавате постепенно, тогава ви препоръчвам Etsy.

Ако имате малък брой продукти, но нямате капацитет да ги увеличавате във времето, ви препоръчвам да не разчитате на Etsy като канал.

Може да си отворите магазин в Etsy, но не може да разчитате на сериозен трафик и продажбжи от този канал. Трябва да си осигурите посетители по други начини – email marketing, социални мрежи и т.н. 

Когато имате възможност дори и бавно да увеличавате продуктите, тогава може да разчитате на Etsy като канал за продажба, който да ви носи органични резултати.

Бавно, с времето, с натрупването на продукти, градите дългосрочен канал, който да разширявате с помощта и на други. 

Ако имаме само няколко продукта и не знаете, дали ще има други изобщо, може би Etsy не е най-добрата идея, защото самата платформа няма да носи продажби и ще трябва да разчитате на други канали за да я развиете.

Магазините, които не спазват препоръчваните от мен правила в Etsy (оптимизация, нови продукти и т.н.), но имат високи продажби, най-вероятно имат силни алтернативни канали (Instagram с 200k последователи, например).

Когато клиентите се генерират от алтернативни канали, тогава алгоритмите на Etsy не важат. Заглавията, продуктите, снимките, всичко, което правите в Etsy не е от голямо значение. 

Ако нямате много продукти и нямате перспектива да добавяте нови, нямате собствен сайт, Etsy е добра възможност все пак да имате някакво представяне онлайн. Разбира се, не разчитаjте на Etsy за продажбите, а търсите други канали (външна реклама, социални медии, т.н.)

Когато периодично качвате нови продукти, алгоритъмът на Etsy отчита дейността. Дори и един път месечно да качвате нещо, пак има смисъл, алгоритъмът ще ви отчита и ще ви показва на когото трябва.

Ако подходите с правилната стратегия, Etsy може да бъде правилната платформа. За всеки е различно, всеки използва Etsy по различен начин, по различна причина. Съобразявайте се със собствените си необходимости и планове, със спецификите на платформата и с това какво ви харесва и ви е приятно…

Това е истината за творческия бизнес, а и не само!

Стани част от

Etsy Суперзвезди  

Запиши се за мейли от SheHustlin' за да не пропуснеш всичко, което споделям за управлението на Etsy магазин! Ще се радвам да се "видим" вътре!